ZF Transilvania

Firmele de curierat rapid isi extind operatiunile in vestul tarii, pe o piata in continua evolutie

08.07.2004, 00:00 338



Serviciile de curierat rapid au cunoscut o dezvoltare rapida in ultimii ani. Plicuri, documente, colete sau marfuri sunt transportate de firme specializate in orice destinatie nationala sau internationala intr-un timp extrem de scurt. Piata de curierat rapid este una extrem de profesionista, iar diversitatea ofertei sprijina succesul celor mai competitivi furnizori, pentru ca, in final orice client nemultumit de calitatea serviciilor poate alege concurenta.



Necesitatea de transport sigur si rapid a inlocuit in ultimii ani serviciile de posta traditionale. "Politica marilor companii vizeaza orientarea catre activitatiile proprii, lasand transportul de documente sau chiar comercializarea produselor in seama firmelor de curierat, stiind ca acestea vor ajunge la destinatie in cel mai scurt timp", afirma Marius Ivan, director de vanzari Fan Courier Express.





Cea mai dinamica piata



Pentru serviciile Fan Courier Express Transilvania este o zona profitabila, de unde vin si pleaca majoritatea expeditiilor si unde cifra de afaceri se apropie de 45% din activitatea totala a firmei. "Dorind urmarirea expeditiilor, firma a inceput instalarea unei retele de intranet in toata tara, prin care informatiile sunt prelucrate instantaneu la Bucuresti", explica Marius Ivan, director de vanzari Fan Courier Express.



DHL este un alt operator national, prin 22 de centre de expediere. "In Transilvania prezenta este una foarte puternica, cu puncte proprii de lucru in toate marile orase: Timisoara, Arad, Oradea, Baia Mare, Cluj, Deva, Sibiu, Brasov si Targu Mures", declara Mugur Popovici, director de marketing DHL Romania.





Treceti colete Carpatii...



Gian Sharp, General Manager DHL Romania explica motivele pentru care firma a ales sa investeasca in partea de vest a tarii. "Semnalele de imbunatatire ale contextului economic sunt din ce in ce mai evidente, iar decizia de a investi pe piata de curierat, transport si logistica din vest a fost una normala daca luam in considerare faptul ca aceasta zona este una dintre cele mai dezvoltate si cunoaste o dinamica de crestere superioara celorlalte regiuni ale tarii", explica managerul companiei.



DHL Romania deruleaza in prezent un program de investitii care vizeaza in prima faza o serie de operatiuni desfasurate in vestul tarii: un avion DHL care deserveste Transilvania, un terminal operational cargo in Arad si un program investitional in terminalul operational pentru transporturi rutiere din Oradea. "Investitia de peste 1 000 000 euro s-a realizat si datorita sprijinului acordat de Deutsche Post World Net pentru dezvoltarea infrastucturii, a personalului precum si a zonei operationale prin stabilirea unor noi rute de transport", explica Mugur Popovici.



Fan Courier Express dispune de 23 de agentii in Ardeal la Alba Iulia, Arad, Baia Mare, Bistrita, Brasov, Campia Turzii, Cluj, Dej, Fagaras, Huedin, Medias, Miecurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Reghin, Sacele, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Sighetul Marmatiei, Sighisoara, Targu Mures, Tarnaveni, Zalau.



Reteaua de transport a firmei cuprinde 35 de trasee, care acopera toata tara fiind sustinuta de un parc auto cu aproximativ 450 de masini, incepand de la autoturisme de volum mic pentru urgente, pana la camioane de tonaj mare, toate mijloacele de transport fiind proprietatea firmei.





Mai aproape de destinatie



"Este foarte greu sa te mentii pe piata de curierat rapid fara investitii foarte mari si de aceea putini supravietuiesc. Tinta noastra sunt persoanele juridice, iar clientii stabili sunt cei care inteleg ne inteleg munca si o respecta, achitandu-si obligatiile financiare in timp util", este de parere Marius Ivan.



DHL pune la dispozitia clientilor din zona de vest un avion special, care raspunde cererii existente in aceasta regiune a tarii. "Programul de zbor (sosire la 10:40 si plecare la 19:20) permite un timp mai mare la preluarea comenzilor pentru expedierile internationale, cu plecare in aceeasi zi. Terminalele operationale din Arad si Oradea, pe langa faptul ca asigura posibilitatea procesarii unui volum sporit de expedieri, ofera si servicii de vamuire mai performante. In acest fel, expedierile internationale din si catre vestul Romaniei ajung mult mai repede la destinatie, ceea ce pentru clientii nostri inseamna rapiditate, eficienta si siguranta" a declarat Alexandru Gheorghe, director comercial DHL Romania.





Flexibilitatea la nevoile clientilor



Fiind destinate tuturor domeniilor de activitate, serviciile Fan Courier Expres se adreseaza oricaror categorii de clientii, chiar daca, majoritatea celor care solicita expedieri rapide sunt persoane juridice. "Colaboram cu o serie de companii importante din Romania, care ne-au acordat increderea: Connex, Orange, Sodexho Pass Romania, Robert Bosch, Altex Impex", declara Marius Ivan.



Principalii clienti ai DHL sunt companiile, insa ponderea clientilor persoane fizice este si ea una semnificativa, firma diversificandu-si serviciile si pentru acest target. "Departamentul de Customer Service este unul dintre cele mai solicitate pentru informatii referitoare la costuri de expediere, rute, termeni de livrare, atat de catre companii cat si de clientii persoane fizice", afirma Mugur Popovici.



Fan Courier Express este o companie cu capital romanesc integral, fondata in 1998, avand sediul central in Bucuresti. Firma are 78 de agentii in tara, in special in resedintele de judet sau in zonele in care din considerente de logistica se impunea deschiderea unei filiale. In 2003, firma a inregistrat o cifra de afaceri de 320 miliarde lei. "In acest an s-au realizat investitii importante, firma achizitionand sediul central din Bucuresti in valoare de peste 1 milion de dolari, ce anexeaza parcarea pentru 150 autovehicule, hala de 2.000 metri patrati si 1.000 de metri patrati de birouri. Valoarea parcului auto, dupa cifra de asigurare, se ridica la 1,8 milioane de dolari si este la randul lui in continua crestere, investind lunar in aproximativ 10 autoutilitare", afirma Marius Ivan, director de vanzari Fan Courier Express. Activitatea firmei este sustinuta de aproximativ 600 de angajati care asigura functionarea companiei, de la relatia cu clientii, pana la manipulare si transportul expeditiilor.



DHL a inceput sa opereze in Romania din 1984 prin intermediul unui agent, fiind prima companie de curierat rapid international ce activeaza in tara. DHL International Romania functioneaza cu nume propriu din 1991. Astazi, firma are 260 angajati, 22 statii, 2 avioane dedicate si o flota de peste 100 de autovehicule care deservesc teritoriul tarii. Detinut 100% de catre grupul Deutsche Post WorldNet, reteaua DHL acopera peste 220 de tari si teritorii din intreaga lume, iar cei peste 160 000 angajati ofera servicii catre 4 milioane de clienti. DHL a fost prima companie care a inceput sa opereze prin avion charter dedicat expedierilor din si catre Romania.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO