ZF Transilvania

In apararea averilor si a afacerilor clujenilor

29.04.2004, 00:00 345



Clujenii cheltuie lunar peste 60.000 de dolari pentru paza locuintelor. Cele mai mari trei firme din Cluj apara peste 1500 de locuinte. Pentru a raspunde acestei cereri firmele de paza si protectie din ofera servicii tot mai specializate. Se ofera acum pachete complete de servicii in domeniul securitatii; proiectare si instalare de sisteme de alarma, monitorizare permanenta pentru sisteme de alarmare in caz de efractie si incendiu (prin dispecerate computerizate pe GSM, radio si cablu), interventie operativa cu echipaje proprii, servicii de paza inarmata pentru obiective, bunuri si valori, transport de valori cu autospeciale blindate si echipe de insotire, casierie colectoare, garda de corp, consultanta juridica in domeniu si monitorizarea de autovehicule in trafic prin sistem GPS. Totul pentru paza celor instariti.





Clujul, a doua piata a securitatii din Romania



In prezent, pe piata clujeana, exista peste 50 de firme in domeniul pazei si al protectiei. De zece ani 10 cele mai importante sunt Panda (Automatic Soft), Nera Muresan si Total Security. "Cererea mare demonstreaza ca s-a constientizat in sfarsit, necesitatea acestor servicii si pe piata romaneasca", declara Bogdan Mudura, director executiv la Nera Muresan. Directorul executiv de la Nera Muresan este de parere ca nu se poate vorbi despre vreo diferenta a pietei clujene fata de cea de la Bucuresti: "Activitatea tuturor este strict reglementata de legea din 2003". Directorul general de la Automatic Soft, Mihaela Frunza este de alta parere. "Principala diferenta intre piata clujeana si cea din Bucuresti sunt costurile. In Cluj, pretul pentru serviciile noastre este de doua ori mai mic decat in capitala. O explicatie posibila ar fi numarul mai mare de agenti si investitori straini care exista acolo".



Criste Simonel, director general la Total Security considera ca exista un specific determinant al pietei clujene. "Clujul are o piata formata incepand cu 1993-1994 . Ea a crescut semnificativ, de la an la an. Dupa capitala, raportat la numarul de beneficiari, fata de numarul de locuitori, este a doua piata ca importanta. In Romania. Domeniul se afla inca la inceput pentru ca el este strans legat evolutia economica. Cu cat o sa se dezvolte mai mult companiile private si patrimoniul lor, cu atat se va dezvolta si nevoia de servicii de calitate pentru paza si protectie". Pe piata clujeana s-a produs o specializare a agentiilor, in functie de serviciile de paza si protectie. Automatic Soft si Total Security reprezinta 80% din serviciile de monitorizare si interventie, iar Nera Muresan detine o pondere majora pentru serviciile de paza cu personal.





Apara-ma de hoti, ca de colegi ma apar singur



Primii clienti ai firmelor de paza si protectie care au sesizat necesitatea specializarii acestei activitati au fost societatile comerciale cu capital privat, proprietarii fiind interesati sa isi protejeze capitalul si sa isi asigure proprietatile. "Exista o categorie speciala de companii, care au de protejat informatii, inainte de orice", explica directorul general Automatic Soft. "Serviciile noastre, in cazul serverelor, a calculatoarelor, ne-au diferentiat pe piata clujeana". Cele trei companii clujene monitorizeaza peste 800 de obiective, fiecare. Preturile variaza in functie de serviciile oferite: abonamente lunare de 20-30 EUR, pentru imobile private si 35-50 EUR pentru agentii comerciali; 14 EUR plus TVA pe ora pentru transportul valori la care se adauga aproximativ 7 EUR pentru fiecare punct de colectare. Mihaela Frunza vorbeste si de existenta unei concurente neloiale pe piata locala. "Unele firme practica oferte de dumping cu preturi de doua ori mai mici". Directorul general Total Security este de parere ca nu exista o concurenta neloiala, ci chiar una ilegala. "Exista un numar foarte mare de firme de protectie care nu trec prin toate procedurile coordonate de Politie pentru avizarea societatii. Sistemele sunt implicit ieftine, iar costurile serviciilor reduse. Exista firme care practica 0,7 EUR pe ora pentru serviciile de paza. Calitatea ar trebui sa plece de la criteriile minime impuse de lege".



Profitul cel mai mare il aduce serviciul de monitorizare si interventie. Intre cele trei firme clujene de paza si protectie, exista o relatie de colaborare. "Avem chiar un parteneriat cu Automatic Soft, pentru cazurile in care posibilitatile noastre de interventie pot fi depasite", declara Criste Simonel.





Acei baieti frumosi si puternici care ne apara



Personalul de paza este dotat cu mijloace de constrangere considerate moderate (bastoane/tomfe, sprayuri iritant lacrimogene si armament cu gaz), dar in cazul in care pazesc valori sau insotesc transporturi speciale, personalul de paza este dotat cu armament de foc cu munitie de razboi. Pentru a face fata situatiilor deosebite, agentii se antreneaza zilnic. Majoritatea lor sunt practicanti de arte martiale, karate, lupte, judo si box. Unii dintre ei au rezultate deosebite, cum ar fi cazul lui Dan Forna, angajat la Automatic Soft, care detine centura neagra la Taekwondo, campion national din 1992-1997, locul I la Cupa NTC in 1992 si 1993, locul I in 1997 la Cupa Ambasadorului Republicii Coreea, locul II in 1997 la Cupa Bucuresti si vicecampion national in 2000.



Criteriile principale de selectie a sunt cele generale, impuse de legislatie si cele specifice politicii companiei. Mihaela Frunza explica ideea generala a criteriilor de selectie. "Personalul nostru reprezinta interfata cu ceilalti clienti ai societatilor pe care le pazim. Un rol important in selectie il are comportamentul, exprimarea, tinuta si respectul pe care il impune. Agentii de paza au un statut care implica responsabilitate si multe riscuri". "Personalul trebuie sa aiba toate analizele medicale, de la neuropsihiatrie la plamani", spune directorul executiv Nera Muresan. Directorul general de la Total Security, Criste Simonel vorbeste despre o anumita medie de varsta a personalului recrutat. "Exista o anumita limita de varsta a angajatilor nostri, specifica pentru activitatea acestui domeniu. In plus, personalul trebuie sa aiba tinuta sportiva, prezentabila". transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO