Ziarul de Duminică

Arlechiniada lui Menzopol

Arlechiniada lui Menzopol

Colectionarul

18.05.2007, 01:40 110

Florin Menzopol este un artist ajuns la varsta venerabilitatii. Buzoian prin adoptie, are studii de arta monumentala facute la Bucuresti, specializat deopotriva in fresca, mozaic, tapiserie, ceramica si cu o impunatoare cariera didactica in urbea consacrarii sale artistice. Expozitia de la Galeria "Apollo" din Capitala este cea de a XII-a din seria celor cu caracter personal, ce reuneste pe simeze aproape 60 de compozitii picturale in ulei si tempera. Este actualmente liderul ales al breslei artistilor plastici buzoieni.

Numeroase edificii publice din orasul in care traieste poarta nobila podoaba a unor creatii de arta monumentala semnate Menzopol. In 1998, certificarea autoritatii sale artistice a fost pecetluita de marele premiu al Bienalei "Ion Andreescu" - una dintre cele mai prestigioase reuniuni artistice din Romania postbelica!
Marturisesc ca am avut o secreta strangere de inima, atunci cand artistul mi-a solicitat sa colaborez cu el la 'orchestrarea' evenimentului de la "Apollo". Il cunosc de multi ani. E un personaj pe cat de agreabil, pe atat de incomod, cand miza este constructia unui proiect artistic. Mai cu seama a unuia in care implicarea sa este vadita si puternica. Cum era si expozitia lui din inima Bucurestilor, care il frisoneaza de cateva luni bune, tradandu-i emotia si candoarea juvenile, ce nu l-au parasit niciodata, fiindu-i aliati de nadejde in dese randuri la momente de cumpana. Oricum, pentru cei ce-l cunosc, aceasta morga de adolescent intarziat, amestec de mirare, inocenta si tavna orgolioasa i-au creat o aura de conviv histrion, gata oricand sa urce in scena ca sa-si probeze calitatile de artist veritabil. Pe care, oricum, nimeni nu i le-a contestat vreodata!
Este, daca vreti, unul dintre atributele zestrei sale naturale, ce se regaseste din plin in intreaga sa creatie. Pictura sa este un asemenea mod de a privi si intelege lumea. Peisagismul lui Menzopol are concentrarea imagistica, dar si incarcatura simbolica ori metaforica bine marcata emotional, dublate de o poetica a asocierilor cromatice ce trimite cu gandul la retorica expresiva a conceptualismului scenografic. Observatie valabila si in cazul portretisticii sale, ca si al compozitiilor de gen, unde gestica si expresivitatea atitudinala, acuratetea oarecum butaforica a detaliilor si accesoriilor ornamentale (vezi Colectionarul sau), conventionalitatea pedant studiata a ambiantei ce insufleteste compozitia, induc in privitor o stare de teatralitate coparticipativa.
Menzopol isi construieste propriul univers pictural cu instrumentele si magia unui regizor virtuoz si sensibil, atent la aceasta forma de umanitate histrionica, in mijlocul careia traim si in care ne manifestam ca atare, cu sau fara voia noastra! Acest parfum savuros de "scena vie" confera compozitiilor picturale ale lui Menzopol un invaluitor aer de caducitate, aidoma pravaliilor anticariale din orasele de provincie.
Misterul si lumina surdinizata a meditatiei si solitudinii par sa domine viziunile imagistice si cromatice ale panzelor si cartoanelor lui Menzopol, fie ca imortalizeaza pictural un colt de atelier, o stare "abisala" de reflexivitate, o casa din Siriu, un luminis de padure cu un ochi de iezar sau un "arlechin" tragic! Indiferent de pretextul real care miezuieste sursa inspiratoare a artistului, compozitiile lui Menzopol compun un teritoriu al recluziunii meditative, intr-o cordiala figurare a maretiei elegiace a armoniilor sonore, a tensionatei dinamici a expresiei corporale, ori a imperialei solemnitati a linistii cuprinsa in matca unei pietre sau a unui loc insular.
Meditatia, in tablourile lui Menzopol, este intotdeauna actul ce personifica insingurarea creativa si dureroasa, deopotriva. Pictorul nu crede in histrionismul bravardant si frivol al "mascaricilor de balci". Lumea ca teatru il fascineaza pe pictor prin tensiunea trairilor si nu prin grandilocventa gesturilor. Este ceea ce staruie, prin subtilitatea mesajului si savoarea coloristica, in admirabila suita de pictograme realizate in tempera. Tehnica cea mai probatorie pentru maiestria unui muralist!


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO