Ziarul de Duminică

Amanunte nesemnificative

Amanunte nesemnificative
02.02.2007, 19:38 16

Viata noastra rataceste printre amanunte nesemnificative. O perpetua pendulare printre facturi si biruri, care ofera impresia unei suficiente linistitoare, daca reusesti sa le elimini la timp, in ciuda revenirii lor continue.
Sentimentul de implinire a devenit o cautare a carui deraiere in esec este tot mai previzibila. Cu totii ne pierdem in amanunte nesemnificative. Cei de sus, ale caror aspiratii in imediat sunt contabilizate la o alta dimensiune pecuniara si implicit existentiala, ratacesc printre simboluri golite de continut deoarece ele sunt asemeni unor gablonturi cu efect in imediat, dar un cunoscator le citeste cu usurinta falsitatea si ieftinatatea. Inaltei noastre societati, recunoscuta numai prin cuantificarea conturilor, care ii permit o manevrare relaxata a simbolurilor cotidiene. Aceasta manevrare de suprafata este intalnita si pe alte meleaguri insa acolo este complementara altor simboluri care hranesc gesturi cantarite de generatii intregi si strecurate prin sita mai multor epoci istorice. Problema cu adevarat spinoasa intervine atunci cand se ajunge la conversatie: subiectele difera precum doua falii culturale opuse. In Spania de pilda, in timp ce familia nobiliara de Asturia ofera cele mai ravnite premii literare din spatiul hispanic (includem aici si America Latina), "nobilii" nostri de cursa scurta au preferinte in imediatul vaginalo-intestinal. Suntem condusi de tipologia antropologica a digestivului pentru a aminti cuvintele lui Petre Pandrea.
In lumea celor de jos, amanuntele nesemnificative ale celor de sus sunt teme predilecte de discutat zile si saptamani: ce nevasta si-a tras nu stiu ce bosorog; ce excursii, ieftine de altfel, au mai facut nu stiu care vedete etc. Preocuparile ratacesc printre retete de bucatarie, glumite respirate si mult fotbal. Si astfel societatea devine un urias malaxor de amestecat amanunte nesemnificative, care la scara istoriei pregateste incet, dar sigur disparitia unei culturi si o data cu ea a unui popor devenit un amanunt istoric nesemnificativ, precum amanuntele care-l rascolesc cu fiecare zi. Milorad Pavic descrie foarte plastic, dar cu o mare doza de adevar, in romanul Dictionarul khazar, faptul ca "atunci cand este sa dispara un popor, mai intai dispare inalta societate si o data cu ea si literatura!".
Noua ce ne-a mai ramas din cele doua valori enuntate de scriitorul sarb? Probabil ca este un alt amanunt nesemnificativ strecurat din greseala in peisajul publicistic romanesc, alaturi de multe alte teme social-culturale semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO