Ziarul de Duminică

Arta care sfinteste totul

Arta care sfinteste totul
21.07.2006, 18:56 93

De fapt, axioma integrala suna: "Omul sfinteste locul; Artistul sfinteste totul!". Si ea a stat in chip de pisanie oranduitoare de-a lungul celor patru editii ale conclavului de manuitori de peneluri ctitorit cu neostoita si marinimoasa ravna de Tina Popa in "Cula" ei din Dealul Malului din marginimea nordica a Ramnicului Valcea.

O idee incoltita in mintea si sufletul acestui personaj de legenda al vietii artistice a frumoasei urbe valcene, ce a nascut un florilegiu de pasiuni, sustinatori si admiratori, dar si multa pizma si bataie de cap de pe margini, ce a consacrat, in stramtoarea tranzitiei, un mod de a visa, o indarjire pentru a face si a razbi si, mai cu seama, o indumnezeita credinta in adevaratul si miracolul jertfei prin arta si pentru arta. 19 pictori si slefuitori de ganduri si cuvinte despre faptele artistilor protagonisti au fost acolo in tot acest rastimp, care "a zguduit si inflacarat" tihnita comunitate valceana (si tot ce graviteaza in jurul ei), au constituit nucleul aderent de initiativa si revelata implinire a unui univers de spiritualitate si sublimitate, unic in felul lui in acest orizont de lume. Astazi stau marturie durabila si convingatoare a acestei nepereche faptuiri artistice o superba colectie de tablouri gazduita in Palatul Primariei Municipale (care a fost si statornicul sprijin in materializarea proiectului si a tot ceea ce a intrat sub incidenta nevointelor lui), o stralucitoare expozitie retrospectiva la Galeria "Artis" din Bucuresti si o impozanta monografie-album a simpozioanelor din Dealul Malului.
Dincolo de duhul condensat in adagiul tutelar al acestui eveniment, devenit, iata, istorie, mai ramane si pecetea singulara a "Mainii cu opt (sau zece sau douasprezece) degete", dupa cati salahoreau in salasul artei din "Cula Tinei", care a fost simbolul heraldic absolut si inconfundabil al reuniunilor artistice (si nu numai) din Dealul Malului. Este, daca vreti, o borna care hotarniceste un nou parcurs si o foarte limpede individualizata constructie manageriala si multiculturala intr-un spatiu de civilizatie imbibat de traditie si de elevata spiritualitate. Evenimentul de la "Artis" poarta in el cateva mesaje. Unul ar fi acela ca totul este cu putinta daca accepti sa te zidesti in propriul proiect. O perpetuare sui-generis a mitului manolin in context contemporan. Pentru ca miza sacrificiala intr-o asemenea constructie artistica, in care investitia de bune intentii este enorma, iar fundamentele improbabile, impinge totul spre aventura. Tina Popa, artista care si-a convertit casa in atelier de pictura, motel, sala de teatru, ateneu de auditii muzicale, terasa de petreceri campestre, studio de televiziune, altar de rugaciune si strana de meditatii metafizice, arena de coride estetice si mediatice, cafenea si club privat, agora de rafaturi si cleveteli mondene, metamorfozandu-se chiar si pe sine, dupa imprejurari, in sacerdot sau sluga, a facut sa roiasca in jurul acelui mic paradis domestic din Dealul malului intreaga protipendata si suflare sensibila a Valcei precum si pe multi altii dintre cei ce o pretuiesc si o incurajeaza din cele patru vanturi.
Asa au ajuns sa se impamanteneasca, pentru cateva zile din miez de vara, in batatura Tinei, visand, lucrand si tainind in fel si chip in neasemuite si desfatatoare libatii familiale, personalitati de prima mana ale artei noastre contemporane. In memorialul Culei din Dealul Malului si-au pecetluit de acum inainte cate un crampei de destin si Ilie Boca de la Bacau, si Liviu Suhar de la Iasi, si Epaminonda Tiotiu de la Cluj, ori Margareta Popescu de la Pitesti. Ca sa nu mai vorbim de "ceata" cea aleasa a bucurestenilor Ion Salisteanu, Ruxandra si Sorin Ilfoveanu, Angela Tomaselli, Cella si Costin Neamtu, apoi ceilalti colegi de patimiri pictoclasice - Mircea Barloiu, Gh. Dican, Gh. Dobrica, Judit Bodor, Daniel Stanciu si cei trei diaconi ai cuvintelor naimite incastrati in respiratia zilnica a acestui moment viu in edificare care sub culmea Cetatuii - criticii Pavel Susara, Christian Dosterliuk (Belgia), si cel care semneaza aceste randuri. Dincolo de aceste permanente, admirabilul album "letopiset" al tarabelor din Dealul Malului eternizeaza in cuvant si imagine o minune, ce chiar s-a sfarsit!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO