Ziarul de Duminică

Aurul alb, intre arta si istorie

10.08.2000, 00:00 61



Timp de aproape o luna, la Muzeul National de Arta al Romaniei vor putea fi vazute si admirate cateva dintre celebrele portelanuri de Meissen. Expozitia este organizata de colectivul Sectiei de Arta Decorativa a Muzeului si va fi deschisa pana pe 1 septembrie. Intitulata "Epoci si stiluri: Portelanul de Meissen - secolele XVIII - XX", expozitia isi propune mai ales prezentarea aspectului estetic definitoriu al obiectelor: se pot distinge, astfel, forme, decoruri, stiluri diverse, proprii epocilor in care acestea au fost create.

Portelanurile expuse provin de la manufactura Meissen, creata prin decret regal la 24 aprilie 1708. Auguste Le Fort, elector al Saxei din acea vreme, pasionat de colectionarea portelanurilor orientale, a incurajat in mod deosebit orice initiativa de a reproduce aceste obiecte.

Johann Friederich Bottger este cel care, dupa indelungi experimente, inconjurat de creuzete, substante magice (era in plina epoca a fascinatiei alchimiei), a reusit sa produca o ceramica noua. Secretul a fost foarte bine pastrat in Saxa, iar procedeul a fost exploatat, de atunci inainte, in manufactura de la Meissen. Aurul alb, cum i se spunea, s-a nascut in mod oficial in 1713.

Combinatia de caolin si cuart, arsa in cuptoare succesive, a produs atata incantare in cercurile nobilimii, incat timp de aproape trei secole marca manufacturii Meissen (doua sabii incrucisate) a fost simbolul luxului.

Daca la inceput au fost reproduse vasele chinezesti, mai tarziu au fost cerute noi obiecte, pline de arabescuri, si sculptura mica. Asa-numita "perioada plastica" a manufacturii (1731 - 1763) a fost marcata de prezenta a doua figuri importante: J.J. Kandler si J.G. Horoldt. Pana in anul 1740, chinezariile si florile indiene au dominat productia de la Meissen.

Dar Horoldt, numit pictor al curtii in 1724 si dorindu-si o diversificare a temelor, a inventat propriile sale modele, inspirate din gravurile vremii. Atunci au fost create nenumarate piese in stilul dinamic, pictural al artei baroce. Printre subiectele favorite se numarau scene de vanatoare si alegorii clasice, intalnite mai ales in statuetele policrome.

Expozitia de la Muzeul National de Arta oglindeste atat evolutia unui stil in arta portelanului, cat si principiile unui mod de viata. Accesul publicului este permis de miercuri pana duminica, intre orele 11 - 19, iar studentii, pensionarii si veteranii de razboi beneficiaza de reducere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO