ZF Transilvania

MTS Leasing patrunde si pe piata imobiliara din Timisoara

MTS Leasing patrunde si pe piata imobiliara din Timisoara
14.09.2004, 00:00 47



Societatea MTS Leasing Gmbh a deschis o reprezentanta si la Timisoara, raspunzand cresterii semnificative a cererii din sectorul achizitiilor de ternuri si imobile. Compania germana a patruns pe piata timiseana prin concesionarea primelor terenuri in comuna Sacalaz, situata la aproape 10 kilometri de municipiul resedinta de judet, in Zona Timisoara, care include primul inel de dezvoltare al orasului. Oferta de leasing imobiliar in vestul tarii a fost lansata intr-un perimetru cu potential de dezvoltare in sectorul constructiilor si in care s-a constatat o migratie a solicitantilor de terenuri, pretul evoluand aici pana la 25 de euro/mp. Situatia este confirmata de Sorin Davidean, directorul agentiei Caminul de Vest, specializata pe tranzactii cu terenuri. "Preturile au crescut chiar si la terenurile cu valoare medie, de la aproximativ 18 Euro in ianuarie pana la aproximativ 25 de Euro acum". "Preturile la terenuri au crescut cel mai mult de la inceputul anului, in zonele dotate cu facilitati cresterea fiind de 80-90%", afirma Mirela Mandrescu, administrator Valmyr SRL.



Oferta de finantare pentru constructii civile si industriale in sistem de leasing este disponibila pe o perioada de 1 pana la 20 de ani, cu o dobanda la sold de 5% pe an. Liviu Tavaliuc, Vest Area Manager la MTS Leasing, a precizat ca, in comparatie cu alte sisteme de finantare, compania germana este flexibila in ceea ce priveste garantiile solicitate clientilor. "Multe persoane realizeaza o parte din venituri fara ca acestea sa fie trecute in cartea de munca", explica Liviu Tavaliuc. El precizeaza ca "oferta presupune, pe de o parte, ca ponderea angajamentelor lunare de plata (rata la finantarea solicitata, ratele la alte credite sau finantari in leasing) sa reprezinte maximum 50% din venitul lunat net total al clientului, fie ca acesta sa dea o declaratie pe proprie raspundere prin care sa certifice exactitatea tuturor actelor prezente si posibilitatea de a achita rata plus dobanda aferenta contractului de finantare". In functie de aceste conditii, si de vechimea in munca a solicitantului de credit, 2 ani sau cel putin un an, avansul minim pe care trebuie sa il depuna clientul este de 10, respectiv 25% din valoarea finantarii.



Comparativ cu anul 2003, in Timisoara preturile au crescut cu aproape 100%, conform datelor inregistrate de Compania imobiliara Casadomi din Timisoara. Astfel, daca anul trecut in zona ultracentrala un spatiu comercial se inchiria cu 8 - 12 euro pe metru patrat, in 2004 acelasi spatiu comercial are un tarif de inchiriere care atinge 15 - 35 de euro pe metru patrat. Spatiile situate pe principalele artere ale orasului se inchiriaza anul acesta cu 7 pana la 15 euro pe metru patrat, in vreme ce in 2003 chitia perceputa se incadra intre 2 si 6 euro pe metru patrat. In ceea ce priveste cererea de spatii comerciale in zona ultracentrala, aceasta isi pastreaza un nivel ridicat in 2004, situatie valabila si pentru spatiile situate pe principalele artere ale orasului. Exceptie fac doar zonele Olimpia si Calea Girocului, unde cerea inregistrata in 2003 era catalogata ca fiind mare, iar in 2004 se inregistreaza o cerere mica de inchirieri. Un clasament al celor mai solicitate locatii primele doua locuri sunt ocupate de Calea sagului si Calea Lugojului, iar la centre comerciale interesul crescut se indreapta spre cele doua centre Euro, Terra, Kappa si Bega.



Oferta de spatii comerciale in Timisoara cunoaste situatii diametral opuse in zona ultracentrala pe o parte si in cea a arterelor de mare circulatie, pe de alta parte. Daca in centrul Timisoarei oferta de spatii comerciale disponibile pentru a fi inchiriate este aproape inexistenta, majoritatea locatiilor fiind ocupate, pe arterele aglomerate ale municipiului oferta a depasit nivelul mediu in 2004. Situatia se explica prin aparitia noilor centre comerciale care reprezinta un adevarat magnet pentru o mare categorie de comercianti. O crestere semnificativa se inregistreaza si la capitolul vanzari de spatii comerciale. Astfel, la ora actuala un spatiu comercial in zona ultracentrala a Timisoarei se vinde cum 1.000 - 1.500 de euro pe metru patrat comparativ cu tarife de 500 pana la 1.500 de euro pe metru patrat inregistrate in 2003. Tendinta ascendenta se recunoaste si la spatiile situate pe principalele artere timisorene unde tarifele au crescut de la 200 - 1.000 de euro metrul patrat in 2003, la 500 - 1.000 euro metru patrat in acest moment, cu toate ca nivelul maximal al pretului nu a cunoscut nici o modificare, evolutia fiind totusi evidenta la pretul minim de vanzare.



MTS Leasing Gmbh are sediul central in Germania, este membra a Camerei de Comert Romano-Germane si are reprezentanta in Romania, fiind inregistrata la Ministerul Economiei si Comertului. Compania este prezenta pe piata rezidentiala din 1995 si are la ora actuala 5 ansambluri rezidentiale construite si 5 in constructie: 3 ansambluri in Bucuresti, unul in Contsanta, care cuprinde 188 de vile, si unul in Oradea ce va fi compus din 40 de vile, oars in care va fi lansat si cel de-al doilea complex imobiliar.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO