ZF Transilvania

Si viorile sufera din cauza "ofensivei chineze"

12.01.2006, 18:38 17

Afacerile producatorului traditional de instrumente muzicale Hora din Reghin au inregistrat o usoara scadere in 2005, pana la 14 milioane de lei (3,8 milioane de euro), de la 16 milioane de lei (4 milioane de euro), cat inregistrase in 2004, din cauza deprecierii dolarului si a euro, precum si din pricina concurentei produselor chinezesti. In acelasi timp, rata profitului a fost de 4,1% in 2005, de 2,5 ori mai mica decat in 2004. "Pierderile se ridica la aproximativ 20% din incasarile in valuta, in conditiile in care exporturile au o pondere de 80% din capacitatea totala de productie", a declarat Nicolae Bazgan, director general al Hora. In acelasi timp, numarul de angajati al companiei pe care o conduce a scazut de la 419 la 391. Pentru anul in curs, oficialii Hora estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 4 milioane de euro si o rata a profitului de 7-8%, pe baza cresterii productivitatii.

"Incepand cu 2003, am fost nevoiti sa reducem preturile la export datorita concurentei agresive a producatorilor de instrumente muzicale din China. Preturile practicate de acestia erau de trei sau chiar de patru ori mai mici decat ale noastre si nu acopereau nici macar costul materiilor prime si al materialelor. Pentru a ramane pe piata a trebuit sa reducem preturile si sa acceptam un profit mai mic", adauga Nicolae Bazgan.

Piata romaneasca a instrumentelor muzicale sufera din mai multe motive in prezent sustine oficialul Hora. "Dupa ''89, acest tip de afacere s-a dezorganizat si chiar a disparut din multe judete. Clientela este slaba si fara resurse financiare. Daca pana in ''89 piata interna absorbea aproximativ 40-50% din capacitatea producatorilor interni, in prezent exista cerere doar pentru 20%", explica Bazgan. In Romania exista 11 producatori de instrumente muzicale, toate companiile avand sediul in Sighisoara.

Cu toate acestea, oficialul Hora afirma ca productia de instrumente muzicale este inca profitabila. "Cele mai bine vandute sunt chitarele western sau clasice si viorile. In acest moment, cel mai important pentru noi este sa rezistam pe piata si acest lucru nu-l putem face decat prin cresterea productivitatii", spune Bazgan. Pentru 2006, conducerea Hora are planuri investitionale de aproximativ 200.000 de dolari in retehnologizare.

Compania are o capacitate de productie lunara de 8.200 de instrumente muzicale, producand anual aproximativ 100.000 de instrumente. Hora produce instrumente muzicale cu arcus (viori, viole, violoncele, contrabasi), instrumente cu corzi ciupite (chitare clasice, electrice, electroacustice sau western, mandoline), instrumente de suflat sau de percutie din lemn.

Compania exporta in SUA, Canada, Rusia, Japonia, tari din UE, Australia, Argentina, Africa de Sud etc. Hora SA are magazine specializate in Reghin si in Capitala. "Intentionam sa ne extindem vanzarile pe Internet si sa deschidem magazine specializate si in alte orase mari ale tarii", a mai spus directorul general al Hora.

Hora SA a fost infiintata in 1990 prin reorganizarea I.P.L. Reghin, prin MEBO. Actionariatul este alcatuit din Societatea de Investitii Financiare Banat-Crisana din Arad, cu 7,225% din actiuni si persoane fizice cu 92,775% din actiuni, cumparate de la F.P.S. in 1994 si 1996. alina.pahoncia@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO