ZF Transilvania

Jocul de golf, ultima atractie pentru divertismentul oamenilor de afaceri din Banat

17.06.2004, 00:00 130



Cu o investitie de cateva sute de mii de euro intr-o fosta ferma recaseana s-a infiintat un club elitist, destinat relaxarii oamenilor de afaceri si nu numai. La numai 23 de kilometri de Timisoara, in localitatea Recas, un banatean plecat in urma cu 20 de ani in Germania a inaugurat la sfarsitul saptamanii trecute primul club de golf din Banat: Tite Golfresort.



Dupa o experienta in domeniu de aproape 20 de ani, Dan Tite vrea sa transforme intr-un paradis verde un teren pe care pana nu de mult se raporta depasirea planului la cota de lapte. Pe 24 de hectare care au apartinut Comtim, Tite a inceput sa amenajeze primele noua terenuri de golf. Saptamana aceasta, in 19 iunie, la Recas se va organiza un turneu inaugural de golf, actiune care va da unda verde activitatii competitionale a Clubului "Tite Golfresort".





Experienta germana



De meserie medic stomatolog, Dan Tite a plecat in Germania in urma cu aproape 20 de ani. In anul 1991, el a reusit sa inaugureze la Ausburg un club de golf. "Terenul se intinde pe o suprafata de 11 hectare si are noua gauri. Investitia a insemnat o suma importanta, cu sase zerouri in coada. In prezent, clubul de golf din Germania are aproximativ 200 de membri activi, cu o medie de varsta de 40 de ani. Intreaga investitie a fost amortizata dupa zece ani. Succesul de care s-a bucurat in aceasta afacere, l-a facut pe Tite sa incerce o investitie asemanatoare si la noi.





Romanii au bani



"A fost un act de curaj si nu prea. La urma urmei, este riscul meu. Eu sunt optimist din fire si cred ca Timisoara, fiind un oras european, aici sunt multi straini si oameni de afaceri care ar vrea sa practice acest sport. Sunt deja destule persoane care s-au interesat cum pot sa devina memebre ale acestui club", spune Dan Tite. Terenurile amenajate la Recas se intind pe o suprafata de 24 de hectare. Pentru a atinge performanta, patronul noului teren de golf s-a orientat catre investitii eficiente pentru ca fiecare metru patrat din acel loc, trebuie sa aduca profit. "Am adus din Germania 12 masini speciale de golf americane, cu motocositoare. Pentru antrenamente, am adus si o masina automata pentru mingi" - spune Tite. In acest an, pana cand primele investitii vor fi finalizate, ziua de golf este taxata cu suma de 10 euro, ceea ce reprezinta o suma accesibila si pentru banatenii cu venituri medii.





Nimic special



Dan Tite este convins ca pe terenul fostei ferme agricole a Comtim se pot face minuni. "Terenul nu are neaparat nevoie de particularitati speciale. Se poate juca foarte bine golf pe o suprafata plana", spune Tite. Pentru intretinerea terenurilor, este nevoie de motocositoare speciale, un anumit soi de iarba, tunsa foarte scurt si de o buna irirgatie. Daca toate aceste aspecte sunt indeplinite, terenul va arata ca o masa de biliard mai ales ca sunt folosite ingrasaminte speciale. "Momentan, am plecat la drum cu noua trasee provizorii pe care vreau sa le aduc la standard international. Prin investitia care se vaface, terenurile de golf de la Recas vor rivaliza cu cele de la Breaza, Pianu de Jos sau Terenul Diplomatic de la Bucuresti", promite Tite.





Accesibil



Un echipament complet pentru un jucator de golf costa aproximativ 500 euro, bani in care intra trusa de crosa, pantofii speciali, geanta, mingi si manusa. In momentul de fata, doar la Bucuresti exista un magazin specializat in comercializarea unor asemenea accesorii. Pentru cei curiosi, distractia de o zi pe terenul de golf costa zece euro pe zi. Pentru cei care isi fac abonament, acesta ajunge la suma de 200 de euro pe an, bani la care se mai adauga 50 euro, taxa de club. "In vest, golful nu mai este demult un sport elitist. A devenit un sport de masa. Sunt convins ca acelasi lucru se va intampla si la noi", spune Dan Tite, patronul primului club de golf din Banat. In scurt timp, in imediata apropiere a terenurilor de golf vor fi construite o casa a clubului, birouri, un restaurant si un hotel.





Jocul de golf



La o partida de golf, pot participa de la una la patru persoane intr-o singura grupa de jucatori. Pe un traseu, sunt admisi maximum patru jucatori. Pe fiecare traseu exista o pornire. E singura zona in care mingea se pune pe un suport special numit tee (un cui de lemn pe care se aseaza mingea de golf). Mingea se loveste cu crose de diferite dimensiuni si cu profiluri diferite. Scopul jocului este acela de a trimite mingea in gaura marcata de steag din cat mai putine lovituri. Un traseu cu noua gauri dureaza aproximativ trei ore. Viteza mingii lovita de crosa poate ajunge si la 200 de kilometri pe ora.





Schimbarea la fata



Pe langa cele noua trasee de golf deja stabilite, Dan Tite va construi si un teren de golf omologat la standarde internationale. In anii urmatori, langa terenuri se va ridica si casa clubului, dotata cu vestiare, dusuri, magazin de articole de golf, o sala de fitness, un restaurant si un hotel. Pentru cei care vin la clubul de golf doar pentru distractie, in viitorul apropiat se va construi un teren de minifotbal si tenis, precum si o pescarie. La toate acestea, membrii clubului vor avea acces fara sa plateasca. De anul viitor, membrii adulti ai clubului vor trebui sa plateasca o taxa de o mie de euro pentru a avea acces la toate facilitatile timp de un an de zile. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO