ZF Transilvania

Surferii din toata lumea fac acrobatii pe placile fabricate in Romania

07.06.2004, 00:00 155



In decurs de doi ani, localitatea Orastie din judetul Hunedoara va ajunge singurul loc din lume unde se vor mai fabrica schiuri marca Salomon. Tot aici, celebra firma franceza realizeaza acum 15% din productia mondiala de clapari.



Societatea Salomon, din Franta, unul dintre liderii mondiali in productia de articole sportive si pentru timpul liber, isi fabrica la Orastie, placile pentru surfing, pe care le exporta in Noua Zeelanda si Hawai. Considerata numarul doi in lume, in ceea ce priveste productia de clapari si ocupand pozitia a treia printre producatorii mondiali de role, societatea franceza Salomon isi fabrica o mare parte din articole la Orastie. La ora actuala, productia de clapari marca Salomon realizata in Romania reprezinta 36% din productia mondiala. Pentru francezi acest procent inseamna 80% din productia de clapari marca Salomon. Diferenta de 20% este realizata in Italia. Intentia acestora este de a executa in Romania toata productia de clapari destinata comercializarii internationale. Pe langa fabrica de la Orastie, mai exista o fabrica la Oradea. In plus, o parte dintre firmele cu care colaboreaza Salomon, in special furnizorii de materii prime, isi deschid reprezentante in tara noastra. "In acest moment, Salomon a angrenat in Romania aproape 3.000 de muncitori, care direct sau indirect, concura la fabricarea de echipament sportiv pentru firma franceza" afirma Emil Craciun, Area Sales Manager Salomon Romania.





De la clapari la schiuri si role



Totul a inceput in 1998, cand, dupa o colaborare cu societatea Chimica francezii de la Salomon se hotarasc sa-si transfere o parte din productie in municipiul Orastie. Astfel, a luat fiinta firma Chimsport, axata pe productia de articole sportive. Daca in 1998, in fabrica din Orastie lucrau circa 30 de angajati, astazi, numarul acestora a ajuns la circa 600. Produsele purtand marca Salomon si inscriptia "fabricat in Romania" se impart in doua categorii. Articole sportive de iarna, respectiv clapari, legaturi pentru snowboard-uri si schiuri Salomon, si articole sportive de vara, role si placi de surfing. Tot la Orastie, Salomon isi confectioneaza si rotile pentru biciclete marca Mavic. "Nici un fabricant de biciclete nu isi realizeaza, in propria fabrica, si rotile, ele fiind achizitionate de la diversi furnizori. Marca Mavic este apreciata si folosita de multi producatori consacrati", afirma Emil Craciun.





Placi de surfing pentru Hawai



Placile de surfing fabricate, de firma Salomon sunt fabricate dintr-un material special, cu o compozitie secreta. Ele au ca destinatie Noua Zeelanda, Australia, Franta si Hawai. "Compozitia speciala a placilor le confera acestora calitati deosebite. Spre exemplu, sunt foarte usoare. O placa de surfing are o greutate de 1,3 kilograme, pentru fabricarea ei fiind necesare doua zile. Pe tot parcursul procesului tehnologic acestea nu sunt atinse de muncitori decat daca mainile lor sunt protejate de manusi. Asta pentru a nu denatura cu nimic calitatile materialului ", spune Angela Stoica director executiv ChimSport





Un proiect de milioane de euro



Cel mai important proiect Salomon, inceput in ianuarie 2004, si estimat sa se incheie in urmatorii doi ani, este ca municipiul Orastie sa devina singurul loc din lume unde francezii isi vor produce schiurile marca Salomon. "Investitia, estimata la cateva milioane de euro, va polariza in judetul Hunedoara cei mai importanti furnizori din lume de materii prime si repere pentru schiuri. La ora actuala se produc doar anumite parti componete ale schiurilor, dar transferul de tehnologie are loc in permanenta astfel ca, in final, toata productia va fi transferata la Orastie.", precizeaza Emil Craciun.



O alta preocupare permanenta a firmei franceze este cea legata de deseurile care rezulta in procesul de fabricare. "La ora actuala, o mare parte dintre aceste deseuri sunt preluate de catre diverse firme si folosite pentru obtinerea unor produse secundare. Exista, spre exemplu o colaborare cu fabrica de ciment de la Chiscadaga care foloseste deseurile de mase plastice in procesele de ardere, iar cenusa rezultata este folosita ca materie prima.  Si in ceea ce priveste securitatea angajatilor si a conditiilor de munca Salomon impune niste criterii deosebit de riguroase. Periodic echipe de audit francez vin la Orastie si verifica conditiile in care lucreaza angajatii. "Indiferent de locatia unde se desfasoara activitati de productie pentru firma franceza totul trebuie sa fie la standarde occidentale. Implicit conditiile de lucru", precizeaza Emil Craciun.



In Romania o singura firma are acceptul de a vinde produse marca Salomon. Aceasta le distribuie in magazine de specialitate din orasele mari ale tari, principalele puncte vizate fiind cele aflate in apropierea zonelor montane. Spre exemplu Brasovul, Sinaia, Bucurestiul sau Timisoara. "Nu avem o estimare a cotei de piata detinuta de Salomon in Romania poate si datorita faptului ca batalia se da pe piete ale lumii caracterizate prin vanzari masive de astfel de produse. Pozitia de top, la nivel mondial, pe care o detine marca franceza spune totul despre impactul Salomon asupra pietei de articole sportive", declara Area Sales Manager Salomon.





Cine este Salomon



Salomon Romania este prezenta in Romania de peste 10 ani si este parte componenta a grupului international Adidas Salomon care detine marcile Adidas, Salomon, Mavic, Bonfire, Arc Teryx, Cliche si Taylor Made. Originara din Franta, firma Salomon produce anual 12 milioane de produse, din care 15% se realizeaza in uzinele proprii, iar restul de 85% in Europa si Asia. Numai in Romania sunt fabricate 58%. In tara noastra s-au construit fabrici si s-a transferat tehnologie performanta in valoare de 25 milioane euro, creandu-se  circa 2 750 de locuri de munca.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO