ZF Transilvania

Tare ca fierul

22.04.2004, 00:00 23



O fabrica din Deva, axata pe fabricarea de mobilier din metal, prelucreaza lunar, 40 de tone de fier. Anul trecut, valoarea produselor executate aici s-a apropiat de noua miliarde de lei. In 1993, Ion Gheorghe, un intreprinzator din Deva, a inceput o afacere axata pe constructia de garduri din fier forjat. Dupa trei ani, puse cap la cap, gardurile fabricate de acesta pot inconjura planeta de sase ori! Omul de afaceri devean a exportat, pana acum, in Olanda, Elvetia si Germania peste 240.000 de kilometri de garduri. Pentru confectionarea lor au fost necesare aproximativ 9.000 de tone de fier.





De la garduri la mobilier din fier forjat



Inginerul mecanic, Gheorghe Ion, a intalnit in 1993, intr-un cerc de prieteni, un olandez. Strainul i-a propus o afacere. Constructia de garduri metalice. Conform intelegerii, deveanul urma sa se ocupe de confectionarea gardurilor, iar olandezul de vanzarea lor. Asa a luat fiinta societatea Van



Emmerik Industries. "Am investit atunci 50.000 de dolari achizitionand cinci aparate de sudura in argon, o presa si diverse mecanisme de indoit mecanic", isi aminteste intreprinzatorul. Afacerea a prins contur imediat. Astfel ca, in scurt timp, in fabrica lucrau peste 50 de angajati."In 1996, am intrerupt colaborarea cu partenerul olandez si am continuat afacerea pe cont propriu. Pentru ca se impunea diversificarea gamei de produse, am inceput sa confectionez elemente de decoratiuni de interior si exterior, mese si scaune, balansoare, filigorii, dormitoare din metal. Astazi, oferta mea cuprinde peste 300 de produse", afirma directorul general al Van Emmerik Industries.



"Cele mai importante a fost investitiile in tehnologie", afirma Gheorghe Ion. In 1996, Van Emmerik Industries a cumparat terenul pe care functiona firma. Apoi a fost construita o hala moderna. Doi ani mai tarziu au achizitionat o instalatie de vopsire in camp electrostatic, pentru care au fost platiti circa 60.000 de euro. La ora actuala, Van Emmerik Industries obtine din transformarea lunara a 40 de tone de fier in produse finite venituri importante. Daca in 2002, cifra de afaceri a firmei a fost de 4,5 miliarde de lei, anul trecut s-a apropiat de noua miliarde de lei. "Iar rata profitului net oscileaza intre trei si patru%", afirma directorul societatii devene.



"Dupa ce am renuntat la colaborarea cu partenerul olandez, a trebuit sa-mi fac singur intrarea pe piata externa. E adevarat ca si experianta anterioara m-a avantajat. Particip constant la targuri si expozitii organizate in Europa de vest. In urma cu cateva luni am fost la Frankfurt la un targ specializat in mobilier de toate tipurile. In anul 2000 valoarea exporturilor a fost de circa doua miliarde de lei, iar anul trecut a avut cam aceeasi valoare. Deci, pot spune ca piata vestica a stagnat", afirma directorul sociatatii deveneVan Emmerik Industries. Extrem de dificila a fost, insa, intrarea pe piata interna. "Pentru ca accesul pe piata externa devenea tot mai dificil in ultimul timp datorita concurentei chineze, m-am orientat spre piata autohtona", spune directorul. In urma cu doi ani Van Emmerik Industries a incheiat diferite contracte cu magazine mari specializate din Bucuresti, Timisoara si Brasov. "La ora actuala, se simte o crestere tot mai mare a cererii pe piata interna. Eu achizitionez fierul la 0,54 de euro kilogramul si, in functie de operatiile facute pentru a-l transforma in produs finit, pretul de vanzare oscileaza intre unu si 1,5 euro", precizeaza Gheorghe Ion.





Invazia chinezilor



"Marea problema cu care ma confrunt este cresterea continua a pretului la fier. Pe piata mondiala, din ianuarie 2004 si pana in prezent, pretul fierului a crescut de cinci ori. O tona de fier costa acum la 540 de euro. In acest context, piata occidentala a fost invadata de produse chinezesti, mai ieftine decat cele din Europa de Est. In contrapartida insa, a crescut foarte mult cererea acestor produse pe piata interna. In 2002, exportam 99% din productie. Acum, doar 60% din productie este destinata exportului" spune Gheorghe Ion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO