Ziarul de Duminică

BEST SELLER INTERNATIONAL / O carte care duhneste(timp probabil de lectura: 2 minute 20 secunde)

Best seller international / O carte care duhneste(timp probabil de lectura: 2 minute 20 secunde)
07.01.2009, 15:18 89

La targul de carte de la Frankfurt se vorbea despre ea ca despre marea revelatie comerciala a sezonului, iar negocierile pentru obtinerea drepturilor de traducere au avut, se zice, ceva din agitatia atmosferei de la bursa americana. Chiar daca pana acum a fost deja tradusa in 16 limbi, nu editurile de prestigiu s-au lansat in cursa (cu exceptia, poate, a americanilor de la Grove Press), ci case micute, care au sperat sa dea lovitura. Daca la noi editorii sunt inca ezitanti, in Franta, cvasi-necunoscutii de la Anabet ii pregatesc lansarea pe 6 martie 2009 si anunta deja pentru presa ca „acest imn adus trupului si placerilor feminine, este pe cale sa devina un fenomen international, cu aproape un milion de exemplare vandute." Imnul (care are, intr-adevar, reverberatii internationale) este insa desantat, scandalos, gretos, obscen, are cuvinte putine, fraze sarace, dar refrene cu mult sex si foarte putina igiena. El denunta cu violenta fetisismul frumusetii si obsesia curateniei, ceea ce se pare ca reprezinta un factor de atractie hipnotica pentru publicul cititor de pretutindeni. Potrivit anchetei operate de revista „Stern" (pe 22 aprilie 2008) cumparatorii cartii au fost femei intre 20 si 30 de ani, barbati trecuti de 50 de ani si cupluri tinere.

Charlotte Roche, autoarea acestui manual anti-deodorant, anti-sapun si anti-orice tine de igiena corporala, este actrita, cantareata si moderatoare la postul TV Prosiben si si-a folosit cunostintele legate de cultivarea si promovarea imaginii in numeroase sedinte publice de lectura a cartii sale, de-a lungul si de-a latul Germaniei, unde a reusit sa adune cohorte de fani. Dar despre ce este vorba, de fapt in carte? Protagonista, Helen, este o tanara de 18 ani care s-a trezit la spital din pricina unei fisuri anale. Cum se afla in plin proces de recuperare, tanara libertina isi rememoreaza ispravile sexuale si isi evoca obiceiurile cotidiene, care merg de la introducerea a diverse obiecte in sex, pana la faptul ca isi scormoneste pustulele acneice si le soarbe cu delicii continutul sau ca refuza sa se spele ca sa-si sporeasca duhoarea corporala. Scenetele pornografice curg, nelasand loc pentru nimic altceva, cu exceptia poate, a unui vag sentiment de feminism sui generis. Charlotte are si o arta poetica: „Femeile sunt obsedate de curatenie si de ideea de a scapa de toate excretiile trupesti si de excesul de par. Asa ca m-am hotarat sa scriu despre acele parti ale corpului omenesc care put. Sucurile trupului femeiesc..." Aceasta luptatoare pentru strania cauza a jegului este casatorita si are o fetita de 6 ani, despre care spera „ca nu va citi vreodata Feuchtgebiete." Tot asa, parintilor personali le-a interzis lectura cartii sale. Ce sa mai crezi? Sa faci ce zice sau ce face popa?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO