ZF Transilvania

Proiectul Rosia Montana se mai amana cu un an

Proiectul Rosia Montana se mai amana cu un an
17.05.2004, 00:00 25

Actiunile companiei canadiene Gabriel Resources Ltd. au pierdut la mijlocul saptamanii trecute o treime din valoare, dupa ce societatea a anuntat o posibila intarziere de un an la cel mai mare proiect al sau, mina de aur pe care intentioneaza sa o dezvolte in Romania.
Demararea proiectului privind minele de la Rosia Montana a fost deja amanata de mai multe ori. Din ultimul comunicat al firmei Gabriel reiese ca lucrarile nu vor incepe mai devreme de al doilea trimestru al anului 2006.
Actiunile Gabriel, extrem de volatile, au cazut cu pana la 35%, fiind cotate cu 1,52 dolari canadieni la Toronto Stock Exchange, un minim in patru ani si jumatate.
Zacamintele aurifere mari, cum sunt cele de la Rosia Montana, sunt in prezent rare, iar productia mondiala este in scadere. Descoperirea din Romania a fost tratata astfel cu cel mai mare interes.
Compania canadiana a declarat ca a intampinat dificultati cu stramutarea locuitorilor din Rosia Montana, satul aflat pe locul de amplasament al minei care, se presupune, va aduce 500.000 de uncii de metal pretios pe an.
Construirea noilor localitati si procesul de obtinere a autorizatiilor de mediu necesita de asemenea mai mult timp decat preconizau canadienii, care detin 80% din proiect (restul apartinand statului roman).
"Ca rezultat al acestor intarzieri, Gabriel nu anticipeaza inceperea lucrarilor la noua mina inainte de al doilea trimestru al 2006", a declarat firma din Toronto.
Aceasta nu ar fi prima data cand Gabriel amana proiectul, care reprezinta prima investitie miniera majora cu finantare privata din Romania. In luna decembrie, compania a mai anuntat o intarziere de sase luni a inceperii constructiilor.
Proiectul a intampinat opozitie din partea agentiilor de protectie a mediului, precum si a populatiei din zona, care se teme ca astfel ar putea fi distruse o serie de vestigii romane din regiune.
Compania spera ca pana la sfarsitul anului 2004 sa finalizeze procesul de achizitie al celor tuturor proprietatilor, parte a programului de stramutare a populatiei din zona.
La sfarsitul primului trimestru al 2004, Rosia Montana Gold Corporation SA (compania detinuta in proportie de 80% de Gabriel Resources Ltd), finalizase cumpararea a 38% din totalul proprietatilor de tip rezidential. 95% din proprietatile vizate au fost deja prospectate.
In primele luni ale anului curent Rosia Montana Gold Corporation a inceput constructia drumului de acces la site-ul de relocalizare de la Piatra Alba. Planurile de constructie pentru cel de-al doilea site de la Alba Iulia au fost terminate. Licitatia pentru prima faza a lucrarilor la acest site (care include drumuri de acces, utilitati si cele 18 locuinte initiale) va fi organizata in vara acestui an.
Gabriel Resources a dat publicitatii, la 1 aprilie 2004, un raport in care trasa, pentru prima data, o imagine realista a dificultatilor care stau in calea finalizarii proiectelor sale in Romania: riscurile si necunoscutele implicate de obtinerea permisurilor si aprobarilor necesare, de achizitia proprietatilor din regiune si de derularea procesului de finantare si asigurare. Se mentioneaza ca ar putea fi puse in discutie, de asemenea, experienta limitata a companiei canadiene si chiar dreptul de a efectua exploatari miniere. In acelasi raport se precizeaza ca industria miniera nu mai beneficiaza de acelasi sprijin politic, mai ales in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ceea ce "ar putea impiedica Gabriel sa deschida o noua mina la Rosia Montana".
"Gabriel dispune de resurse financiare limitate, este lipsita de posibilitatea obtinerii de cash-flow-uri din exploatare si de siguranta ca vor fi disponibile fonduri suplimentare pentru explorare si dezvoltarea ulterioara a proiectului sau. Esecul de a obtine aceasta finantare suplimentara ar putea avea ca rezultat pierderea acestor proprietati", se precizeaza in raport.
Gabriel Resources a incheiat anul precedent cu pierderi, pe fondul cresterii semnificative a cheltuielilor generale si administrative.
zf@zf.ro ; transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO