ZF Transilvania

Paisprezece ani director la bere

05.05.2004, 00:00 111



Dan Paucean a fost numit in 2002 directorul fabricii de bere din Cluj-Napoca, detinuta de Compania de Bere Romania (CRB), membra SABMiller. "Am doar 38 de ani, dar sunt unul din cei mai vechi angajati la CBR. Acesta a fost primul si singurul meu loc de munca, timp de 14 ani."





Olimpic in lotul international de chimie



Dan Paucean s-a nascut la Catina, judetul Cluj si provine dintr-o familie cu traditie in ingineria alimentara. "Tatal meu a lucrat multi ani in industria alimentara, iar sotia mea a urmat aceeasi facultate ca si mine. Sunt cateva reguli pe care parintii mei le-au stabilit de la inceput si astfel, am ramas foarte uniti pana in prezent". In anii 70, familia lui s-a mutat la Horezu, iar Dan Paucean a urmat liceul teoretic, profilul matematica-fizica. "Mi-a placut foarte mult chimia in liceu si astfel am ajuns sa fac parte din lotul national largit. Intotdeauna am vrut sa imi testez fortele in concursuri puternice, - toata lumea avea aceeasi preocupare, chimia!". Din acest motiv a ales sa urmeze cursurile Facultatii de Tehnologia si Chimia Produselor Alimentare si Tehnica Piscicola (TCPATP) din GalatI, unde a intrat primul, cu media 9,40. "Am iubit foarte mult perioada studentiei. Eram un colectiv unit si valoarea lui deosebita m-a format si pe mine. Aveam profesori cu adevarat speciali. Vasu Sabin, unul dintre apreciatii nostri profesori, venea tocmai de la Bucuresti, la aproape 60 de ani, sa se intalneasca studentii. Imi place sa amintesc de lucrurile acestea pentru ca ele au format baza pregatirii mele pentru o cariera ulterioara".





Vin de Porto si suplimente nutritive preparate in facultate



La Galati, Dan Paucean a beneficiat de o baza materiala foarte buna. In statiile pilot de la TCPATP se putea prepara orice aliment sau bautura, de la vin de Porto la suplimente nutritive. "Imi amintesc de un proiect interesant al anului meu, cand am preparat EnergoFort, un supliment energetic pentru lotul national de haltere. De obicei, lotul de haltere a preferat suplimentele nutritive preparate in statiile pilot, de studentii de la inginerie alimentara". Dan Paucean este de parere ca tinerii din prezent percep astfel studentia. "Acum au mai multe posibilitati, dar invata mai putin sau aleg alte forme de pregatire. Noi nu aveam multe optiuni atunci, preocuparea noastra principala era sa invatam si de aceea competitia era acerba si continua". Mai tarziu, ca director in CBR, Dan Paucean a selectat multi membri ai echipei sale de la Facultatea din Galati. "Am crezut foarte mult in oamenii de la TCPATP. Ca dovada, ma intorc acolo destul de des, pentru a selecta dintre absolventi, posibili angajatIpentru CBR. Pana acum, am adus la companie 15 oameni de la Facultatea din Galati"





Ultimul examen in 21 decembrie 1989



Dan Paucean a absolvit facultatea in 1990, iar ultimul examen, l-a avut in 21 decembrie 1989. "Revolutia m-a prins in sesiune. Am avut de ales din 450 de posturi si m-am decis pentru Ursus. Am crescut o data cu fabrica. Eu, din punct de vedere profesional si compania, in evolutia ei pe piata romaneasca". In 1991, la 25 de ani, Dan Paucean a devenit cel mai tanar sef de sectie din companie. "Cand directorul Buzoianu m-a anuntat de aceasta decizie, m-am speriat. Trebuia sa inlocuiesc un om care lucrase 30 de ani in acea functie. Mi-a placut foarte mult sa stau cu oamenii si sa ii inteleg. Atunci cand stii cu ce fel de oameni lucrezi, poti sa intelegi si modalitatea prin care sa obtii maximul de la ei".





Pregateste-ti un inlocuitor



"Daca vrei sa evoluezi in cariera pregateste un succesor. Eu mi-am facut deja un plan de succesiune pentru ca imi place sa-i invat pe cei din jur tot ce stiu. Politica companiei nostre este aceea de a promova valorile, stimulandu-ne astfel performanta. Anual, ni se alatura noi colegi, compania CBR asigurand permanet stagii de pregatire intr-un training intern de 18 luni, cu testari si evaluari periodice".





Reguli occidentale



In 1997, South African Breweries a cumparat Ursus Cluj si a investit pana in prezent 100 de milioane de dolari in fabricile din Romania. Schimbarea numelui in urma fuziunii a reprezentat o repozitionare a noii companii formate, ca parte dintr-o companie globala - SABMiller. In 2002, Steve Woodward, presedintele de atunci al CBR, i-a propus rolul de director de fabrica si posibilitatea de a conduce compania pe plan local. Responsabilitatile lui constau in coordonarea activitatii de productie, a clientilor interni si a departamentelor operative. "Asa trebuia sa se intample peste tot in Romania, este una din caile de succes pentru companiile autohtone: privatizare timpurie, un investitor puternic strain, recunoastere locala si apoi nationala". Dan Paucean a participat la intalniri cu producatorii germani de bere si a urmarit cu atentie modul de dezvoltare a fabricilor de acolo. "Diferenta majora a felului lor de a lucra, pe care am descoperit-o si noi in Romania peste 10 ani, consta in obiectivele pe care le aveau angajatii si modul continuu in care erau evaluati, in functie de indeplinirea lor". O alta caracteristica a companiilor internationale sunt obiectivele de grup. "Omul trebuie sa inteleaga ca depinde in mare masura de colegul sau si ca munca acestuia nu trebuie sa ii fie indiferenta".





Practici manageriale



De 14 ani, de cand lucreaza la CBR, Dan Paucean si-a schimbat responsabilitatile in mod continuu. In noul sau rol, de director al fabricii din Cluj, care este si sediul social al CBR, se confrunta cu practicile manageriale definite in mod strict de regulile companiei straine. "Am incercat sa ma detasez de lucrurile de rutina, pentru ca am incredere in colegii mei pentru aceste responsabilitati. Ceea ce ma intereseaza acum este strategia locala de dezvoltare a fabricii, ceea ce ii lipseste pentru a evolua". Intrebat cum se descurca un specialist in productia berii in functia de manager, Dan Paucean a recunoscut ca au fost momente in care s-a simtit nepregatit. "Ceea ce nu s-a facut bine in invatamantul superior inainte de 1989 a fost faptul ca ei au pregatit specialisti, dar nu au incercat sa formeze conducatori. Mi s-a intamplat sa imi delimitez greu formatia de specialist, de cea de conducator, dar spiritul autodidactic m-a ajutat sa fac fata".





Manager si tata la minut



"Ma trezesc in fiecare zi la 5 jumatate, nu dorm mai mult de 6 ore pe noapte. Pana la 6 jumatate fac miscare. La 7 jumatate o duc pe fetita mea, Teodora, la scoala si la 8 ajung la serviciu". Ziua de munca a directorului Paucean incepe cu un tur de fabrica. "De abia la 10 ajung in birou, unde imi beau cafeaua si citesc e-mailurile primite. In functie de ele, imi refac programul, pentru ca exista o serie de intalniri, atat cu departamenetele interne, la diferite nivele, cat si cu directorii de la cele doua fabrici ale CBR, sau la sediul nostru din Bucuresti. La ora 12, in pauza de masa, ma duc sa o iau pe Teodora de la scoala. Imi place sa fac lucrul asta, nu pentru ca nu ar putea altcineva sa il faca, ci pentru a afla ce se mai intampla cu ea, pentru a sta de vorba". La 12 jumatate Dan Paucean isi reia munca, in functie de programul pe ziua respectiva - rapoarte, intalniri, acte. "La 4 ma intorc in fabrica, sa vad ce s-a mai intamplat. Apoi, pana la sfarsitul zilei - incerc sa nu depasesc ora 18, stau de vorba cu colegii de la alte departamente, pentru a afla ce le lipseste sau ce ii preocupa pe fiecare dintre ei. Acasa, dupa cina cu intreaga familie, ma uit la stiri, rasfoiesc ziarele sau carti de specialitate". Ultimele carti pe care le-a citit sunt Manager la minut si Tata la minut. "In 14 ani de zile, am avut intotdeauna suportul familei. Pe vremuri, timp de opt ani de zile, stateam in fabrica 14, 15 ore. Acum ma straduiesc sa nu mai depasesc 10 ore. Planul meu de succesiune functioneaza, am colegi care lucreaza in mod profesional si ma lasa si pe mine sa ma duc mai repede acasa".
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO