Ziarul de Duminică

200

18.05.2004, 00:00 12



Doua sute de numere inseamna doua sute de saptamani. Adica patru ani. Cu exact patru ani in urma, la sfarsit de mai, la Targul de Carte Bookarest 2000, se lansa Ziarul de Duminica. Fara mare tam-tam.



Un saptamanal de cultura are in genere o soarta ingrata. Asteapta subventii din partea unei institutii a statului, ori a unei fundatii sau, atunci cand e un supliment, traieste pe seama publicatiei-mama, invidiat, chipurile, pentru traiul bun, dar permanent cu sabia deasupra capului. De obicei, parcursul are sincope, mecanismul se gripeaza, se opreste, publicatia sucomba din felurite motive. Lumea agreeaza putin publicatiile de cultura si inca si mai putin suplimentele culturale. Sunt si situatii in care toate acestea dispar, pentru ca publicul doreste ziarul de care se ataseaza. Daca Ziarul de Duminica a rezistat patru ani, inseamna ca publicul l-a dorit. Adica dumneavoastra, cititorii, pentru care ne straduim saptamana de saptamana. Cu enorma placere.



Doua sute de numere nu sunt multe, in general. Dar pot fi, pentru orice publicatie. In patru ani, un ziar isi poate schimba formatul, continutul, publicul. Ziarul de Duminica nu a schimbat nimic; doar si-a sporit publicul. Unii spun ca aceasta ar insemna inchistare, asa cum nu putini continua sa fie nemultumiti de absenta subtextelor polemice. Adevarul, pe care nu obosesc sa-l repet de patru ani, este ca Ziarul de Duminica si-a pastrat optiunile si directiile initiale, indiferent la critici: informatie multa si cuprinzatoare, din toate domeniile culturale, texte scurte, promovarea valorii, descretirea fruntilor; peste toate, echidistanta si sinteza a polaritatilor. Pentru aceasta publicatie nu a existat dreapta si stanga, ci doar cultura. Personalitati care nu si-au vorbit multa vreme convietuiau pe aceeasi pagina sau in acelasi numar. Toate generatiile. Stim ca prima reactie a fost - si continua sa fie - de neincredere, de atenta monitorizare, de banuieli asupra unor jocuri inca nedevoalate, pana la urma de (cum spunea un critic cunoscut) trufasa condescendenta. Dar,antre timp, sute de oameni de cultura (scriitori, actori, regizori, compozitori, cantareti, istorici, oameni de stiinta, artisti plastici, academicieni) au fost intervievati, s-au confesat sau au scris in acest ziar. Tot ce a fost mai important in productia literara, in spectacolele, concertele, productia muzicala sau expozitiile ultimilor patru ani a fost reflectat in ziar. Toate inseamna mii de pagini, care sunt marturie a culturii din acesti ani de tranzitie. E putin?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO