ZF Transilvania

Tractoare care aduc milioane de euro fara sa iasa la arat

17.06.2005, 20:20 518

O distractie inventata de americani in urma cu jumatate de secol si care face acum furori in Europa va ajunge si in Romania. Combinatie intre sport extrem, concurs de masini si show, tractor-pulling-ul e cate putin din toate astea. Periculos, tehnic si spectaculos deopotriva, acest hobby face la Oradea primul sau pas in Romania, orasul de pe Crisul Repede va fi gazda primei demonstratii de tractor-pulling de la noi

Tractor-pulling-ul e definit de specialisti ca fiind "cel mai puternic moto-sport din lume". Pune la munca mii de cai-putere, despre care se spune ca pot muta o casa! Kun Adrian Peter este un oradean care a plecat de acasa in urma cu doua decenii. Acum revine in orasul natal, dar nu oricum, ci calare pe doua tractoare de vreo 3.000 de cai-putere fiecare. Adrian si-a propus sa ofere concitadinilor sai, in premiera pentru Romania un spectacol.



Tractor de un milion de euro

Stabilit la Budapesta si presedinte al Asociatiei de tractor-pulling din Ungaria, Adrian detine dreptul exclusiv de a reprezenta federatia internationala de profil in mai multe tari din sud-estul Europei. Desigur, in primul rand s-a gandit la oradeni. Asa ca prima demonstratie de tractor-pulling tinuta vreodata in Romania va fi organizata, in 14 august, pe Stadionul Vointa. Adrian spune ca va aduce doua tractoare de competitie din Austria, plus gigantul de otel care foloseste drept greutate atat de incercatelor masini. "E un utilaj de 11 tone, care are in fata doua brate ce se sfarsesc cu un plug al carui rol e acela de a face si mai grea munca tractorului. Pe parcursul competitiei, se pot adauga alte greutati, pana la circa 40 de tone".

Eroii principali ai concursurilor de tractiune sunt tractoare special construite, dotate cu doua pana la sase motoare foarte puternice. "Tractoarele cu care voi veni in Romania au cate doua motoare, provenite de la avioane de vanatoare. Valoareaza circa 30-40.000 de euro si sunt, ca sa spun asa, de nivelul diviziei B", explica Adrian. Pentru a intra in elita mondiala a tractoarelor de curse o astfel de masina presupune investitii de peste un milion de euro!



Sa-mi duduie tractoru''!

Tractor-pulling-ul este si o afacere. Spectacolele dureaza cateva ore: hamburgeri, popcorn, muzica, bere si multe alte ingrediente ce amintesc de America, tara de origine a acestui sport. Pretul celui mai ieftin bilet la o competitie serioasa e de 20 de euro. Nu va speriati! Adrian spune ca, la demonstratia din Oradea, accesul ar putea fi gratuit sau va costa, cel mult, 50.000 de lei. "Oricum, show-ul va avea loc. Am obtinut deja acordul autoritatilor!" Devenit simbol al succesului, omul care patroneaza azi competitiile de tractor-pulling din Olanda a fost candva contabil. "In mai putin de 20 de ani a ajuns la o avere ce atinge azi milioane de euro", spune Adrian. "Eu n-am facut pana acum decat sa promovez acest sport. Sper sa apuc si ziua in care sa pot zice: !" Daca Adrian va avea succes, ramane de vazut. Asa cum e de vazut si spectacolul pe care promite sa-l aduca la Oradea.



Tractiune infernala

Adrian povesteste ca senzatia pe care ti-o dau clipele in care stapanesti aceste masini infernale e una de putere absoluta. "Cursa dureaza 5-6 secunde, scopul fiind acela de a deplasa o greutate cat mai mare pe o distanta de 60-100 de metri. Prima impresie e terifianta. Masina vibreaza si te astepti sa explodeze. Motorul se opinteste, masina se ridica pe rotile din spate, tevile de esapament arunca flacari si fum. Intr-un zgomot ca de cutremur, rotile scormonesc terenul proiectand pietre si pamant, apoi masina zvacneste". Adrian spune ca bizarul tractor are volan "doar ca sa te poti tine de ceva". Directia se tine din doua pedale, iar puterea motorului e controlata de o maneta asemeni unui schimbator de viteze. Nici spectatorii nu au motive de dezamagire. Tractor-pulling-ul e un show total! Adrenalina pluteste in aer. "Puterea motoarelor face aerul sa vibreze. Simti o apasare in piept!"



Tractorul sportiv

Tractor-pulling-ul s-a nascut in Statele Unite, dupa al doilea razboi mondial. "A fost mai intai o distractie. Fermierii americani isi puneau tractoarele la incercare smulgand radacini de copaci. Incet, joaca a devenit sport. In anii ''50 era deja consacrat. Primele concursuri din Europa au avut loc in deceniul sapte, dar primul campionat european a fost organizat abia in 1983. Azi, 13 tari sunt membre ale Federatiei Europene de Tractor-Pulling. Anual, federatia organizeaza Campionatul European, ce cuprinde sapte curse si doua competitii de tip cupa continentala.



Categorii de greutate

Federatia de tractor-pulling admite in concursurile oficiale sase categorii de masini. Astfel, la categoria "Farm Stock Class" concureaza tractoare agricole nemodificate, dar avand minim 100 CP. La "Modified" e vorba de tractoare modificate de proprietari, care au 3,5 si 4,5 tone, iar puterea motoarelor variaza intre 3.500 si 6.700 CP. Combustibilul utilizat este metanolul, consumul fiind, in medie, de 50 litri/10 secunde! "Super Pro Stock" este categoria care, la prima vedere, pare a fi a tractoarelor obisnuite, dar care ascund, sub caroserie, turbomotoare ce ajung pana la 4.000 CP. "Minipuller Class" este categoria tractoarelor mici, care au 0,9 tone si circa 1.400 CP. La sectiunea "Two Wheel Drive" concureaza masini de tip furgoneta, cu tractiune pe spate, caroserie de poliester si cu motoare V8 modificate. In fine, o ultima categorie e "Truck Class", unde participa camioane rutiere modificate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO