Ziarul de Duminică

500 de carti proaste

29.10.2008, 15:35 169

Cartile proaste sunt toxice. Nu toate, ci numai cele despre care se spune, din ipocrizie, ca sunt bune.

Cartile proaste despre care se stie ca sunt proaste nu fac rau nimanui. Asa cum nu face otrava dintr-un borcan pe care scrie Otrava. In schimb, cele aflate in situatia borcanului cu otrava pe care scrie "Miere" chiar fac rau cititorului. Il dezamagesc, ii distrug placerea de a citi.
Ritualul luarii in serios a unor scrieri mediocre se desfasoara zilnic, saptamanal, lunar si trimestrial in presa noastra literara. Se scrie solemn si sibilinic despre carti fara valoare din motive dintre cele mai diferite: pentru ca au aparut la edituri influente, pentru ca au fost scrise de amantele unor personalitati, pentru ca autorii lor sunt conducatori de doctorate etc. Sa dau nume? Am dat. La rubrica pe care o semnez de ani de zile in pagina a doua a Ziarului de duminica, intitulata initial (la sugestia fermecatoarei Marcela Zamfir) Fiasco, iar in prezent, cum usor se poate constata, Pe alaturi, apoi in Stiinta din Chisinau), la rubrica Tichia de margaritar din cadrul Revistei literare radio (difuzata de Radio Romania Cultural) si la rubrica intitulata tot Tichia de margaritar din revista Romania literara, am prezentat pana in momentul de fata 500 de carti proaste. Mi-am facut datoria. Urmarea? 500 de oameni nu ma mai saluta. Ba nu, numai 488. 12 dintre ei sunt atat de lipsiti de pregatire intelectuala, incat au inteles gresit ca i-am laudat si mi-au multumit telefonic.
Intentionez acum sa alcatuiesc o carte (buna) din prezentarile celor 500 de carti proaste. Dar... am nevoie de un titlu. De aceea, m-am gandit sa apelez la dv., cititorii mei (stiu si ma bucur ca existati, primesc frecvent scrisori si e-mailuri de la dv.), rugandu-va sa ma ajutati sa gasesc un titlu de neuitat. Mie mi-ar placea sa-mi intitulez volumul, simplu si direct, Carti proaste. Dar am prieteni si cunoscuti caroa sintagma li se pare prea brutala. Unii opteaza pentru Ceva care seamana cu literatura, parandu-li-se un titlu subtil. Altora le place Fiasco. Altora - Pe alaturi. Altii, in sfarsit, considera foarte pitoresc titlul Tichia de margaritar. Va rog pe dv., iubiti (chiar iubiti) cititori ai mei, sa-mi dati o sugestie. Pe care din cele cinci sa-l aleg. Sau sa-mi propuneti dv. altele, si mai expresive. Institui, de fapt, UN CONCURS DE TITLURI. Cine imi va sugera titlul cel mai potrivit (si pe care, ca dovada clara ca imi place, il si voi folosi) va primi din partea mea in dar carti (bune) in valoare de 500 de lei noi.
Astept cu incredere.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO