ZF Transilvania

Fiecare are o stea, dar sunt si unii care au cinci

17.02.2005, 00:00 126



Industria hoteliera clujeana a cunoscut o dezvoltare fara precedent, numai la nivelul municipiului realizandu-se investitii de zeci de milioane de euro. Desi Clujul nu este o destinatie turistica, ci mai degraba un oras de tranzit spre zonele mai atractive din Romania, industria hoteliera locala a luat avant. Judetul dispune de peste 4.000 de locuri de cazare, in timp ce numarul turistilor care se cazeaza in unitatile de turism clujene a trecut de 200.000/an. Garaje proprii, sali de conferinte, sisteme home-cinema, centre de relaxare sau camere speciale pentru pentru persoanele cu dizabilitati. Acestea ar fi doar cateva dintre ofertele cu care noile hoteluri construite in Cluj ies in intampinarea turistilor.



Dublarea numarului de turisti care tranziteaza Clujul nu a ramas nespeculata de investitorii locali. Numai anul trecut, in Cluj-Napoca, au fost inaugurate mai mult de 7 hoteluri, in vreme ce altele cateva se afla inca in stadiul de constructie sau de proiect. Daca in 2003 s-a consemnat o scadere cu peste 1.000 a numarului de locuri de cazare din judet, inceputul lui 2005 are toate semnele unei relansari in forta a turismului local.





Paradoxul clujean



Potrivit datelor prezentate de Directia Regionala de Statistica Cluj, numarul turistilor care s-au cazat in unitatiile turistice de pe raza judetului Cluj, in 2003, a fost de 214.271 de persoane, fata de numai 146.616 in 2000. Potrivit directorului DRSC, Codrea Pop, aproape 30% dintre acestia au fost turisti straini. Paradoxal, unitatile turistice au oferit un numar de 4.606 locuri de cazare, cu 1.100 mai putine decat in 2000, scadere determinata de inchiderea unitatilor de tip camping. Cresterea "peste noapte" a numarului de hoteluri din oras strarneste reactii diferite printre operatorii "de traditie". "Este justificata aparitia unor noi hoteluri, in conditiile in care nivelul de trai al romanilor ar creste. Oricum, numarul locurilor de cazare este mai mic decat cel dinainte de 1989. Noile constructii, cu capacitate de cazare mica, nu acopera golurile lasate de inchiderea hotelurilor 'Astoria' si 'Colina', care aveau, impreuna, peste 300 de locuri de cazare", explica Maria Lehene, directorul hotelului "Continental", al carui grad de ocupare se situeaza undeva la 60%.





Pro si contra



Si Marius Ioan Trif, directorul hotelului "Melody", priveste cu scepticism "diversificarea ofertei in domeniul hotelier. "O data sau de doua ori pe ani sunt multi clienti, in rest hotelurile sunt goale. Sa speram ca in urmatorii ani va fi mai bine din acest punct de vedere si ca se va pune mai mult accent pe calitatea serviciilor oferite", a declarat el. Pe de alta parte, agentii de turism care opereaza in Cluj sustin ca, cel putin in ultimii ani, cererea de cazare in oras este intr-o continua crestere. "Anul trecut am avut perioade in care nu existau locuri libere in hotelurile din oras. Cele mai mari solicitari sunt in perioada targurilor expozitionale, a festivalurilor si manifestarilor stiintifice", explica Raluca Sahleanu, de la agentia "Eximtur". "Sunt putine cereri pentru Cluj, ca destinatie turistica. Cea mai mare parte a solicitarilor se refera la tranzitarea Clujului spre alte locuri din tara", nuanteaza Delia Pop, director de marketing la agentia "Ciel Voyages". De altfel, turistii straini si oamenii de afaceri detin cea mai mare pondere a clientilor hotelurilor din Cluj-Napoca.



"Capitolina", 3 stele, strada Victor Babes nr.35. Proprietar: Sabin Faunar, fiul fostului primar, Gheorghe Funar. Cladirea are o suprafata de 1.100 de metri patrati, fiind structurata pe 3 nivele. Din cele 24 de camere, 3 sunt apartamente VIP. "In fiecare camera avem internet gratuit de mare viteza si seif digital pentru valori. In plus, clientii nostri au posibilitatea sa se relaxeze, dupa ora 19, la 'Home Cinema', urmarind filme din videoteca noastra", explica directoarea Camelia Silvesan. Clientii mai au la dispozitie "room-service", servicii de concierge (posta, flori, diverse rezervari etc), servicii de spalatorie, servicii de transport sau de curierat. Tarifele de cazare sunt cuprinse intre 40 (camera single) si 65 (camera VIP) de euro pe noapte.



"Pami", 3 stele, Calea Manastur nr.39. Inaugurat in 4 decembrie 2004, dispune de 36 de camere, din care au fost date in folosinta 27. "Pana la finele anului 2005 speram sa deschidem si etajul 4, ultimul, sa marim restaurantul cu o terasa si sa punem in functiune liftul", explica administratorul Claudia Randasu. Pami se mandreste cu un restaurant traditional romansc de lux. Specialitatea casei este o mancare pe baza de carne de pui, iar specialitatea bucatarului este tochitura ardeleneasca. Un alt punct forte il reprezinta gama variata de vinuri romanesti. Preturile la "Pami" variaza intre 1.200.000 de lei (camera single) si 2.800.000 (apartament dotat cu jacuzzi).



"Opal", 4 stele, strada Constantin Brancusi nr.148-152. Considerat unul dintre cele mai elegante hoteluluri ale orasului, si-a deschis portile in 21 noiembrie 2004. Dispune de 64 de locuri de cazare in 33 de camere. "Consideram ca oferim o calitate deosebita. De exemplu, pentru urmatoarele zile nu mai avem nici un loc liber", declara directorul "Opal", Maria Tonea, marturisind ca nu se va opri aici. "Vreau sa mai inaugurez cateva hoteluri. Inca nu am inceput nici un proiect, dar, in curand, o voi face", explica ea. La "Opal", o camera "single" costa 1.755.000 de lei, iar un apartament poate ajunge pana la 3.237.000 de lei/ noaptea de cazare.



"City Plaza", 4 stele, strada Sindicatelor nr. 9-11. Pentru constructia hotelului, demarata in decembrie 2002, firma "Transilvania Development", administrata de Sorin Dan, a investit aproximativ 3 milioane de dolari. Dintre atuu-urile "City Plaza" merita amintite dotarile din camere, care depasesc cerintele impuse de legislatia romana din domeniu, suprafetele generoase ale spatiilor de cazare, salile de conferinte moderne si cu o panorama deosebita a orasului, precum si parcarea foarte spatioasa, supravegheata video. Hotelul mai dispune si de solar, sauna, masaj, coafor - frizerie, cosmetica si o sala de fitness. Capacitatea de cazare: 42 de camere duble, la preturi intre 60 si 90 de euro.



Hotelul "Premier", 4 stele, strada Donath nr.100. Construit pe o suprafata de 6.000 de metri patrati, are o capacitate de 50 de camere, valoarea investitiei ridicandu-se la 2 milioane de dolari. "Oferim servicii destinate clasei business: full-internet in camere, sala de conferinte si birouri dotate cu tehnica de ultima ora. Putem pune la dispozitia oaspetilor autoturisme de protocol si personal de secretariat, traduceri si interpretariat. In maxim doua luni vom avea si un club, un bar de noapte cu program de cabaret, o agentie de turism, una de brokeraj si un centru SPA ", explica Viorel Costea, marketing & PR Manager. Tarife: intre 65 (camera single) si 120 de euro (apartament VIP).



In loc de "Feleacul". Firma clujeana Hold Comert va investi, pana in 2008, 3 milioane de dolari intr-un hotel destinat exclusiv oamenilor de afaceri, situat pe strada Traian Mosoiu, in locul fostei fabrici "Feleacul". "Vom oferi clientilor nostri toate facilitatile. Vom construi o sala de sport, sauna, masaj si piscina, iar parcarea hotelului va fi subterana", afirma Calin Buzoianu, director general al Hold Comert. Hotelul va avea patru stele si un total de 85 de camere. Arhitectura imobilului va fi una clasica, ce va cuprinde elemente din arhitectura cladirilor vechi ale orasului. "Nu vor exista copertine de sticla si nici geamuri termopan", precizeaza Buzoianu.



"Beyfin", 4 stele, Piata Avram Iancu, nr.3. Aflat in faza de constructie, va dispune de o sala de conferinte, un garaj subteran si 34 de camere, dintre care 2 apartamente. "Cladirea se va incadra in cadrul istoric al imobilelor existente in Piata. Fatada va avea elemente de cupru si piatra de calcar", explica arhitectul Adrian Borda, executantul proiectului. Noul hotel are un front la strada de numai 14 metri, dar pozitia ultracentrala ii va conferi un avantaj fata de celelate unitati din oras. Investitia se ridica la aproape 6 milioane de euro si este realizata de firma italiana "Beyfin", care, in ultimii ani, a dezvoltat mai multe afaceri in judetul Cuj.



Proprietatea RADP. Un nou hotel urmeaza sa fie construit de Regia Autonoma a Domeniului Public in apropierea patinoarului de pe strada Teodor Mihali, cu finantare de la Consiliul Local Cluj-Napoca. Hotelul va dispune de 40 de locuri de cazare si de o piscina acoperita. "Construirea unui hotel in zona este o necesitate, pentru ca dupa integrarea patinoarului in circuitul european de hochei si patinaj artistic, el va servi la cazarea sportivilor", spune Grigore Suciu, directorul RADP Cluj. Lucrarile vor incepe anul acesta, CL Cluj-Napoca alocand 10 miliarde de lei in acest sens.



"Rimini", 4 stele, strada Cometei nr. 20A. Nume deja consacrat, complexul turistic isi va mari anul acesta capacitatea de cazare, in urma unei investitii estimate la 4 milioane de euro, urmand sa devina prima unitate turistica din judet clasificata la 5 stele. Cea de-a treia unitate de cazare a Complexului "Rimini" va oferi un pachet complet de servicii adresat mediului de business. Hotelul va avea 10 etaje, o piscina interioara, un bowling club, un salon de infrumusetare si unul de fitness, cafenele, 5 sali de conferinte de 100 de locuri si una de peste 500 de locuri, precum si un teren de minifotbal.



"Olimp", 3 stele, strada Observatorului nr.82-86. Inaugurat in august 2004, hotelul Olimp se poate lauda ca ofera camere amenajate special pentru persoanele cu handicap motor: bai speciale, ba chiar si usi glisante, fara praguri. Cea mai ieftina camera costa 1.200.000 de lei, in vreme ce un apartament cu jacuzzi ajunge la 3.200.000 de lei.



"Stil", 3 stele, strada Fagetului 5B. Aparut recent in galeria de 3 stele a orasului, hotelul ofera locuri de cazare la preturi intre intre 1.450.000 de lei (camera single) si 2.600.000 (apartament). De la ferestrele sale, clientii pot admira intregul oras. "Cel mai mult conteaza sa avem clienti multumiti. Am cheltuit cam un milion de euro, dar sunt linistit pentru ca nu am datorii", marturiseste patronul Ioan Cistelecan.



Parteneriat latin. Gratie unui arteneriat romano-italian si a unei investitii de 3 milioane de euro, segmentul de business class va avea, de la sfarsitul anului, un nou hotel de 3 stele, pe strada Liviu Rebreanu 39. Din cate spune Radu Paslaru, unul dintre investitori, finantarea a fost realizata fara contactarea vreunui credit, cu ajutorul partenerului italian Luciano Lupini. Se prognozeaza ca edificiul va avea 66 de camere, plus 4 apartamente la ultimul etaj.



"Mogul", intersectia "7 strazi". Construit de SC Mogul SA, din Dej, noul hotel va fi inaugurat pana la sfarsitul anului in curs si avea 27 de camere de cazare, dispuse pe 3 nivele. De asemenea, unitatea va dispune de doua sali de restaurant, un bar si doua terase amplasate pe acoperisul cladirii. Toate camerele vor avea aer conditionat, iar clientii vor beneficia si de serviciile unei sali de fitnes si a uneia de conferinte. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO