Ziarul de Duminică

Astăzi este sfârşitul lumii!?/ de Stelian Ţurlea

Astăzi este sfârşitul lumii!?/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

21.12.2012, 00:07 916

Astăzi, 21 decembrie 2012, va fi sfârşitul lumii. Cândva în cursul zilei se va produce un cataclism, o catasfrofă, un lanţ de catastrofe, explozii, erupţii vulcanice, cutremure nemaiîntâlnite, bombardamente solare, schimbare drastică de câmpuri magnetice, ploaie de asteroizi gigantici, iradiaţii ale unei supernove, un nor de energie negativă care va înghiţi sistemul solar şi cine mai ştie ce orori care vor distruge tot, oraşe, drumuri, plantaţii, animale şi oameni. Probabil că până la sfârşitul zilei nu va mai rămâne nimic viu. Eventual vreo sămânţă ascunsă în vreo peşteră din care, peste ani, să renască totul.

Aceasta ar fi, pe scurt, imaginea apocaliptică despre sfârşitul lumii prevăzut de fel şi fel de profeţi, unii dintre ei interpretând calendare fataliste ale vechilor civilizaţii. Nu voi îndepărta pe rând toate afirmaţiile lor, au făcut-o, cu argumente irefutabile, numeroşi oameni de ştiinţă, ar fi nevoie de pagini nenumărate numai să le enunţ. Voi spune doar că din totdeauna s-au aflat în jurul nostru energii care au determinat şiruri de fenomene izolate cu putere devastatoare, dar niciodată nu s-au întrunit şi n-au cum să se întrunească absolut toate condiţiile care să ducă la distrugerea totală.

Probabil a contat foarte mult şi că ziua presupusului sfârşit al lumii corespunde solstiţiului de iarnă, care a jucat un rol important în toate culturile şi timpurile omenirii, ca început şi sfârşit. Nu mai contează că mayaşii, al cărora calendar sfârşeşte în acea zi şi care stă la baza majorităţii previziunilor catastrofice, nu au prezis niciodată sfârşitul zilelor la acea dată, pur şi simplu nimeni nu a luat în seamă că poate urma un alt calendar.

Nu există nicio dovadă nici că ar exista o planetă încă neştiută, care ar ieşi de după soare, unde stă ascunsă de foarte multă vreme şi s-ar prăvăli peste noi; lumea continuă să creadă, ba chiar unii vorbesc de o conspiraţie a celor de la NASA, care ar ascunde adevărul. De ce ar face-o, nimeni nu explică.

Spaima atât de puternică nu i-a împiedicat pe oameni să se informeze ce se va petrece cu ei, curiozitatea aducătoare de profituri frumuşele creatorilor de site-uri despre sfârşitul lumii, mai ales celor care au inventat cele câteva sute de aplicaţii care cronometrau cu cifre de diferite dimensiuni şi culori zilele rămase până la sfârşitul lumii.

Nu pot să nu remarc industria care a înflorit pe această temă a dispariţiei lumii - zeci, sute de cărţi apărute în toate limbile, vândute ca pâinea caldă mulţumită publicităţii inteligente şi curiozităţii omeneşti, sute de mii de articole în toate publicaţiile meridianelor şi paralelelor, bloguri şi site-uri destinate sfârşitului inevitabil (am numărat la un moment dat vreo 80 de site-uri care prevestesc sfârşitul lumii în 2012 şi doar unul care le contrazice), preziceri, oracole şi profeţii vândute frumos pe toate canalele televiziunilor - toate ne reamintesc că, din străvechime, lumea a avut o viziune apocaliptică, accentuată de religie. Nu pot, apoi, să nu-mi reamintesc de profeţiile despre sfârşitul lumii apărute în ultimii ani, altele decât cea referitoare la ziua de azi, au fost cam două sau trei pe an, mai toate jucându-se cu combinaţii de cifre.

Ideea despre sfârşitul lumii în această zi s-a insinuat treptat în aproape toate mediile. Cunosc oameni cu pregătire, inteligenţă şi joburi respectabile care au început de multe săptămâni să-şi arate temerile şi să-i îndemne pe semenii lor - este adevărat, mai mult cu jumătate de gură - să-şi facă provizii de apă şi hrană şi... baterii, convinşi că la această oră, în această zi va fi dispărut deja curentul electric şi va urma un inexplicabil distrugător. Dar că vom avea şansă, iar după câteva zile lumea va reveni la normal! Nu ştiu ce fac când citiţi aceste rânduri, dacă s-au închis în casă, dacă tremură, dacă aşteaptă în continuare sfârşitul şi nici ce vor face mai târziu.

Fără îndoială, lumea are nevoie de încercări şi asemenea preziceri sunt menite să ne testeze credinţa şi îndurarea. Foamete, disperare, războaie, intemperii majore şi crize de tot felul au mai fost, ani dificili s-au acumulat cu duiumul, 2012 nu pare să fi fost în vreun fel mai deosebit. Fizica de azi n-a descoperit vreo energie care să dispună de atâta putere malefică. Pe scurt, n-am niciun motiv să fiu înspăimântat.

Mai degrabă, la sfârşitul acestei zile îmi voi continua pregătirile pentru Crăciunul care se apropie, voi face, mai mult ca sigur, ce am făcut an de an, convins că până la sfârşitul lumii mai e atât de mult, încât mintea mea nu-l poate cuprinde. Şi vom continua, ca şi până acum, să ne bucurăm, cu bune şi rele, la mulţi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO