Ziarul de Duminică

Arta en gros de tot

06.10.2006, 20:25 17

Un David de Michelangelo la intrare: nu, nu este
Luvru, ci muzeul dintr-o suburbie a orasului Shenzen din sudul Chinei. Aici, la Dafen, se produc milioane de opere de arta anual...
Cand exporti Leonardo, Picasso sau Van Gogh cu camionul, inseamna ca "acestia" lucreaza din greu pentru tine. Un expert chinez in reproduceri reuseste, in fapt, pana la 30 de capodopere pe zi, demonstrand ca arta, la urma-urmei, tot un fel de industrie se numeste ca e.
Se estimeaza ca pe o suprafata de patru kilometri patrati se realizeaza pana la 60% din second-hand-ul artistic al Planetei. Martin Paetsch - pe www.spiegel.de - a investigat fenomenul la fata locului si are inca o cifra pentru a da dimensiunile exacte ale afacerii: 36 de milioane de dolari pe an. Atat incaseaza anonimii care se exerseaza in semnaturi ilustre.
Negustorii de arta la mana a doua nu comanda niciodata la bucata, ci numai la container. Tablourile se livreaza pe box-paleti, asemenea materialelor de constructie, fiindca - atunci cand iti faci o casa - iti trebuie si caramizi si ceva de pus pe peretii de caramida. In 1990, aici era mai rau decat in Siberia, conform amintirilor lui Huang Jiang, unul dintre antreprenorii locali de succes.
La Dafen, era saracie lucie, iar pictorii din zona nu si-ar fi imaginat vreodata ca pot castiga zeci de mii de dolari pe an.
In lunile bune, artistii lui Huang produceau pana la 50.000 de bucati, dintre care jumatate erau cumparate direct de reteaua americana de hypermarketuri Wal-Mart. Asta se intampla cam acum un deceniu si, desi statistic productia e mai mica acum, veniturile rezultate sunt considerabil mai mari.
Preturile au tot crescut, asa ca Huang foloseste numai 40 de pictori, in schimb Wu Ruiqiu, discipolul sau, dispune de peste 100, cu ajutorul carora trimite in SUA, Japonia sau Europa de Vest peste 300.000 de lucrari in fiecare an.
Asa cum nu se sfieste sa marturiseasca, Wu Ruiqiu ar vrea sa cucereasca lumea contrafacerilor originale in acelasi fel in care Mc Donald's a cucerit universul sucurilor gastrice.
El viseaza mall-uri cu arta ieftina raspandite pe tot mapamondul. In 2005, de la Dafen au plecat in lume cam cinci milioane de hamburgeri plastici, preambalati de 10.000 de harnici chelneri ai sevaletului.
La bucata, un astfel de Happy Meal cu Cina cea de taina sau Mona Lisa costa in jur de 50 $ dar, daca iei minimum 100 de bucati, pretul se injumatateste...
Probabil, nu e departe ziua in care si literatura se va "reproduce" la fel: vrea cineva 95 de Dostoievski si de restul, pana la suta, cativa Brebani?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO