ZF Transilvania

Obtinerea resurselor financiare se face mai usor daca trece prin mana specialistilor

31.05.2004, 00:00 482



Organizatiile neguvernamentale axate pe dezvoltarea societatii civile, firmele specializate pe consultanta in domeniul afacerilor, firmele orientate pe managementul proiectului si chiar website-uri sunt disponibile celor interesati de obtinerea unei finantari.



Una dintre modalitatile cele mai eficiente de a inaugura o afacere profitabila se bazeaza pe obtinerea unor fonduri de finantare. Chiar daca la nivel de idei, noii investitori au suficiente resurse, multora le lipseste latura financiara a dezvoltarii unei afaceri. Organizatiile neguvernamentale sau firme axate pe coordonarea activitatilor din managementul proiectului primesc numeroase solicitari privind informatii despre programele de finantare europene si despre modul in care trebuie elaborate si gestionate asemenea proiecte pentru a deveni eligibile. Disponibile atat pentru cei interesati sa aplice direct pentru o oferta de finantare, cat si pentru organizatiile care ofera consultanta, website-urile sunt seturi de instrumente profesioniste pentru managementul proiectelor. Acestea din urma sunt suporturi informationale pentru orice organizatie a carei activitate include conceperea si gestionarea de proiecte.





Sfatul specialistului



"Piata inregistreaza cresteri semnificative ale cererilor privind consultanta in managementul proiectului, pentru ca nu exista o educatie economica din partea beneficiarilor, mai ales in orasele mici", spune Corina Osianu director executiv Explicit Consult, Cluj-Napoca.



Tariful pentru un proiect realizat de catre Explicit Consult este de 10, 15 milioane de lei, sau 10% din valoarea totala. Costurile nu sunt platite de beneficiari, ci intra in derularea proiectului finantat. De multe ori, beneficiarul are nevoie de asistenta pe parcursul implementarii, iar costurile provin tot din cuantumul general al finantarii. "A fi manager de proiect aduce un plus prin continuitate intre realizarea proiectului si implementarea lui". Asistenta managerului de proiect costa maxim 500 de euro pe luna si se intinde pe unul sau doi ani. Realizarea unui proiect poate sa dureze intre o luna si doua luni. Clientii furnizeaza datele, iar firma de consultanta realizeaza proiectul. "Trebuie sa aduni foarte multe informatii, din domeniile cele mai variate: aquacultura, agricultura, comert, turism, constructii etc, domenii in care cercetarea trebuie sa fie serioasa si dureaza mult timp. Aceste servicii presupun o adaptare continua la cerintele specifice clientului", explica directorul general Explicit Consult.



Expert Consulting din Timisoara a depus 32 de proiecte de finantare, dintre care 80% si-au atins scopul. "Sunt extrem de provocatoare, intrucat proiectele realizate de firma noastra intra in competitie directa cu alte proiecte", spune Catalin Balasescu, director executiv Expert Consulting. In afara de derularea propriu-zisa a proiectului, firmele de consultanta asigura monitorizarea si evaluarea proiectelor de finantare, activitati care contribuie la intarirea imaginii firmei pe piata, cu toate ca nu sunt foarte profitabile, dupa parerea directorului executiv Expert Consulting.



Printre serviciile puse la dispozitie de firmele de consultanta se numara si identificarea surselor de finantare si intermediere pentru proiectele de investitii.





Implicarea ONG-urilor



La inceput activitatea Centrului Crest din Satu-Mare s-a concentrat in special pe sprijinul ONG-urilor. Ulterior s-a ajuns la concluzia ca o organizatie poate functiona eficient doar intr-un parteneriat cu institutiile administratiei publice si cu sustinerea sectorului privat. "Pentru un parteneriat functional in proiecte de orice natura trebuie sa existe un "limbaj comun". Astfel din anul 2000 toate serviciile oferite beneficiarilor au fost extinse in administratia publica locale, in randul institutiilor de stat si in sfera societatilor comerciale", spune Andreea Kazamer, coordonator program de instruire Crest.



In 2003 de serviciile Crest au beneficiat 58 de organizatii neguvernamentale din judetele Bistrita Nasaud, Maramures, Salaj, Neamt, Botosani, Vrancea, Covasna, Valcea, Ialomita si Satu Mare, 27 de primarii din Bihor, Botosani, Maramures, Salaj si Satu Mare, 12 institutii de invatamant din Satu Mare si 17 societati comerciale din judetele Satu Mare si Timis.



Beneficiarii pot opta pentru consultanta in intocmirea proiectului sau pentru elaborarea in intregime a acestuia. Pentru predarea la cheie a unui proiect, Crest Satu-Mare ofera clientilor pachete integrale de servicii: analiza fezabilitatii ideii de proiect, elaborarea proiectului si a unor anexe ale acestuia (studii de fezabilitate, plan de afaceri, proiecte de constructii etc.), multiplicarea si depunerea proiectului catre finantator. Ulterior firmele beneficiare pot solicita consultanta in procesul de contractare si in managementul proiectului.





Finantari adaptate in functie de solicitant



"ONG-urile opteaza cu preponderenta pentru finantari de tip "soft" pentru derularea unor programe care tin de domeniul lor de activitate (social, cultural, ecologic, educativ etc), iar IMM-urile sunt interesate mai ales de proiecte de investitii. Programele de finantare de tip soft, care urmaresc transferul de know-how, sunt mai numeroase decat programele destinate insfrastructurii", spune Andreea Kazamer.



Crest Satu-Mare dispune de o baza de date cu peste 30 de programe de finantare rambursabile si nerambursabile. Majoritatea lor sunt destinate ONG-urilor sau institutiilor de stat. Cele mai numeroase proiecte sunt depuse pentru finantari nerambursabile ale Uniunii Europene destinate infrastructurii sau investitiilor. Costurile percepute de organizatia satmareana depind de o serie de factori: tipul serviciului solicitat (consultanta, asistenta in elaborarea proiectului, elaborarea completa a proiectului, instruire, consultanta in management de proiect etc.), domeniul sau volumul de munca. Prima intalnire cu clientul vizeaza obtinerea informatiilor necesare, pe baza carora, la o a doua intrevedere sa se realizeze propunerea detaliata de colaborare, care cuprinde si oferta financiara.



Rata de succes pentru un proiect de finantare asistat sau realizat de catre Crest depaseste 80%. In 2003, numarul solicitarilor a crescut cu peste 300% si estimam o crestere de peste 400 % pentru anul 2005, fata de anul 2003. "Aceasta evolutie a solicitarilor pentru obtinerea unei finantari se datoreaza numarului crescand al solicitarilor din partea IMM-urilor. Tendinta ratei de finantare cuprinde o scadere a numarului de proiecte aprobate dar o crestere a sumei medii finantate pe proiect", declara Andreea Kazamer.



Profesionistii finantarilor



Centrul de resurse Crest Satu-Mare s-a infiintat in 1998, sub forma unui program al Fundatiei Hygeia, cu sarcina de a implini, prin formare si informare, cerintele institutiilor de stat, agentilor economici si organizatiilor neguvernamentale. Dupa patru ani de activitate, la initiativa Fundatiei Hygeia, centrul a dobandit personalitate juridica independenta, ca asociatie, in noiembrie 2002. Evolutia asociatiei a fost una pozitiva, Crest primind in prezent in jur de 25-30 de solicitari lunar pentru consultanta de specialitate, asistenta tehnica si servicii de instruire, in special din judetele Timis, Arad, Bihor, Cluj, Maramures si Satu Mare.



Explicit Consult a fost infiintata in august 2003 la Cluj-Napoca, de cinci absolventi din domeniile administratiei publice, sociologiei si economiei. Pana in prezent, cele mai multe contracte ale companiei au avut la baza proiecte de finantare Phare sau Sapard pentru dezvoltarea in context european a firmelor mici sau mijlocii.



Expert Consulting a aparut pe piata din Timisoara in februarie 2000, fondatorii firmei - Marian Mocan si Catalin Balasescu avand o experienta de peste sapte ani in serviciile de consultanta in afaceri. Firma a fost profitabila din prima luna de activitate, iar in 2003, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 98.000 de euro, cu o rata a profitului intre 20 si 30%.



transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO