ZF Transilvania

Exportatorii clujeni se lupta cu leul puternic

08.12.2004, 00:00 15



Aprecierea monedei nationale cu aproape 20% in termeni reali a fost resimtita cel mai acut de catre companiile locale care aveau incasari mari din export. Pentru oamenii de afaceri care aveau de schimbat dolari sau euro in lei pentru derularea productiei situatia de pe piata valutara a devenit dramatica in ultimele saptamani. Peste noapte s-au pierdut miliarde de lei in urma scaderii cursurilor valutare. Au fost afectate mai ales profiturile companiilor care incasau sume in valuta sau exprimate in echivalent valuta si care aveau de facut in schimb plati in lei. Pierderile sunt cu atat mai mari cu cat asemenea aprecieri ale leului - 5,6% fata de euro, respectiv 8,6% in raport cu dolarul - intr-un interval de numai o luna, erau aproape imposibil de anticipat. "Noi lucram in proportie de 100% in lohn si avem pierderi de miliarde de lei, iar situatia este cu atat mai grava cu cat deprecierea monedei europene coincide cu sfarsitul de an in care se renegociaza salariile, se acorda prime pentru angajati, se cumpara cadouri pentru colaboratori", a spus Vasile Leordean, director general LCS Conf. "Este o mare lovitura data exportatorilor, iar cineva (Banca Nationala) ar trebui sa intervina inainte ca 90% dintre fabricile de confectii din tara sa se inchida", mai spune Leordean.



Compania Sortilemn din Gherla a pierdut in ultima luna 100.000 de euro de pe urma deprecierii valutei. "Avem furnizori de materii prime in Romania, iar contractele sunt negociate in euro. Ei au ridicat deja foarte mult preturile, fapt ce ne determina sa ne reorientam spre pietele externe", spune Michael Brandhuber, general manager Sortilemn. Doar in Gherla, Sortilemn colabora cu 10, 15 furnizori care pot disparea in aceste conditii. "Daca continua in ritmul acesta, am putea ajunge la reduceri de personal, pentru ca angajatii cer mariri de salarii, pe care inainte le asiguram trimestrial", mai spune Branhuber.



"Pentru Samus, scaderea euro inseamna venituri mai mici din vanzari, insa noi incercam din 1996 sa avem o singura moneda ca ratiune pentru plati. A fost la inceput marca germana, iar acum incercam sa ne coordonam vanzarile si achizitiile in euro, pentru ca este singura modalitate de a te proteja de astfel de influente negative", a declarat pentru ZF Transilvania, Mihail Gadei, director general Samus Mex, companie membra a grupului Mobexpert. El precizeaza ca la inchiderea lunii, scaderile veniturilor inregistrate din vanzari vor fi sesizabile in cadrul firmei pe care o conduce, dar nu vor fi atat de importante tocmai datorita acestei coordonari a activitatii in moneda unica europeana. "Situatia s-ar putea agrava in conditiile in care cursul ar ramane atat de jos si la inceputul anului viitor. Furnizorii vor evita sa-si alinieze preturile si vom ajunge in situatia de a cumpara materia prima mai scump si de avinde produsul final mai ieftin", explica directorul general al companiei dejene.



Potrivit Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), aprecierea leului dupa ce BNR si-a redus interventiile pe piata valutara a determinat pierderi de 7-10%, din veniturile exportatorilor, respectiv 150 de milioane de euro intr-o luna. La noua luni, exporturile Romaniei s-au ridicat la 13,9 miliarde de euro, din care 73,3% se desfasoara pe relatia cu Uniunea Euopeana. Banca Nationala a intervenit luni pe piata prin cumparari de valuta pentru a intrerupe caderea abrupta a cursului leu/euro din ultima perioada. Dupa o luna de zile in care s-a tinut deoparte, intarindu-si decizia de a lasa o mai mare libertate pietei valutare in dirijarea cursului, BNR s-a hotarat sa dea o indicatie foarte pretioasa asupra intervalului de fluctuatie a cursului pe care il considera acceptabil: nu mai jos de 36.500 de lei/euro, respectiv nu mai sus de 40.000/40.500 lei/euro.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO