Ziarul de Duminică

Admirabile thrilleruri/ de Stelian Ţurlea

Admirabile thrilleruri/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

04.11.2011, 00:03 62

Fără suficientă publicitate, din păcate, după umila mea părere, Editura RAO scoate aproape pe bandă rulantă thriller după thriller, dintre cele mai căutate şi mai bine vândute în toată lumea. Exemplul celor pe care le prezentăm în acest număr al ziarului este elocvent.

Chris Kuzneski, "Semnul Crucii". Traducere din limba engleză de Carmen-Iulia Bourceanu. În ultimii ani, au apărut şi în româneşte mai multe romane remarcabile care au în centru comploturi petrecute la Vatican - "Ultimul Cato", semnat de Matilde Asensi, "Labirintul", de Kate Moss, "Ultimul templier", de Raymond Khoury, "Sângele sfânt", de Micahel Baigent sau cărţile semnate de Javier Sierra, pentru a aminti doar câteva. Şi în acest roman al lui Chris Kuzniski apar mai multe victime. La început, un preot de la Vatican este găsit asasinat pe ţărmurile Danemarcei - ţintuit în piroane pe o cruce, în umbra castelului lui Hamlet. Este prima victimă dintr-o serie de asasinate desfăşurate în locuri din întreaga lume, în Italia, în SUA şi în China, după o schemă care imagina o cruce. Fiecare crimă macabră este o reproducere exactă a crucificării lui Iisus. Între timp, în Catacombele romane de la Orvieto, Italia, un arheolog descoperă un manuscris cu o vechime de 2000 de ani care conţine cheia unui mister întunecat şi devastator, ce ar putea zgudui credinţa fundamentală aflată la baza întemeierii Bisericii. "Un mesaj care pune la îndoială întreaga lume creştină. Dacă e făcut public, oamenii pur şi simplu nu ar mai crede. Bisericile s-ar prăbuşi. Resursele financiare ar dispărea. Într-un cuvânt, ruină - atât spirituală, cât şi financiară." O carte în care se amestecă documente şi elemente reale cu multă ficţiune. Trimiterile la Dan Brown sunt întâmplătoare. Un thriller care ţine cititorul cu sufletul la gură. Clive Cussler spunea că "ţi-ai dori să nu se mai termine". Din păcate, romanul este prost tradus, cu multe greşeli de limbă. Multe dintre erori ar fi putut fi eliminate de un redactor de carte mai atent.

James Patterson& Howard Roughan, "Croaziera". Traducere din engleză de Raluca Matiş. Americanul James Patterson este cel mai bine plătit scriitor din lume, 70 de milioane de dolari doar în ultimele 12 luni, potrivit revisteiForbes.Patterson a semnat în 2009 un contract în valoare de 100 de milioane de dolari, ce prevede scrierea a 17 cărţi până la sfârşitul anului 2012. Paterson, care îşi scrie de mână toate volumele, a avut până în prezent 51 de cărţi pe lista New York Times a celor mai bine vândute volume.

Romanul de faţă, din 2008, are în centru familia Dunne, ai cărei membri trebuie să-şi refacă relaţiile dintre ei. Anne Dunne plănuieşte o vacanţă pe mare cu cei trei copii ai săi, dar totul se transformă într-un coşmar, cu răsturnări de situaţie şi luptă pentru suprevieţuire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO