ZF Transilvania

Profesor de gatit, un austriac fericit

22.06.2005, 19:39 93

Un austriac, expert in gastronomie, vrea sa deschida la Oradea o scoala de gatit. Maestru bucatar, manager de hoteluri, calator prin lumea larga, putin filozof - pe scurt, un adevarat personaj. Cine l-a cunoscut nu-l uita niciodata, cine i-a gustat preparatele ar vrea sa-l aiba mereu aproape.

Viata chiar are gust! Iar pentru Gunther Kiem, expresia e de doua ori adevarata. Expert in management hotelier, laureat al mai multor competitii mondiale de gatit si fost redactor-sef al unei reviste de profil, austriacul si-a trait viata ca un boem cavaler ratacitor. Ajuns la pensie, omul spune ca nu poate sta acasa. Invitat de un conational, patron al unui restaurant oradean, Gunther a venit aici cu ganduri mari. Sa ne invete sa gatim!



Hoinarul maestru bucatar

Originar din orasul Graz, Gunther a inceput sa lucreze la 16 ani ca "bellboy" intr-un hotel. La majorat parasea tara pentru un prim contract in Elvetia. De atunci si pana azi, la 65 de ani, a batut lumea in lung si-n lat. "Nu e nici mare si nici pamant pe care sa nu fi lucrat", spune omul, amintindu-si de anii petrecuti pe vase de croaziera sau hoteluri de talie mondiala, ca Ritz, Intercontinental, Sheraton. A lucrat in Geneva, Paris, Amsterdam, New York, Buenos Aires, Jakarta, Bangkok, Hong Kong, Dubai, Bahrein, Kuweit, ba chiar si la Tripoli, unde a fost angajat de Gaddafi, presedintele Libiei, sa puna pe picioare un hotel. "Odata ne-am intalnit in piata. E un om ca oricare altul. Sigur, el avea o suita, dar am stat de vorba, m-a intrebat cum merg treburile si cand se va putea deschide hotelul".



Slujbe de 14.000 de dolari

Oriunde s-ar fi aflat, pentru Gunther politica n-a contat deloc. Sfarsitul anilor ''60, de pilda, l-a gasit in Vietnam. "La caderea Saigonului, vedeam prin vitrina hotelului cum se dadeau luptele pe strada. Ce era sa fac? Am luat o cafea", zice omul, razand cu pofta. "Politica nu era problema mea. Aveam destul de lucru". Parca epuizat de lungul parcurs geografic, ofteaza: "Acum gata, sunt pensionar!" Apoi verva ii revine: "N-am stat niciodata mai mult de doi ani intr-un loc. Daca eram chemat sa organizez un hotel, de la zero, puneam lucrurile la punct si ma asiguram ca merg cum trebuie". Fidel acestui principiu, Gunther a parasit chiar si job-uri bine platite. Unele de 14.000 de dolari pe luna!



Bucatarii la scoala!

Neamt pur sange, Gunther spune ca nu trebuie sa lasi sa treaca o zi fara sa inveti macar un lucru. "Nu trebuie sa te grabesti, dar nici sa stai degeaba". Nu poate tolera lipsa de maniere a chelnerilor si nepriceperea bucatarilor. Expertul spune ca omul care te serveste trebuie sa-ti fie ca un prieten: "In meseria asta lucrezi cu oameni si pentru oameni. Trebuie sa stii sa interactionezi cu ei. Nu vorbi, priveste si invata!" Despre bucataria romaneasca, Gunther are si cuvinte de lauda, dar si critici. "Mancarurile sunt foarte gustoase, dar nu-mi place ca se trantesc toate bucatele la gramada, daca se poate intr-un singur fel. O masa adevarata cuprinde minim sase feluri. Din toate cate putin". Chiar si la Oradea, Gunther face piata pentru restaurantul unde lucreaza. Pipaie legumele, adulmeca asemeni unui copoi carnea cruda si gusta fara teama condimentele traditionale. "Ca sa cunosti un popor, trebuie sa ''vizitezi'' bucataria!". Pentru invataceii sai, de ieri si de azi, are un secret pe care ni l-a dezvaluit: "Nu e greu sa gatesti, esentiale sunt ingredientele, cum combini condimentele si ultima tusa".



"Sunt fericit aici!"

In ceea ce priveste hotelul, spune Gunther, importanta e organizarea. "Aceasta industrie e ca un spectacol. Culisele nu conteaza, important e ca afara, sub ochii publicului, totul sa fie perfect". "Chef" peste cele mai distinse bucatarii, omul spune ca avea in subordine directa sute de oameni. "Media posturilor de lucru in bucataria unui hotel e de 30. Aici se gateste puiul, dincolo pestele, acolo se fac deserturile... E o mica armata, ce trebuie coordonata. Se munceste din greu, dar am sa va spun ce-i sfatuiam si pe colegii mei: cat esti tanar, trebuie sa muncesti, sa dai un sens vietii tale, sa poti sa o schimbi in mai bine". Gunther spune ca ii plac romanii, fiindca nu sunt infumurati. "Sunt fericit aici!" Acum omul invata a saptea limba. Zice ca, in curand, pe langa germana, engleza, franceza, flamanda, araba, spaniola, va sti si romaneste. Deocamdata exerseaza: "O tapa de biere, va rog". Noroc!



Meniu regal

Campion mondial la gatit, membru al mai multor jurii de specialitate, Gunther Kiem spune ca mancarurile sale preferate sunt friptura americana cu ceapa si crapul. Ii plac bucatele simple, cum sunt supa de ceapa si friptura de pui, dar si "excentricitatile" culinare, cum e carnea de porc servita cu branzeturi sau friptura Rossini, adica muschi de vita, ficat de pui, o cireasa in varf, totul

stropit cu sos din vin de Porto. La desert, Gunther recomanda o specialitate a sa, inghetata de lamai verzi cu fructe, sau "regina" dulciurilor austriece: galustele de Salzburg, un soi de lapte de pasare, complicat de preparat. "Este un desert regal, tipic pentru bucataria austriaca". Si fiindca veni vorba de regi, Gunther sustine ca imparatul Iosif de Habsburg ar fi mancat toata viata sa acelasi fel: carne de vita cu sos de hrean si arpagic si cartofi prajiti. "De aici si denumirea acestei retete, ''Meniul Imparatului''".



Lasati UE!

Desi spune ca n-a fost niciodata interesat de politica, Gunther este un adversar hotarat al Uniunii Europene. "Eu nu va doresc sa ajungeti in UE. Aveti o tara minunata si ar fi pacat sa o puneti sub tavalugul nivelator al politicii occidentale". Bazandu-se pe cate a vazut in lume, austriacul e convins ca UE nu va putea sa devina niciodata ce sunt SUA. "Sunt culturi diferite, sisteme diferite, de la scoala pana la administratie, ba chiar bucatarii diferite, daca vreti. In general, oamenii nu vor ceea ce vor conducatorii lor si asta s-a vazut acum, la referendumul asupra Constitutiei Europene. Nu va dura!"

In bucataria restaurantului oradean Casa Austria, Exigentul Gunther Kiem urmareste atent fiecare miscare a ucenicilor. "Gatitul e o arta, fiecare miscare conteaza, dar cea mai importanta e ultima tusa". Maestrul bucatar Gunther Kiem a adus la Oradea o parte din trofeele cucerite de-a lungul anilor. "Asta e cartea mea de vizita. Asta sunt eu...", spune mandru austriacul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO