Ziarul de Duminică

Anii deturnati

26.01.2007, 21:59 20

Cand am primit cele noua CD-uri pe care era copiata emisiunea dedicata de Teatrul National Radiofonic regizorului Valeriu Moisescu, intentionam sa ascult unul-doua, sa dau un telefon politicos si sa-mi vad de treburile urgente. Dupa cel de al doilea, am inceput sa fiu curioasa, dupa al treilea mi-am dat seama ca e necesar sa ascult totul, dupa al patrulea devenisem dependenta. Intinsa pe atatea ore, emisiunea si-a meritat pe deplin spatiul-timp acordat. Nu numai pentru ca ne-a familiarizat cu personalitatea teatrala a unui important regizor si profesor - Valeriu Moisescu - evocand spectacole, ambiante, cronici, reproducand fragmente din scrierile lui, ci si pentru ca prin Moisescu patrundem in istoria anilor deturnati din teatrul romanesc. Intre idealizare nediferentiata si negare globala, teatrul celor cinci decenii de comunism este judecat otova, in functie de interesele zilei de azi si nu de realitatile zilei de ieri. Doar ca, uneori, ignoranta e mai puternica decat interesele.
Valeriu Moisescu nu este doar un regizor talentat, ci si un intelectual luminat si un om generos. O initiativa care s-ar fi putut limita la constructia unui soclu pentru propria statuie devine o panoramare a istoriei din cinci decenii a teatrului romanesc. Absolvent pe vremea cand pe scena copacii aveau desenate toate frunzele, Valeriu Moisescu a participat la actiunea de durata denumita conventional reteatralizarea teatrului romanesc: nu a fost un anume spectacol, desi se pot stabili repere in timp, cineva anume, desi se poate face o cronologie si se pot pune etichete; ceea ce a contat a fost miscarea, informala, fara statut si fara sefi, prin care s-a afirmat un nou fel de a gandi viata scenei, un nou mod de a exprima teatral viata sufletului omenesc.
Povestindu-si propriile spectacole, evocandu-si prietenii, pe marii actori cu care a colaborat, echipele actoricesti in care s-a integrat, directorii cu care a tratat, Valeriu Moisescu reconstruieste in emisiune viata artistica a acelor decenii, fluxul timpului; vocea martorului explica felul in care vitalitatea gandirii novatoare a ocolit sau a sfidat circuitele cenzurii oficiale si rezistenta aliatilor ei, artistii conformisti. A fost o lupta de transee, fara manifeste si cu putine analize teoretice (sunt citate in emisiune, din presa timpului, cateva cronici exemplare sub acest raport), cand fiecare spectacol semnat de Ciulei, Vlad Mugur, Crin Teodorescu, Moisescu, Penciulescu, Esrig, Pintilie, Dinu Cernescu, Sanda Manu (selectia depinde de memoria clipei cand scriu) era marturia unei solidaritati in conceptii, exprimata prin diversitatea determinata de aceasta - intr-adevar miraculoasa - sincronizare a talentelor.
Pentru Valeriu Moisescu, conceptia regizorala are un argument decisiv in scenografie - cand nu gaseste colaboratori de pe aceeasi baricada, directorul de scena isi face singur scenografia -, iar felul cum in convorbire sunt descrise ambiantele scenice contribuie la importanta documentara a emisiunii.
De cativa ani, Valeriu Moisescu nu mai monteaza. Decizia ii apartine; o respectam ca atare, dar o regretam. In compensatie, poate, el este prezent in viata tinerilor regizori, ca profesor, intr-un moment de care depinde - mai mult decat isi dau ei seama - formarea lor. Desigur, talentul nu se poate transmite. E de sperat ca Valeriu Moisescu izbuteste sa-i convinga pe tinerii lui invatacei ca regizorul nu este un iluminat care aude voci, ci un intelectual care citeste, gandeste, creeaza si stie mereu ca exista oameni care citesc alte carti, au alte idei, vad altfel creatia teatrala si ca discutia in contradictoriu poate fi la fel de productiva si de stimulatoare - chiar daca nu la fel de dulce - ca adoratia ciracilor.
Ar mai fi de adaugat ca emisiunea realizata de Costin Manoliu, sprijinit de o intreaga echipa a Teatrului National Radiofonic, mi-a deschis gustul pentru o istorie vorbita a teatrului romanesc din a doua jumatate a secolului XX. Mai traiesc cativa protagonisti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO