Ziarul de Duminică

Bazarul oriental al Cristinei

Bazarul oriental al Cristinei
09.03.2007, 18:54 86

La Galeria "Galateea" din Calea Victoriei, mignona si cocheta ca un butic oriental, Cristina Bolborea si-a "vitrinat", intr-o inspirata si sugestiva scenografie, un fel de camara cu podoabe de interior, parca abia scoase la lumina din lada de zestre a bunicii. Dupa o indelunga criza creativa, cu sporadice si discrete aparitii prin saloane colective de arta decorativa, iat-o acum pe artista renascuta si intoarsa ferm la indeletnicirile sale, pe nedrept abandonate si pentru care probeaza inca o de netagaduit iscusinta.
O fermecatoare colectie de obiecte ceramice, ingenios si foarte natural ipostaziate, modelate in teracota colorata si patinata cu zemuri de angobe si glazuri de oxizi minerali. Motivul inspirator unic si exclusiv: covorul de rugaciune al Orientului mahomedan. Prin el insusi un vestigiu arhetipal de o plasticitate sublimata - model de armonie compozitionala si cromatica si de rafinament ornamental.
Trecand pragul expozitiei si contempland spalierii metalici pe care atarna, aidoma unor prapuri infiorati de vant, "mostrele" oferite imaginarei clientele, ori sulurile pedant desfacute si asezate pe suporti orizontali sau, pur si simplu, pe jos, ti se dezvaluie un univers modelat la scara 1:1.
Traiesti acut impresia ca ai patruns intr-un mirific cotlon de bazar oriental, candva, intr-un timp indefinit, unde formele si moliciunile catifelate ale materialitatilor par sa fi incremenit dintr-o data. O stenicitate care proiecteaza realitatea obiectuala in miracol transsubstantial. Formele sunt aceleasi, perceptia optica isi conserva acuitatea, doar senzorialitatea tactila este deturnata de rafinamentul si spectaculozitatea conversiunii plastice.
O miza artistica truculenta, oarecum in nota unei interpretari de factura postmoderna, nu neaparat voita de autoare, dar aflata in consonanta circumstantiala cu anumite tendinte estetice si ambientale la moda.
Ceea ce place in creatia ceramica recenta a Cristinei Bolborea este aplombul cu care modeleaza materia, rafinamentul cu care combina detaliile ornamentale si savuroasele accente si transparente coloristice cu care isi innobileaza compozitia plastica. Este, in aceasta foarte sensibila mladiere a sufletului ei creativ, si o atenta imbinare intre spontaneitate si elaborare controlata, intre fantezia ima-ginativa si citatul cultural bine insusit si distilat in creuzetul propriei conceptii plastice. Fapt vizibil si intrutotul remarcabil in desenul virtuoz al ornamenticii, asa cum poate fi el deslusit in convingatorul test-martor al studiilor pictografice etalate cu buna stiinta intr-un ungher al expozitiei.
Dar cel mai important lucru pe care il semnifica evenimentul de la "Galateea" este regasirea de sine a artistei. Constitutia ei launtrica, sensibila si atat de daruita de ursite, cum s-a adeverit inca de la primele ei incercari plastice, se exprima si astazi cu aceeasi pasionata prospetime si verva imaginativa. Cu o singura notificare: artista si-a decantat cu luciditate arsenalul de artificii stilistice, simplificand discursul plastic prin punerea in valoare a particularitatilor expresive ale materialelor si mijloacelor pe care le incorporeaza in opera. Este un atribut al maturizarii gandirii ei artistice. Iar faptul ca tensiunile si labilitatile improvizatiei existentiale, in care s-a complacut pana acum, au trecut pe un plan secundar,
nu-i decat renasterea instinctului creativ, prin mijlocirea caruia intreaga ei fiinta isi recapata energia si increderea in propriile virtuti. De aici si pana la performanta artistica validabila, apta sa-i certifice personalitatea si inteligenta creativa, nu mai e dacat un pas.
Pe care Cristina Bolborea este hotarata sa-l faca, recuperand si timpul si sperantele pe care ceilalti le-au sadit in ea. Micul, dar fascinantul ei "bazar oriental", incremenit in terra cota, de la "Galateea" este mai mult decat o fagaduinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO