ZF Transilvania

Vand (sau schimb) apartament pentru avion proprietate personala

28.06.2005, 19:29 192

Un timisorean ofera concetatenilor lectii de zbor sau plimba deasupra orasului banere publicitare sau mesaje de dragoste pentru miri si mirese. Asta in timpul liber, cand nu este la serviciu, unde piloteaza avioane de pasageri. El se poate lauda ca este singurul timisorean proprietar al unui avion, chiar daca pentru a obtine banii necesari achizitionarii acestuia a fost nevoit sa-si vanda apartamentul, pentru ca apoi sa se mute intr-altul, cu chirie. Nu a fost nici pe departe vorba de vreun moft, ci pur si simplu de implinirea unui vis din copilarie.



Aripi pentru publicitate si nuntasi

Timisoreanul ofera doritorilor lectii de zbor, iar licenta obtinuta de la el la finalul cursului este recunoscuta pe plan international. In afara de cursuri, micul avion ii mai aduce profit si din publicitate, cateva firme contactandu-l pentru a le plimba banere cu reclame deasupra orasului. Si fiindca in strainatate se practica, Sorin Bochis se gandeste sa adapteze metoda pentru nunti, ancorand de coada avionului, in loc de reclame, mesaje de dragoste. Atat Sorin Bochis, cat si ceilalti proprietari de avioane, pot zbura oricand conditiile meteo sunt favorabile. Nu trebuie decat sa dea inainte un telefon la Serviciul de Trafic Aerian si sa anunte locul si intervalul de timp in care efectueaza zborul.



Pilot la 14 ani

Pasiunea pentru aviatie a mostenit-o de la tata, si el pilot. Primele lectii de zbor le-a luat in 1981, pe cand avea 14 ani, intr-o tabara de pregatire la Arad. A zburat initial cu planorul, devenind, in 1985, maestru al sportului. Patru ani mai tarziu, era absolvent al Intitutului de Aviatie buzoian "Aurel Vlaicu", de la Bobocu. De acolo s-a intors in Timisoara ca pilot de vanatoare la Baza 93. O

data cu restructurarile din armata, in 1997, Sorin Bochis a emigrat in America pentru a obtine licenta de pilot pe avioane civile. A lucrat cativa ani in Florida, evident, ca pilot, dupa care, in anul 2000, a decis ca e timpul sa se intoarca in tara.



Primii clienti...

"M-am intors fiindca mi-am dorit foarte mult sa deschid aici o scoala de zbor. Practic, trebuia doar sa copiez ceea ce fac americanii, fara sa inventez nimic. Lucru pe care l-am si facut: fiind instructor de zbor pe avioane usoare, a fost usor sa ofer lectii de zbor. Bineinteles, imi trebuia un avion, asa ca mi-am vandut casa si mi l-am cumparat. Avionul se numeste Apollo Fox, e construit in Ungaria, la fabrica Halley, si costa 30.000 de euro", spune Sorin Bochis. Dupa putina publicitate, primii clienti au inceput sa apara. Patru dintre acestia, dupa ce s-au vazut cu licenta de zbor in mana, au decis ca trebuie sa aiba si ei avioanele lor. Astfel, alte patru avioane Apollo Fox din Ungaria au ajuns la proprietarii lor romani din Arad, Constanta (doua) si Rosiorii de Vede.



Si un miting aviatic

La mijlocul acestei luni, Sorin Bochis a organizat mitingul aviatic de la Aeroportul Utilitar de pe Calea Torontalului. Au participat parasutisti, parapantisti, piloti de avioane usoare si motodeltaplane. Multi dintre cei veniti la mining au primit cadou din partea organizatorilor si a proprietarilor de aparate de zbor plimbari gratuite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO