Ziarul de Duminică

Arta grea

Arta grea

Richard Serra, 40 de ani de sculptura

15.06.2007, 20:36 22

Daca opozitia muzica usoara/ muzica grea e un loc comun, nu la fel de limpede se deseneaza in mintea noastra binomul arta grea/ arta usoara. Iar daca pentru cel de-al doilea termen lista de sugestii pentru o posibila definitie nu a fost inca deschisa, pentru cel dintai recenta expozitie de la MoMA (Muzeul de Arta Moderna din New York) a artistului Richard Serra (in varsta de 67 de ani) ofera o solutie sensibila. "Este vorba despre cea mai grea expozitie pe care MoMA a organizat-o vreodata", declara cu mandrie directorul muzeului, Glenn Lowry. Show-ul lui este, intr-adevar, demn de Cartea Recordurilor: exponatele adunate sub titlul Richard Serra, 40 de ani de sculptura cantaresc aproape 1.000 de tone. Lucru cu atat mai spectaculos cu cat retrospectiva nu aduna decat 27 de piese metalice. Fabricate intr-o uzina din Ruhr, sculpturile sunt niste uriase placi de otel, care se avanta in inalt pana la 3 metri si se pot etala, pe orizontala, pana la 33 de metri, rasucindu-se sau ondulandu-se in spirala. E interesant de notat faptul ca noua cladire MoMA in care au fost amplasate (printr-o incredibila si trudnica performanta tehnica) a fost special construita pentru acest eveniment.
Considerat ca fiind unul dintre cei mai importanti sculptori ai secolului XX, Richard Serra si-a construit celebritatea pe caracterul inovator si provocator al unei opere care tine sa-si sublinieze procesul de fabricatie si caracteristicile materialelor. O opera care-si angajeaza dinamic spectatorul si care pune mare pret pe amplasamentul de expunere. La inceputul carierei, in anii '60, a participat impreuna cu artistii minimalisti din generatia sa la schimbarile pe care le-a cunoscut productia artistica, antrenand folosirea materialelor industriale neconventionale, si punand accent pe proprietatile fizice ale operei. Spectatorii erau incurajati sa mearga de jur imprejurul sculpturilor, eliberandu-le astfel de pe piedestalul lor traditional/ expozitional si proiectandu-le in spatiul real. Opera de arta incepe, odata cu el, sa fie traita, iar nu doar contemplata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO