Ziarul de Duminică

Artele focului

24.11.2004, 00:00 71



Ca de fiecare data, de cand au fost concepute intr-o forma compacta si coerenta ca eveniment plastic, bienalele "Artele Focului" mizeza nu doar pe entuziasmul formal si complezent al obisnuitelor participari la saloane colective, ci, mai ales, pe performanta profesionala exemplara, intr-un timp al competitiei extreme.



Aceasta a patra confruntare publica a artistilor decoratori, ce recurg la miraculosul instrument al focului pentru a-si plasmui formele si a face palpabila visarea poetica, reuneste, pana la finele lunii noiembrie, creatii ale aproape 70 de protagonisti din toate generatiile, reprezentand cele trei mari bresle ale genului - sticlaria de arta, ceramica de arta si metalistica - si mai multe centre de creatie din tara, cum ar fi Cluj-Napoca, Alba Iulia, Tg. Jiu, Sibiu-Avrig, Buzau, Constanta, Dorohoi, Brasov, Campina si, se intelege, Bucuresti.



Dincolo de dimensiunea statistica, impresionanta prin ea insasi, care a necesitat mobilizarea principalelor mari spatii de expunere aflate in gestiunea Uniunii Artistilor Plastici din Romania - galeriile "Apollo" si "Artis" de la parterul Teatrului National -, in expozitie este puternic reliefata varietatea si cutezanta viziunilor plastice, expresivitatea si rafinamentul formelor si al compozitiilor, poetica imagistica mereu surprinzatoare si subtil ancorata in memoria culturala a umanitatii.



La actuala editie a Bienalei, poate mai mult decat la cele anterioare, se remarca acuratetea calitativa a finisajelor, largirea arsenalului de mijloace tehnologice specifice, coroborata cu precizia folosirii lor in elaborarea operei planuite. Elemente de intimitate a creatiei, decisive in "artele focului", vizibile in acest salon chiar si de catre neofiti! Cresterea valorica de la o editie la alta, in pofida costurilor foarte mari pe care le presupun creatiile de acest fel, este motivata tocmai de nivelul tehnologic si profesional tot mai ridicat si de rigorismul concurent si dinamic al unei piete nedispuse sa accepte vreun compromis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO