Ziarul de Duminică

5.000 de euro

17.09.2004, 00:00 19



Ma vad nevoit sa revin la tema situatiei sistemului medical. Si, din pacate, tot in defavoarea celor al caror lider sindical ameninta mai deunazi, pe un post de televiziune, cu greva, cerand tichete de masa si mariri salariale de 80% pentru personalul medical.



Cazul 1. Pacienta, 55 de ani, fractura grava de col femural. Necesita operatie urgenta si protezarea totala a soldului. Este dusa de urgenta la un spital, cu o salvare privata care soseste precis la adresa cu 5 minute mai devreme si al carei personal o trateaza si o transporta ireprosabil, se ocupa de toate formalitatile de internare, o duce la radiografie si apoi o instaleaza in salonul indicat. Dupa care intram pe domeniul statului. Pacienta zace 2 saptamani in spital, cu dureri insuportabile la cea mai mica miscare, fara sa fie operata, pentru ca, desi se califica pentru programul national de protezare, spitalul nu mai are proteze. Adica are, dar trebuie sa le returneze firmei care tocmai a pierdut licitatia pentru inca un an de contract in favoarea unei alte firme, care nici macar nu are importate protezele din strainatate. Deocamdata. Se poate folosi o proteza de pe stoc, dar numai daca o plateste familia. Altfel, proteza i se va imputa spitalului, de catre firma care a pierdut licitatia. Balamuc. In tot acest timp, familia ii duce pacientei cutii cu Nurofen, mancare si bancnote mici pentru spagile zilnice. E vara, e ingrozitor de cald, nu este aer conditionat. Cand situatia devine critica, se cauta o pila la alt spital. Se gaseste. O va opera o somitate in domeniu. Dar lista de asteptare se intinde pe 6 luni. Varianta 1: pacienta se duce acasa, sta nemiscata 6 luni in pat, face caca si pipi la plosca (cu durerile de rigoare la spalare) si este adusa la operatie conform programarii. Varianta 2: se da spaga, pacienta este operata imediat si totul este minunat. Dupa 3 saptamani de la fractura si dupa ce a trecut prin trei spitale, cu toate cheltuielile aferente - medicamente, mancare, spagile mici cotidiene, spagile mari -, costul total al "afacerii" este aproape 1.300 de dolari.



Cazul 2. O tanara familie doreste sa infieze o fetita. Fetita se afla intr-un spital special. Parintii ei au abandonat-o acolo de peste un an. Infierea se poate face fie cu acordul parintilor, fie in situatia in care un dosar depus la tribunal determina o instanta judecatoreasca sa decada parintii din drepturi ca urmare a abandonului constatat. Conform legii, acest copil ar putea fi infiat - este abandonat de mai mult de un an. Dar asistenta-sefa a spitalului vrea nici mai mult nici mai putin decat 5.000 de euro pentru a intocmi dosarul si a-l inainta la comisie. Altfel, nu misca nici un deget. Blocaj. Ce se poate face? Sa se gaseasca o pila la seful asistentei-sefe. Dar si lui ar trebui sa i se dea o spaga, evident. Chiar si asa, problema ar reveni tot la asistenta-sefa (ca doar n-o sa faca directorul dosarul), careia i s-ar ordona de data asta sa rezolve cazul, in loc sa fie data afara. Si ea ar sti ca a fost taiata de la spaga, ca seful a luat-o numai pentru el si ar face ce-ar face orice eterna asistenta-sefa: ar taragana situatia la nesfarsit, ar pune bete in roate, ar gasi eventual alti doritori de adoptie, mai calificati sa adopte fetita (adica gata sa-i dea si ei spaga).



Tinerei familii i se propune o a treia solutie: filmarea flagrantului de spaga cu camera ascunsa si difuzarea inregistrarii sub forma de stire la jurnalul TV de la ora 19.00. Astfel, asistenta-sefa ar ajunge la parnaie, cazul ar deveni public, adoptia ar merge mai usor, fiind tratata, conform legii, iar in spital ar veni controale, comisii si, pentru o bucata de vreme, lucrurile ar intra in legalitate. Tanara familie refuza aceasta varianta. Nu vrea publicitate, nu vrea valva, nu vrea scandal. Probabil va negocia la sange spaga si va obtine o reducere substantiala. Sau nu. Ori va renunta la copil.



Intre timp, nimanui nu pare sa-i pese cu adevarat de fetita abandonata in spital. Ea nu are bani sa dea spaga pentru o viata noua. Dar va inchipuiti cat a trebuit sa munceasca asistenta-sefa ca sa-i dea de mancare, sa o spele, sa o ingrijeasca, sa-i citeasca povesti seara la culcare, sa o sarute pe frunte? Cam de 5.000 de euro, asa.



Am si eu o intrebare: liderul de sindicat care ameninta la televizor cu greva personalului medical cerea oare tichete de masa si mariri salariale pentru toti sindicalistii, sau numai pentru aia "prosti", care n-au tupeul, mintea si inima de a cere spaga? Si aia desteptI, care iau spaga, sunt si ei membri de sindicat, ori ba?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO