ZF Transilvania

Sprechen zie Deutch

25.10.2005, 19:26 36

Investitii de sute de milioane de euro, productie la standarde occidentale, produse exportate in cateva zeci de state, mii de locuri de munca - sunt cateva din rezultatele sosirii in vestul tarii a firmelor cu capital german

Cateva mari firme germane au vazut in Romania un loc propice pentru dezvoltarea afacerilor lor. Trei dintre acestea - Continental AG, Siemens VDO Automotive si Linde Gaz - au ales ca sediul central al activitatii lor in Romania sa fie Timisoara.

Continental AG se afla in Romania de cinci ani, cand a deschis la Timisoara cea mai moderna fabrica de anvelope din Europa - Continental Automotive Products, divizia anvelope pentru autoturisme. Investitia a depasit deja 150 de milioane de euro. Fabrica are peste 100 de angajati, iar numarul de anvelope produse anual e in jurul a 10 milioane. Asta deocamdata, fiindca pana in 2008 managerii au in plan sa extinda capacitatea de productie la 16 milioane de anvelope anual, precum si sa contruiasca o sala de amestec pentru materia prima, preconizand crearea a aproximativ 150 de noi locuri de munca.

O alta ramura a concernului german, Contitech Romania, este prezenta in Timisoara cu doua divizii: Contitech Antriebssysteme si Contitech Fluid. Prima dintre ele produce curele de transmisie pentru industria automobilelor (4 milioane de curele de transmisie anual, pentru cei mai importanti producatori de automobile din Europa). Cea de-a doua divizie, Contitech Fluid produce conducte de aer conditionat. In prezent se produc anual 1.200.000 de linii de aer conditionat, clientii principali fiind Kuehner Contitech si concernul de automobile Volkswagen AG.

Investitiile totale ale Continental AG in Romania se ridica in prezent la aproximativ 200 milioane de euro. Aceasta cifra pozitioneaza concernul in fruntea investitorilor germani din tara. Numarul total al angajatilor din cele trei orase unde Continental AG isi desfasoara activitatea - Timisoara, Sibiu si Carei - este de aproximativ 2.000.



Nemtii nu ard gazul degeaba

Un alt mare investitor german in Romania este Linde Gaz. Acesta exploateaza fabrici de separare a aerului la Timisoara, Cluj-Napoca, Ploiesti si Ramnicu Valcea. Sub egida Linde mai functioneaza fabrici de acetilena la Timisoara, Ploiesti si Galati, instalatia de hidrogen la Ramnicu Valcea si trei statii de imbuteliere pentru toata gama de gaze tehnice (la Timisoara, Bucuresti si Cluj-Napoca). Linde Gaz Romania mai exploateaza cinci statii de imbuteliere a oxigenului (la Baia Mare, Oradea, Brasov, Iasi si Constanta) si o statie de imbuteliere CORGON(r), la Galati.

Cea mai recenta si mai importanta investite a Linde Gaz Romania este fabrica de separare a aerului de la Ramnicu Valcea, deschisa la mijlocul lunii trecute. Investitia s-a ridicat la 25 de milioane de euro, iar fabrica a devenit functionala la mai putin de doi ani de la demararea constructiei. Construita dupa cele mai avansate tehnologii in domeniu, fabrica va produce oxigen, azot si argon lichid, avand o capacitate de peste 500 de tone zilnic. O mare parte din aceasta capacitate este destinata liderului industriei chimice romanesti, Oltchim SA.

Linde Gaz Romania a mai facut o serie de investitii in toate instalatiile de productie, precum si in echipamente performante de stocare si transport pentru ca livrarea si exploatarea gazelor tehnice, alimentare si medicinale sa se desfasoare in conditii de maxima siguranta. Reteaua logistica Linde Gaz este alcatuita din 57 de depozite care asigura livrari prompte pentru cei peste 15.000 de clienti ai companiei.



Centru ingineresc

Siemens VDO Automotive - un furnizor de echipamente electronice pentru industria de automobile - si-a inceput activitatea in Timisoara in martie 2000. Astazi este un centru ingineresc al carui principal obiect de activitate este dezvoltarea de aplicatii software integrate in echipamentele electronice folosite in industria constructoare de masini. Timisoara a fost aleasa de compania Siemens VDO Automotive pentru a face aceasta investitie in primul rand datorita faptului ca este un important centru universitar, care pregateste specialisti software vorbitori de limba engleza. La inceput, filiala a avut o activitate orientata spre dezvoltare de aplicatii software si echipamente electronice pentru corpul masinii, motor, securitate si sasiu. Mai tarziu, si alte tipuri de activitati au fost introduse in productie (hardware, proiectare mecanica, suport IT la distanta si suport comercial pentru alte filiale). Activitatea companiei este impartita pe divizii: Chassis&Carbody (sasiul si scheletul automobilului), Powetrain (motorul), Interior and Infotainment (interiorul masinii si sisteme multimedia).

Realizarile din primii patru ani de activitate au depasit toate asteptarile legate de cresterea numarului de angajati, dar si de spatiile de birouri, si acestea in continua crestere. Proiectul a inceput cu 10 oameni si acum atinge peste 1.000 de angajati. Statistic, 75% dintre angajati au absolvit facultatea in ultimii 4 ani, provenind in mare parte de la Universitatea "Politehnica" Timisoara, dar si de la universitatile tehnice din Cluj, Brasov, Iasi, Sibiu. Media de varsta in companie este de 28 de ani.



Continental AG - 80.600 de angajati

Concernul multinational Continental AG cu sediul la Hanovra, Germania, este partener si furnizor mondial de sisteme, module si componente (sisteme de frana, componente pentru mecanismele de rulare, electronica pentru vehicule, anvelope si elastomeri tehnici) pentru industria automobilelor. Continental este lider mondial la categoria anvelopelor de iarna si ocupa locul al II-lea intre producatorii europeni de anvelope. In anul 2004 a realizat o cifra de afaceri de 12,6 miliarde de euro si are pe plan mondial 80.600 de angajati, care isi desfasoara activitatea in peste 100 de centre de cercetare si testare.



Linde AG - clienti in peste 50 de state

Linde Gaz face parte din divizia Gas and Engineering a grupului Linde AG fondat de omul de stiinta german Carl von Linde, care a brevetat metoda industriala de separare a aerului in principalele sale componente - oxigen, azot si argon. Linde AG are 41.300 de angajati in intreaga lume, deservind clienti din peste 50 de state. In anul 2004, grupul a inregistrat o cifra de afaceri de 9,4 miliarde euro.



Investitorii germani sondeaza si piata din Ardeal

Dezvoltatorul german Qesar testeaza piata romaneasca pentru extinderea afacerilor. "Am vizitat in acest sens si alte tari din Europa de Est, precum Estonia, Lituania, Slovacia, Cehia, pentru a vedea unde exista cel mai receptiv si mai organizat mediu de afaceri. Intr-o prima faza, dorinta noastra este de a gasi colaboratori printre firmele ce activeaza in domeniul prelucrarii metalelor, iar mai apoi, vizam o investitie directa", a declarat pentru ZF Transilvania, Volker Freisinger, reprezentantul companiei Optima.

Una dintre firmele reprezentate de Qesar, compania germana Optima Filling&Packaging Machines, specializata in productia de masini pentru ambalare, imbuteliere si capsare a vizitat Cluj-Napoca, unde s-au intalnit atat cu reprezentantii mediului universitar clujean, cat si cu oameni de afaceri romani. "In ceea ce priveste mediul lingvistic si cultural, Romania ofera cele mai bune conditii. Aici putem avea o colaborare fara bariere de comunicare. Din punct de vedere economic, insa, respectiv din perspectiva intreprinderilor prelucratoare de metale, Romania se situeaza la un nivel mediu vizavi de tarile pe care le-am vizitat pana acum", a declarat Jochen Latz, reprezentantul Grupului Qesar. Potrivit acestuia, in cel mult patru saptamani, Optima si Qesar vor lua o hotarare in ceea ce priveste viitori parteneri de afaceri. "Initial, va fi vorba de o colaborare, adica noi vom veni cu proiectele pentru piese, iar firma-partner le va realiza. Pe viitor, se doreste ori participarea la o firma mare, ori investirea intr-o hala de productie de cirac 500 mp si aproximativ 50 de angajati", a mai spus Volker Freisinger.

Compania Optima a luat fiinta in 1922, avand ca domeniu de activitate producerea de masini de ambalare a produselor alimentare. De-a lungul timpului, compania si-a extins aria de activitate, astazi fabricand masini de imbuteliere, ambalare si capsare pentru industria cosmeticelor, hartiei, farmaceutice si alimenare. Compania are acum filiale in Mexic, Brazilia, USA, Coreea, Japonia, Marea Britanie, Franta si Italia, numara 850 de angajati in intreaga lume, dintre care 650 in Germania si are o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro pe an.

Compania Qesar este, in fapt, un grup de colaborare pe piata germana a constructiilor de masini industriale, care ofera servicii de management si strategie pentru diferite companii. Qesar negociaza contracte de ansamblu in functie de cererile speciale ale partenerilor sai. Cifra de afaceri a companiei Qesar pe 2004 a fost de 1 miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO