Ziarul de Duminică

Ana Blandiana a deschis Festivalul de Poezie „Poetry International" de la Londra/ de Diana Pârvulescu

Ana Blandiana a deschis Festivalul de Poezie „Poetry...

Autor: Diana Pârvulescu

25.07.2014, 00:17 158

Poeta şi eseista Ana Blandiana (foto) a deschis, săptămâna trecută, la Londra, Festivalul de Poezie „Poetry International”, fondat de autorul britanic Ted Hughes în anul 1967. Ana Blandiana a participat, alături de alţi cinci mari poeţi din diferite părţi ale lumii - Robert Hass, Carolyn Forché, Kutti Revathi, Nikola Madzirov şi Anne Michaels, precum şi de artistul egiptean de hip-hop Mohammed El Deeb -, la evenimentul de gală prilejuit de lansarea ediţiei din 2014 a festivalului.

„Poetry International” este un festival de poezie interdisciplinar, la care iau parte poeţi din întreaga lume, dar şi artişti de diverse orientări. Pe lângă lecturi publice de poezie şi dezbateri, manifestarea include colaborări inedite cu alte domenii artistice, precum muzica, dansul şi artele vizuale.

Organizat de către Southbank Centre, una dintre cele mai de prestigioase instituţii culturale din Marea Britanie, festivalul s-a desfăşurat în perioada 17-21 iulie.

La ediţia din acest an, România s-a bucurat de o prezenţă bine marcată, prin participarea Anei Blandiana la evenimentul de deschidere a festivalului, dar şi prin includerea unor poeme semnate de Nina Cassian şi Doina Ioanid între cele mai frumoase 50 de poezii de dragoste ale ultimilor 50 de ani, care au fost citite la Southbank Centre în cadrul unui eveniment literar, în data de 20 iulie.

Este vorba de poeziile „The Yellow Dog/ Câinele galben”, de Doina Ioanid, şi „Lady of Miracles/ Donna miraculata”, de Nina Cassian, care au fost incluse şi într-un clasament al celor mai frumoase 50 de poezii de dragoste din ultimii 50 de ani, după cum a relatat în 3 iulie publicaţia britanică The Guardian, informaţie preluată şi de ziarul nostru în urmă cu două săptămâni.

Tradusă în 23 de limbi, printre care franceză şi neerlandeză, Ana Blandiana s-a remarcat ca poetă şi eseistă, dar şi ca actor de prim-plan al societăţii civile din România. În 1990, poeta reînfiinţa PEN Clubul Român, al cărui preşedinte avea să devină. Ana Blandiana a fost unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice, pe care a condus-o între 1991 şi 2001, dar şi membru fondator şi preşedinte al Academiei Civice, care a înfiinţat, sub egida Consiliului Europei, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet.

Poeta este, de asemenea, membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé” şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO