Ziarul de Duminică

Arta, o nobilă inutilitate?/ de Ziarul de duminică

Arta, o nobilă inutilitate?/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

12.10.2012, 00:01 350

Arta şi medicina se intersectează în expoziţia MOTION EMOTION, ce reuneşte lucrările a 12 artişti români care au dat curs invitaţiei adresate de Pfizer România - aceea de a întâlni medici şi pacienţi care suferă de poliatrită reumatoidă, pentru a realiza lucrări inspirate din poveştile de viaţă ale acestora, în cadrul campaniei InspirART- Emoţii articulate.

Sorin Ilfoveanu, Laura Covaci (foto 1), Francisc Chiuariu (foto 2), Valeriu Mladin, Alexandru Rădvan (foto 3) şi Mihai Zgondoiu (Bucureşti) şi Radu Pulbere, Ioana Antoniu (foto 4), Radu Şerban, Călin Stegerean, Mihaela Gorcea şi Valentin Codoiu (Cluj-Napoca) expun în perioadă 10-13 octombrie la AnnART Gallery din capitală. Expoziţia marchează lansarea oficială a campaniei de comunicare "InspirART - Emoţii articulate", ce îşi propune să reunească lumea pacienţilor care suferă de poliartrită reumatoida cu cea a medicilor reumatologi, în vederea articulării experienţelor personale, a obstacolelor şi a provocărilor la nivel medical şi emoţional prin intermediul artei. Mesajul campaniei este unul simplu: regăsirea frumuseţii dinăuntrul fiecărei fiinţe printr-un proces dinamic de introspecţie, dar şi de vindecare "asistat, ajutat, provocat" de artă. Şi împărtăşirea întregului caleidoscop de emoţii pe care o boală cu implicaţii psihologice atât de intense le are asupra celor care vin în contact direct cu ea.

Emoţionantele şi ineditele întâlniri dintre artişti, medici şi pacienţi au avut loc în luna iulie, succesiv, la Bucureşti şi la Cluj-Napoca unde artiştii au ascultat, au adresat întrebări şi au empatizat cu pacienţii şi cu medicii lor curanţi. Cele două întâlniri s-au soldat cu expoziţia MOTION EMOTION, ce reuneşte viziuni diferite şi originale asupra subiectului ales, în douăsprezece lucrări sau ansambluri de lucrări bidimensionale (pictură sau desen). Artiştii au căutat să redea senzaţiile şi emoţiile regăsite în scurtul proces al întâlnirii pacienţilor care suferă de poliatrita reumatoida sau să surprindă esenţialul lanţului vital, format din elementele maladie-terapie-remisie-acceptare. (Simona Vilău,. Curatoarea expoziţiei)

"Nu ştiu dacă suferinţa te inspiră, dar cu siguranţă artă te ajută să o depăşeşti şi să te detaşezi de ea.", spune Sorin Ilfoveanu, coordonatorul echipei artistice de la Bucureşti.

"Suntem onoraţi să dedicam lucrările inspirate din această experientă impresionantă celor care suferă de această boală şi celor care le sunt alături, făcând prin gestul nostru poate puţin mai vizibile şi demne de atenţie eforturile care se fac pentru ameliorarea unor suferinţe atât de mari.", spune Radu Pulbere, coordonator artistic al echipei de la Cluj.

Budapesta-Baia Mare-Bucureşti

ColorsArt Gallery şi MissionArt Galeria din Budapesta, împreună cu Institutul Cultural Maghiar din Bucuresti organizează, la Bucureşti, una dintre cele mai importante manifestări dedicate fenomenului artistic Şcoala de la Baia Mare (foto 5).

Vineri, 5 octombrie, la ora 18:00, la sediul ColorsArt Gallery din complexul Swan Office & Technology Park din Şoseaua Bucureşti Nord 15-23 a fost vernisată expoziţia de pictură Budapesta-Baia Mare-Bucureşti, cu lucrări ale participanţilor la Şcoala de la Baia Mare. Sunt expuse peste 80 de picturi care aparţin MissionArt Galeria din Budapesta, galeriei ColorsArt din Bucureşti precum şi unor proprietari particulari. Expoziţia este însoţită de un catalog complex şi toate lucrările expuse pot fi cumpărate. Expoziţia de la complexul Swan este deschisă până în data de 19 octombrie 2012.

Specialiştii în arta Şcolii de la Baia Mare ai galeriei MissionArt, László Jurecskó şi Zsolt Kishonthy, consideră că: "Datorită relaţiei profesionale extraordinare dintre Lucian Georgescu şi Colors-Art Gallery, publicul bucureştean are posibilitatea să vizioneze două selecţii de excepţie din creaţiile legendarei colonii băimărene, devenită noţiune. Sperăm ca aceste expoziţii să contribuie la cunoaşterea mai aprofundată de către iubitorii de artă şi colecţionari a uneia dintre cele mai importante colonii de artă din Europa, pe care - datorită istoriei sale - şi-o pot asuma două ţări." La rândul său, proprietarul ColorsArt Gallery, Lucian Georgescu subliniază că este prima expunere de amploare dedicată, la Bucureşti, fenomenului Şcoala de la Baia Mare, după 73 de ani, într-o galerie privată. De asemenea, el atrage atenţia asupra prezenţei la Balcic a unor pictori din şcoala de pictură de la Baia Mare, prezenţă marcată şi în expoziţia care s-a deschis vineri, 5 octombrie, la Swan Office & Technology Parc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO