ZF Transilvania

Unirea intra pe profit

22.11.2005, 20:23 10

Societatea clujeana Unirea SA, producator de masini unelte, a inregistrat pentru prima oara profit in ultimii doi ani, pe primele noua luni ale acestui an, dupa ce pe aceeasi perioada a anului trecut, conform informatiilor publicate de Ministerul Finantelor, firma a inregistrat pierderi nete de peste 900.000 de euro.

Potrivit conducerii companiei, trecerea pe profit s-a datorat exclusiv privatizarii de anul trecut ceea ce a permis asigurarea de capital de lucru, demararea unui program de investitii de dezvoltare, restructurarea partiala a profilului si a pietelor de desfacere, reorganizarea unor activitati interne si reasezarea unor functii si responsabilitati.

"Trecerea de la pierderi inainte de privatizare la situatia de profit in primul an dupa privatizare probeaza justetea privatizarii. Estimam ca pe ultimele trei luni din anul 2005 se va confirma cursul ascendent al activitatii economico-financiare la Unirea SA si exercitiul financiar 2005 se va incheia in profit", a declarat pentru ZF Transilvania, Virgil Radu Pop, directorul general al companiei.

Unirea are un plan de investitii de dezvoltare esalonat pe 5 ani, in valoare totala de 1,8 mil. euro, acestea fiind orientate in special catre modernizarea fabricii si achizitionarea de utilaje noi. Reprezentantii companiei afirma ca cifra de afaceri va creste cu peste 35%, comparativ cu 2004 cand a fost de aproximativ 1,3 mil. euro, fapt datorat cresterii cererii la intern, dar si diversificarii produselor si serviciilor oferite de societate.

Pe segmentul intern, principalii clienti pentru masini unelte sunt IMM cu profil de prelucrare mecanica, iar pentru celelate tipuri de masini beneficiari sunt clienti din industria constructiilor care activeaza in special in constructia de drumuri. Partenerii principali pe piata externa sunt firme din Olanda, Germania, Marea Britanie, Franta si Italia.

"In 2005, cererea pentru produsele la extern a ramas constanta in raport cu 2004, iar cererea pe segmentul intern a inregistrat o crestere de 20%. Posibilitatile de desfacere pe piata interna sunt in crestere si apreciem ca in 2006 ponderea segmentului intern se va dublea", a explicat Pop.

In iulie 2004, consortiul alcatuit din SC Ben&Ben SA si Asociatia ActUnirea a preluat 79,6% din actiunile detinute de AVAS la Unirea Cluj-Napoca. Restul actinuilor sunt detinute in proportie de 11,27% de SIF Banat Crisana si 9,13% de alte persoane fizice. laura.laurentiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO