ZF Transilvania

Markus Goessl, Venta Real Estate: Piata imobiliara din Cluj este suprasaturata

14.10.2008, 20:39 49

 
Tiberiu Hrihorciuc
Grupul Venta Real Estate a anuntat ca intentioneaza sa investeasca pe piata din Romania sume cuprinse între 10 si 30 de milioane de euro. „Pretul mare pe care trebuie sa îl platim pentru achizitia de terenuri reprezinta o piedica pentru noi. Nu putem derula investitii imobiliare în orase cum este Clujul, fiindca nu este un loc prielnic. Însa orasele secundare din Romania sunt un loc bun pentru intentiile noastre de a dezvolta proiecte", a declarat pentru ZF Transilvania Markus Goessl, directorul de investitii din grupul Venta Real Estate Group.
Reprezentantii Venta Real Estate Group au anuntat ca proiectele pe care intentioneaza sa le dezvolte în Romania sunt în principal din domeniul retailului si al imobiliarelor. Aceste proiecte urmeaza sa fie vandute în 2-3 ani. “Daca investim în Romania într-un proiect o suma de 10 milioane de euro, nu ne asteptam ca peste 2-3 ani, cand vrem sa vindem, sa primim o suma mai mare de 20 de milioane de euro", a declarat Markus Goessl.
Oficialii Venta Real Real Estate Group au anuntat ca în municipiul Cluj-Napoca nici pe piata de retail nu mai sunt locuri pentru posibile investitii. „Avand în vedere faptul ca pe piata centrelor comerciale din Cluj-Napoca exista deja Iulius Mall si Polus Center, si ca sunt si alte proiecte în derulare, piata este plina si nu mai putem investi nici în acest domeniu aici", afirma Markus Goessl.
Goessl a sustinut ca piata retailului din Romania mai poate primi înca noi competitori în zonele oraselor mici. „În vederea viitoarelor investitii ale grupului am luat în considerare faptul ca în Austria un oras de peste 100.000 de locuitori are aproximativ 3 centre comerciale si intentionam sa dezvoltam astfel de proiecte si în Romania, pentru ca piata este una deschisa", a anuntat Markus Goessl.
Oficialii Grupului Venta Real Estate considera ca piata de retail din Romania este uneori supraîncalzita din cauza numeroaselor proiecte anuntate. „Acest trend al pietei este datorat numarului mare de proiecte de centre comerciale, dintre care unele vor ramane pe hartie si nu se vor materializa", a mai sustinut Markus Goessl.
Goessl a explicat ca un proiect rezidential care a fost dezvoltat bine se va vinde întotdeauna. “Experienta noastra de 15 ani în dezvoltarea de proiecte rezidentiale în Ungaria ne va ajuta sa dezvoltam în Romania proiecte imobiliare", a anuntat Markus Goessl. Oficialii Venta Real Estate Group au anuntat ca Romania este una dintre cele mai puternice piete pe care intentioneaza sa investeasca. „Procesul de dezvoltare de proiecte în Romania va fi unul dintre cele mai mari ale companiei si dorim sa investim pas cu pas", a afirmat Goessl.
Reprezentantii Venta Real Estate Group spun ca si în Romania criza financiara din Statele Unite va avea efecte asupra investitiilor viitoare. „Majoritatea companiilor care doresc sa dezvolte proiecte în Romania vor fi afectate de criza economica din Statele Unite ale Americii, pentru ca nu vor avea acces, ca pana în prezent, la credite", a declarat directorul de investitii al Vental Real Estate Group.
Primul proiect derulat de Venta Real Estate Group în Romania a reprezentat o valoare de investitii de 10 milioane de euro într-un centru comercial denumit Solaris Park în judetul Cluj, situat între Campia Turzii si Turda. Investitia este realizata de filiala din Romania a grupului austriac, TCT High Developments.
„Am investit peste 10 milioane de euro în Solaris Park, pentru ca ne asteptam ca piata de retail din Romania sa înregistreze o crestere cu precadere pentru orasele de 50 pana la 200.000 de locuitori. Centrul comercial se va deschide în luna octombrie si va avea o suprafata 39.000 de metri patrati si un numar de 315 locuri de parcare", a declarat Markus Goessl.
Oficialii Venta Real Estate Group au anuntat ca publicul tinta al centrului comercial sunt orasele Campia Turzii si Turda, care totalizeaza un numar de 85.000 de locuitori. „Credem ca majoritatea clientilor nostri vor fi din orasele Campia Turzii si Turda, dar si din satele vecine si vom totaliza un public tinta de 180.000 de oameni", a anuntat Markus Goessl.
Venta Real Estate Group este o firma austriaca de investitii înfiintata în 1991, cu filiale în Ungaria din 1992, Ucraina din 2000, Bulgaria din 2002, Slovacia din 2003, Lituania si Moldova din 2006, respectiv Romania si Rusia din 2007. Compania investeste în constructiile imobiliare, spatii de birouri si în centre comerciale pe care le vinde ulterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO