ZF Transilvania

Tranzactii in crestere pe piata imobiliara bistriteana

22.04.2004, 00:00 52

Tranzactiile pe piata imobiliara din Bistrita au inceput sa creasca in primele luni ale acestui an, tot mai multi dintre bistritenii care au lucrat in strainatate preferand sa-si investeasca veniturile in terenuri sau case, a declarat Sorin Puscas, reprezentantul agentiei imobiliare EuroCasa Bistrita.


In aceste conditii, se inregistreaza si o evolutie ascendenta a preturilor pe piata. "Bistritenii prefera mai mult terenurile decat casele. In primele doua luni ale acestui an, pretul terenurilor a crescut cu 10%, fata de perioada similara a anului trecut si s-au triplat comparativ cu cele inregistrate in toamna trecuta", a spus Alexandru Dobos, consilier imobiliar si administratorul unei agentii imobiliare.


Cele mai scumpe terenuri sunt cele din cartierul Unirea, unde arul se vinde cu 3.200 de euro, iar cele mai ieftine sunt in cartierul Viisoara, unde pretul este de 2.800 - 3.000 euro. Pretul terenurilor variaza si in functie de distanta fata de municipiu putand ajunge la 12 milioane de lei (circa 300 de euro) pe ar la 7 - 8 kilometri de Bistrita, fara utilitati insa. Dobos sustine ca de la inceputul anului, agentia sa a intermediat tranzactii cu terenuri in valoare de 300.000 de euro.

In ceea ce priveste casele, cresterea preturilor a fost mai mica decat cea inregistrata in cazul terenurilor: 5 - 7%. Cea mai scumpa casa pe care am avut-o la vanzare se afla in municipiul Bistrita si proprietarul cerea 200.000 de euro. Am avut si case cotate la 180.000 de euro, pretul mediu al unei case noi fiind de 100.000 de euro", a declarat Dobos, care sustine ca piata imobiliara din Bistrita este comparabila cu cea din Cluj si Bucuresti.


El spune ca bistritenii prefera casele vechi al caror pret oscileaza intre 600 de milioane de lei (15.000 de euro) si doua miliarde de lei (50.000 de euro). De regula, astfel de case sunt demolate si in locul lor sunt ridicate altele. Terenul de sub aceste case se dovedeste a fi mai scump decat imobilul in sine", a declarat Dobos.


Majoritatea celor care vand case vechi pleaca la tara unde locuintele sunt mai ieftine si locatarii lor pot avea si alte surse de venit, de regula, din agricultura.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO