Ziarul de Duminică

Agonia Statului-Providenta

01.07.2005, 20:32 23

O intrebare la care n-au raspuns constitutionalistii (si, de altfel, nici istoricii) suna cam asa: Puteau exista natiuni - europene - fara state puternice?

Gandirea curenta sustine ca nu. Natiunea-Stat sau Statul-Natiune - iata falsa alternativa pe care s-au construit atat modernitatea, cat si totalitarismele. Pentru ca statul a fost leaganul, scoala si apoi mormantul libertatilor "nationale". Nu puteai fi "francez" fara ca epopeea revolutionara si, mai apoi, aventura napoleoniana sa te fi preluat, din fasa, ca pe o inalienabila proprietate simbolica. Statul le-a "dat" indivizilor cetatenia, drepturile, obligatiile. El i-a educat, i-a inrolat in batalii motivate mesianic, i-a pus la treaba in structuri economice tot mai represiv organizate, le-a cerut taxe si le-a emis "certificatele" fara de care nu poti fiinta socialmente, de la nastere, pana la iesirea din scena acestei lumi.

Statul modern a facut mai mult decat sa se desprinda, prin socialisme si dogme laice, de puterea Bisericii. El i s-a substituit lui Dumnezeu, si asta nu doar prin Prusia bismarckiana sau prin Viena Habsburgilor, ci pana foarte tarziu, dupa cel de-al doilea razboi mondial. Vorbim, pudic, despre etapa Statului-Providenta, atat de tiranic prelungit - si secat de orice umanitate - in cazul fostului lagar comunist. Dar ce si cine anima aceasta fictiune oprimanta? Un aparat politienesc, o armata "a poporului", servicii secrete agresiv-insidioase, o clasa de functionari aninati in ministere centralizatoare si anonime, unde responsabilitatea se atomizeaza ca intr-un tablou kafkian al elementelor. Toata aceasta oroare sistematizata a fost cu atat mai aplicabila, cu cat au fost natiunile aservite mai omogene sub raport etnic si cultural. Etatismul profetic s-a limitat doar acolo unde, in aceleasi granite, convietuiau, inevitabil, grupuri, limbi si religii distincte sau traditii administrative divergente. Din pacate, monstrul s-a adaptat si la acest decor fragmentat, dupa cum bine s-a observat, bunaoara, in Iugoslavia croatului Tito sau in Romania olteanului Ceausescu, omul care, sub stema de poleiala a unui Burebista inventat din nimic, a sters, in 25 de ani, orice diferenta regionala: domnia sa a spulberat decorul conflictual si metafizic al Mioritei pentru a ne muta, pe toti, la bloc.

De asta - sau si de asta - e pozitiva Uniunea Europeana. Numai ea, cladita pe principiul crestin-democrat al subsidiaritatii, a reusit sa corecteze deriva cronic-absolutista a masinariilor statale de uniformizat cetateni. Gratie procesului ei constructiv, de tensiune federalista, statele continentului s-au inmultit, s-au descentralizat, le-au lasat "regiunilor" dreptul de a colecta impozite si de a se dezvolta cum cred ca e mai bine, au devenit mai permeabile fata de vecini, au preluat imigranti si au demontat, printr-o noua pedagogie, stravechea idee ca tot ce misca in afara granitelor nationale tine de cea mai odioasa barbarie. Toata aceasta metamorfoza exorcizanta s-a sprijinit pe "difuzarea" puterii statale, pe filtrarea ei treptata dinspre Centrul Decizional Unic spre retelele asociative articulate ca foruri de consultare si concertare.

Trecem si noi, de 15 ani, printr-un fenomen similar. Dar mentalitatea asistentialista, instapanita pana la dementa si handicap, moare greu. Dialogul Stat-ONG seamana mai degraba cu un menuet prost condus, decat cu o pasionala imbratisare amoroasa. E ceva de opereta in esafodajul democratic pe care-l inaltam laborios si exista probabil inca o majoritate de romani pentru care profesionalizarea armatei, demilitarizarea politiei, controlul parlamentar al serviciilor secrete, libertatea electorala, avertizarea timpurie a guvernelor de catre organizatiile civice, privatizarea monopolurilor sau procesele pe care "Romania" le tot pierde la CEDO compun un tablou apocaliptic. Aceasta majoritate are dreptate: asistam, efectiv, la sfarsitul unei lumi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO