ZF Transilvania

Mamut industrial, caut om de afaceri pentru investitii brownfield

09.06.2005, 19:38 1302

Marile platforme industriale faceau parte din viitorul de aur promis de industrializarea fortata din perioada comunismului. Astazi, multe dintre ele zac abandonate, sunt paraginite sau au fost demontate pana la ultima grinda. Exista insa cateva platforme care au renascut, prin intermediul unor companii nationale sau internationale, care au demarat investitii de tip "brownfield" pe aceste locatii.

CUG, Termorom sau Clujana erau pana nu demult exemplare pentru situatia nefericita a platformelor industriale din Romania. Departe de a fi lipsite de profit, pe aceste suprafete s-au vandut in ultimii ani active de peste 32 de milioane de euro.



Cazane si lenjerie intima

Compania Termorom Paralel a achitat pana in prezent, jumatate din datoriile catre furnizori si stat, cifrate in 2003 la peste 100 de miliarde de lei (cca. 3 milioane de euro), combinand activitatea de productie cu vanzarile de activee. "In 2002 Termorom era o societate cu capital privat italian, care in urma managementului defectuos, acumulase datorii considerabile la bugetul de stat, iar compania a intrat in procedura de reorganizare judiciara prevazuta de legea 64/1995. Administrator judiciar pentru Termorom a fost numita societatea Euroconsult", spune Oana Luca director executiv Euroconsult.

Planul de reorganizare propus de societatea de consultanta viza valorificarea a 40% din activul companiei Termorom si, de asemenea, continuarea activitatii de productie. "Am decis valorificarea unei suprafete de 30.000 de metri patrati de hale, terenuri si constructii anexe, care oricum nu erau folosite de Termorom. In momentul de fata mai avem de vandut doar 25% din activele pe care ne-am propus sa le vindem. Pretul acestora a crescut in ultimul an cu aproximativ 150%, lucru datorat faptului ca momentan in spatiul Termorom exista alte 10 afaceri din diverse domenii", a mai spus Oana Luca.

Printre firmele care activeaza pe platforma Termorom se numara companiile Piera, Est Company (producatori de lenjerie), Agressione sau Art Inks. Distribuitorii de hartie si cartoane, Agressione au achizitionat active pe o suprafata de 4.400 de metri patrati pe platforma Termorom, cu scopul de a amenaja un depozit. "Am ales o investitie de tip brownfield deoarece spatiul pe care l-am gasit aici, nu este intr-o stare foarte accentuata de degradare, astfel ca nu vom avea nevoie de o perioada lunga pentru a-l amenaja", declara Cosmin Pavel, administrator Agressione. Conducerea companiei a refuzat sa faca precizari cu privire la valoarea achizitiei si a lucrarilor de amenajare.



Clujana incearca iarasi sa ne incalte

Vanzarea de active la Clujana a inceput in anul 2000, avand la baza un studiu de fezabilitate intocmit de catre firma RES&CO, companie din Anglia specializata in privatizarea societatilor mari. Pana la sfarsitul lui iunie 2001, s-au vandut 28 de active in valoare de 2 milioane de dolari In 2003, AVAB mai vinde 20 de active in valoare de peste 2 milioane de dolari, iar pentru restul datoriei pe care Clujana o avea s-a facut conversia in actiuni. In prezent, potrivit conducerii companiei clujene, au ramas nevandute active in valoare de 1,8 milioane de dolari, iar unul dintre ele, fosta cladire a sectiei "Stanta" este folosita de Clujana pentru productia de incaltaminte, reluata in aprilie anul acesta. "Desi momentan lucram doar in sistem lohn, anul acesta intantionam sa lansam primele produse sub marca proprie. Modelele sunt in faza de creatie si executie de mostre", declara Sabin Pop, director general Clujana. Restul activelor societatii sunt fie inchiriate, fie in curs de a fi vandute.

Momentan, pe fosta platforma de la Clujana, exista 33 de companii noi, cu profiluri diferite, de la productie pana la servicii, printre acestea numarandu-se Emco International, Jolidon, GPV Romania, Rolicom, Frosys Exim, L.D. Confexim, Elisa Confectii, Coral Investment, Universal Leasing sau Delta Pharm.

De exemplu firma Rolicom, al carei obiect de activitate este distributia si comercializarea de produse cosmetice, a achizitionat pe platforma Clujana, active pe o suprafata de peste 4.000 de metri patrati, iar destinatia spatiului va fi de birouri si depozit. "Locatia este in curs de amenajare, dar estimam ca pana la toamna vom finaliza lucrarile", spune Andrei Mihok, director Rolicom. Conducerea companiei a refuzat sa declare valoarea investitiei, insa a precizat ca a fost mai profitabila decat o investitie greenfield.



De la uzine la mochete

Combinatul de Utilaj Greu (CUG) din Cluj-Napoca a demarat operatiunile de lichidare voluntara prin organizarea unei licitatii in aprilie, licitatie la care conducerea societatii estima ca se vor obtine din vanzari peste 25,7 milioane de euro. Pe langa cladirile detinute si unitatile aflate in conservare CUG a vandut si aproximativ 54.066 de mp de teren, aflat atat in Cluj cat si in afara orasului, mare parte dintre acestea fiind terenuri virane si terenuri disponibile pentru constructii. In conditiile in care piata locala imobiliara a cunoscut cresteri spectaculoase de preturi, firma clujeana s-ar putea dovedi mai "scumpa" ca investitie brownfield decat in stare de functionare.

Combinatul de Utilaj Greu nu s-a dovedit prea atractiv pentru investitori, datoriile mari ale firmei alungand potentialii cumparatori. Cu 617 angajati in 2002 si 9 miliarde productie pe stoc, CUG nu a fost interesant nici dupa ce AVAS a anuntat vanzarea prin stergerea datoriilor. La 31 decembrie 2003 CUG a inregistrat pierderi totale de 121 miliarde, iar datoriile totale se ridicau la 801 miliarde lei, depasind de aproape 2,5 ori capitalul social al firmei.

Nefiind atractiv pentru marile companii internationale, mici firme autohtone precum Perpetuum au ales sa investeasca aici achizitionand active. "Am preluat o suprafata de 6.000 de metri patrati, lucrarile de amenajare ale spatiului achizitionat vor fi finalizarea, in august anul acesta, investitia totala in spatiu si renovare fiind de peste 800.000 de euro", a declarat Dan Pitic, directorul general al companiei Perpetuum. Spatiul va deveni depozit pentru zona de Transilvania, completand actualul depozit din Cluj al distribuitorului specializat in amenajari interioare. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO