ZF Transilvania

Utilaje nemtesti pentru cerealele autohtone

12.05.2004, 00:00 36



Firma germana Riela, specializata in domeniul tehnicii cerealiere, va investi 500.000 de euro pentru construirea unei hale in comuna Bontida din judetul Cluj. Constructia halei va fi terminata la sfarsitul lunii octombrie si se va intinde pe o suprafata de 1200 de metri patrati. Firma are sase angajati, iar numarul personalului va ajunge la 20 dupa finalizarea constructiei. In hala vor fi produse piese si utilaje agricole: uscatoare mobile si bucatarii furajere si alte componente. Potrivit afirmatiilor lui Karl-Heinz Knoop, directorul firmei Riela, Germania acesta reprezinta doar un prim pas deoarece investitia va fi extinsa pentru a putea livra comenzi in mod prompt pentru export.



"Investesc in Romania in primul rand pentru ca fermierii de aici sa nu cumpere instalatii din alte tari ale Europei de Vest sau de la alti producatori din Germania. Am gasit o piata pentru produsele noastre. Credem ca trebuie sa cream si un punct de productie", a declarat pentru ZF Transilvania Karl-Heinz Knoop. Directorul Riela este de parere ca va exista o cerere mare pe piata pentru utilajele Riela datorita cresterii calitatii cerealelor prin tratare, aerisire si depozitare adecvata pe un timp indelungat. "Daca produsele vor fi stocate in mod corespunzator ele nu se vor altera si va exista o cantitate mai mare de cereale pe piata ceea ce va duce la scaderea preturilor", a declarat Karl-Heinz Knoop.



Riela Romania a fost infiintata in 2003 in urma unui parteneriat cu firma clujeana Tomagra, care activeaza in domeniu inca din anul 1999 si care de-a lungul timpului a reusit sa dezvolte relatii comerciale cu firmele interesate de tehnica pentru cereale si furaje. In perioada 2002-2003 Tomagra a fost reprezentanta Riela in Romania reusind sa vanda pe piata autohtona in anul 2002 utilaje in valoare de 500.000 de euro. Infiintata in 1972 de catre Karl-Heinz Knoop, specialist in domeniul comercial, firma Riela din localitatea Riesenbeck s-a ocupat exclusiv cu vanzarea masinillor de prelucrare a cerealelor. In prezent Riela a ajuns sa ofere un pachet complet: tehnica cerealiera, consultanta, proiectare, montaj si service.



In cei 32 de ani de activitate, Riela a reusit sa stabileasca parteneriate si sa dezvolte statii de servire in Bulgaria, Kazakstan, Cehia, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Polonia, Romania, Rusia, Ucraina, Ungaria. Exportul in 10 dintre tarile mentionate reprezinta 70% din totalul vanzarilor. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului Cluj, aportul de capital al firmelor germane in judetul Cluj in perioada 1990-2004 se ridica la 7.220.640, din care aproape 4 milioane au fost inregistrate in anul 1998. In privinta inmatricularilor in perioada mai sus mentionata, Germania se afla pe locul trei cu 538 de firme dintre care 133 au fost inmatriculate in anii 1992-1993 si se afla in urma Italiei cu 920 si a Ungariei cu 559 de firme. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO