ZF Transilvania

De la stegulete tricolore la afaceri in euro. Investitorii germani aduc la Cluj traditia cluburilor de afaceri

14.07.2004, 00:00 43



In Occident practicile oamenilor de afaceri de a se intalni in cadrul unor cluburi de golf, cricket, tenis sau in imprejurari mai festive sunt de multi ani o realitate. La noi, inceputurile sunt destul de timide, dar importante pentru a stabili si altfel de raporturi intre reprezentantii mediului economic, autoritati locale si alti membrii de seama ai comunitatilor regionale. Traditia cluburilor oamenilor de afaceri germani este adusa la Cluj. Planuri de afaceri, investitori germani, atmosfera mai putin protocolara, muzica buna - toate intr-o sarbatoare destinata viitorului investitional in Ardealul de Nord



Conform datelor Camerelor de comert din Transilvania, pana in mai 2004 capitalul german investit in Timisoara era de 125,9 milioane de USD, in Sibiu ajungea la 40 de milioane de USD, in timp ce la Cluj sumele investite nu depaseau 7 milioane de USD. Aceasta inseamna doar 21USD pe cap locuitor pentru Cluj, un raport de 378 USD pentru Timisoara si 236 USD pentru Sibiu.



Principalul obiectiv al clubului Economic German infiintat in februarie pentru a reprezenta interesele investitorilor germani in Ardealul de nord, este suplinirea acestui deficit investitional si alinierea regiunii la situatia deja creata pe plan national. Considerand Cluj o tinta investitionala predilecta, la inceputul acestei saptamani a avut loc prima intalnire a investitorilor germani cu noua conducere a municipiului. In prezenta ambasadorului Republicii Germane, Wilfried Gruber, a Consulului Republicii Germane, Jorg Schulz, precum si a consulului Republicii Ungare Szentpetery Istvan, cei mai importanti investitori germani din Cluj au fost prezenti la prima Sarbatoare a Verii din zona.





Cluburile de Afaceri, o traditie in Occident



Clubul Economic German propune comunitatii de afaceri reuniuni periodice in luna iulie a fiecarui an in cadrul asa-numitei "Sarbatori a Verii". Aceste intalniri cu caracter informal constituie pretutindeni liantul formarii unei comunitati credibile si omogene specifice unui mediu investitional stabil. Aici se stabilesc prietenii, aici se discuta potentiale colaborari si tot aici sunt puse bazele unor relatii economice de lunga durata.



Andreas Winnen, directorul general al Eckerle Gruppe, unul dintre cei mai importanti investitori germani din judet, s-a aratat extrem de optimist in privinta viitorului investitiilor germane in Ardeal. "Sarbatoarea Verii a devenit deja o traditie a intreprinzatorilor germani din Bucuresti si din Timisoara. Ea reprezinta pentru noi un bun prilej de a ne cunoaste, de a discuta despre stadiul business-urilor noastre, dar si despre noi oportunitati investitionale, toate acestea realizandu-se intr-un mediu informal cat mai agreabil", a declarat pentru ZF Transilvania, Andreas Winnen.



"Pentru Cluj, pare putin neobisnuit deocamdata, dar in Occident, oamenii de afaceri, reuniti in Cluburi, se intalnesc de cateva ori pe an, pentru a pune in balanta reusitele si eventualele esecuri", a afirmat Paul Jurgen Porr, reprezentantul Forumului German din Transilvania.





Germania al doilea partener economic al Romaniei



In prezent, din totalul de aproximativ 4.000 de firme cu capital strain infiintate in Cluj, doar 14% au capital german. In 2003, in judet fusesera inmatriculate 46 de firme cu capital german, numarul total ajungand la 538. In discursurile invitatilor la Sarbatoarea Verii, s-a subliniat importanta asimilarii modelului german de economie de piata, bazata pe dezvoltarea prin structurare pentru promovarea competitivitatii. "Trebuie sa ne concentram pe sectorul macroeconomic in scopul imbunatatirii mediului de afaceri" a afirmat Silviu Hentz, secretar general al Prefecturii Cluj.



Germania este al doilea partener al Romaniei in ceea ce priveste volumul schimburilor externe si pe locul trei in raport cu volumul investitiilor. "Pentru comunitatea noastra ne propunem ca evolutiile la nivel national sa se reflecte si la nivel local", a mai adaugat Hentz. In ceea ce priveste investitiile germane in regiune, Clubul Economic a pus deja bazele unor proiecte de colaborare cu Regia de Termoficare Cluj si cu Combinatul Metalurgic din Campia Turzii.





Bruxelles, Bucuresti via Cluj



Din perspectiva integrarii Romanei in Uniunea Europeana, o abordare a situatiei care trece exclusiv prin Bucuresti si Bruxelles are sanse minime de reusita, atata timp cat nu sunt luate in considerare comunitatile regionale si cele locale. Desi integrarea Romaniei in Uniunea Europeana tine de o decizie pur politica si diplomatica, ea nu se poate realiza in absenta cooperarii economice la nivel local. Initiativa oamenilor de afaceri germani din Ardealul de Nord pune bazele unei colaborari cu mediul de business transilvanean, dar si cu autoritatile publice, reunindu-i pentru prima data pe cei care au un cuvant decisiv in conturarea mediului de afaceri din regiune. Toti cei prezenti la Sarbatoarea Verii, s-au aratat interesati de cresterea bunastarii in regiune si de integrarea acesteia in Comunitatea Europeana, fara sacrificii prea mari.



"Istoria a dovedit ca orasul Cluj-Napoca a reprezentat o punte intre economia si cultura din vest si cea din est. Municipiul trebuie sa-si recapete aceasta pozitie avuta timp de cinci secole. Pentru a atinge acest tel trebuie marita sensibilitatea autoritatilor fata de investitori, ei nu trebuie ignoratI, ci dimpotriva atrasi, incurajati si ajutati", a declarat Gunther Wotsch, presedinte al Asociatiei Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germana din Ardealul de Nord, care a tinut sa precizeze ca atragerea investitiilor straine nu se poate realiza decat prin crearea unui climat politico-economic pozitiv, atractiv, asemanator celui existent in Timisoara si Sibiu.



Raportandu-se permanent la experienta celor doua orase in care investitiile germane inregistreaza un nivel ridicat, presedintele Clubului Economic German a subliniat efectele negative ale mediului nationalist creat in timpul administratiei Funar. "Doar cu stegulete sI cu sloganuri nationaliste si prin cultivarea unui conflict national, care de fapt nu a existat si nu exista, nu se poate realiza o crestere a bunastarii si pregatirea regiunii pentru a face fata exigentelor Uniunii Europene", a mai spus Gunther Wotsch. Pe langa argumentele de facura economica, politica sau sociala, Gunther Wotsch aduce in discutie importanta pozitionarii geografice a Clujului, predestinat astfel unei jonctiuni intre est si vest.





Cu Primarul la un mic si o bere



Asaltat de invitatii clubului, Primarul Clujului, Emil Boc, a promovat in patru limbi straine schimbarile politice din Primarie intemeiate pe disponibilitatea de a sprijini investitiile straine. "Va invitam la Cluj pentru a ridica nivelul investitiilor cel putin la nivelul Timisoarei sau al Sibiului", a declarat el, asigurandu-i pe investitorii germani prezenti de crearea unor conditiile favorabile pentru mediul de afaceri. Primaria si-a afirmat pozitia de partener serios al investitorilor prin conturarea unui climat de stabilitate politica sI prin acordarea de facilitatI fiscale tuturor investitorilor, fara discriminari.



O atmosfera relaxata, unde se consuma gratare si mici, se bea sampanie si bere, au loc discutii libere, devine un context potrivit pentru imbunatatirea climatului investitional. Cel putin din perspectiva oamenilor de afaceri germani, Clujul reintra in normalitate.



"Noi, investitorii straini, dorim sa va sprijinim in recuperarea terenului pierdut din punct de vedere economic, social sI al know how-ului, astfel ca orasul sa-sI recastige pozitia pe care a avut-o inainte de Era Funar pe plan national si international. Noua situatie politica creata este propice renasterii Clujului", Gunther Wotsch



Asociatia Clubul Oamenilor de afaceri de limba germana din Ardealul de Nord (Clubul Economic German) s-a infiintat la 20 februarie 2004, urmand modelul organizatiilor similare din Sibiu si Timisoara. "Ne-am dat seama ca investitorii germani din Cluj, Baia-Mare, Satu-Mare, Salaj, Bistrita-Nasaud, Bihor si Mures nu au un punct de sprijin in realizarea afacerilor. Suntem datori sa facem ceva, pentru ca schimbarile nu pot fi obtinute de la sine, fara nici un effort", a declarat pentru Ziarul Financiar, editie de Transilvania, Gunther Wotsch, presedintele Clubului.





transilvania@zf.ro



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO