Ziarul de Duminică

Arca artelor

14.01.2004, 00:00 25



La sfarsitul lunii trecute, in preajma Craciunului, Muzeul National de Arta al Romaniei a redat circuitului public Muzeul Colectiilor de Arta (cu urmatorul program de functionare: Luni, marti, miercuri, sambata, duminica, intre orele 10.00 - 18.00 in intervalul octombrie - aprilie, si intre orele 11.00 - 19.00, in intervalul mai - septembrie).



Dupa ce a fost inchis pentru lucrari de consolidare, restaurare si reamenajare, Muzeul Colectiilor de Arta, gazduit in fostul Palat Romanit, repune in circuit public 14 colectii expuse in corpul de cladire dinspre Calea Grivitei. Acesta a fost inchis in 1986 si a fost redeschis acum intr-o varianta de expunere moderna. In corpurile B si C ale cladirii (partea centrala si de nord) vor continua lucrarile.



Restaurarea corpului dinspre Calea Grivitei al Muzeului Colectiilor de Arta a prilejuit si repunerea in circuitul muzeal a pivnitelor acestuia. Cele trei incaperi boltite constituie un spatiu optim pentru organizarea lapidariului. In lapidariu sunt expuse pietre de mormant, pisanii, coloane monumentale si baze de coloana, piese valoroase din punct de vedere istoric, documentar, dar si artistic, ilustrand maiestria mesterilor pietrari din tara Romaneasca in timpul voievozilor Neagoe Basarab, Matei Basarab, Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, Nicolae Alexandru si Constantin Mavrocordat.



Patrimoniul muzeului numara 12.000 de lucrari de arta, fiecare colectie variind intre 4 si 1.100 de piese. Opere de pictura, sculptura, arta grafica, arta decorativa si populara oglindesc diversitatea remarcabila a colectiilor de arta romaneasca, europeana si orientala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO