Ziarul de Duminică

BESTSELLER INTERNATIONAL / Chico, un baiat de 65 de ani

BESTSELLER INTERNATIONAL / Chico, un baiat de 65 de ani
21.07.2009, 16:54 20
Chico Buarque de Hollanda este brazilian, s-a nascut in 1944 si a devenit, inca de prin anii 70 ai veacului trecut, una dintre cele mai populare (si, da, mai indragite) voci ale muzicii braziliene contemporane. Arhitect de formatie (a studiat cinci ani la Universitatea din Sao Paulo), compozitor (si initiator aceea ce se cheama MPB, Musica Popular Brasileira, adica un fusion ciudat, care aduna influente samba, bossa nova, jazz si chiar rock), militant angajat (latura a activitatii care i-a atras nu doar simpatia publicului, ci si puscaria precum si cativa ani de exil in Italia), Chico a devenit un personaj-cult in spatiul carioca, intr-atat incat, in 1998, scoala de samba Mangueira va castiga defilarea de la Carnavalul din Rio cu un program ce i-a fost integral dedicat. Pe scena este mereu acompaniat de chitara, iar vocea sa grava si tanguitoare impreuneaza melancolia fado-ului cu poezia unor versuri (de autor) rascolitoare, totul sub veghea unei priviri de un albastru cald (vezi foto 1), invaluitor. Pentru cei ce nu-l cunosc prea bine si pentru a-i stabili genul proxim, ar trebui poate pomenit ca multe dintre cantecele sale au fost reluate de interpreti celebri precum Georges Moustaki, Dalida sau Frida Bocarra. I-au aparut zeci de discuri, CD-uri si DVD-uri, a fost autor filme (Quando o carnaval chegar, Para viver um grande amor, Opera do Malandro) si, desigur, pentru ca povestea personajului nostru se desfasoara aproape de Maracana, a jucat fotbal (semiprofesionist). Poate insa ca latura cea mai consistenta a biografiei artistice sale o constituie, alaturi de muzica, literatura. Alaturi de cateva piese de teatru, Chico Buarque a scris cateva romane care au depasit granitele Braziliei natale (A Bordo do Rui Barbosa, scris in 1964, publicat in 1981, Estorvo, 1991, Benjamin, 1995, si, Budapest, 2003).
In luna aprilie a acestui an, in fata librariilor de la Travessa, Leblon si Ipanema, au aparut stive intregi dintr-un roman care se anunta marea vedeta literara a anului in Brazilia. E vorba despre Leite derramado (Lapte rasturnat), ultima carte scrisa de Chico (baiat, pusti, in spaniola), careia editorul (Companha das Lettras) i-a facut o iesire carnavalesca pe piata - doua editii, una cu coperta portocalie (vezi foto 2), una cu coperta alba. Romanul (care deruleaza povestea unui batran tintuit pe patul de spital care ii istoriseste fiicei sale traseul familiei, incepand de la stramosii portughezi) s-a situat pe locurile fruntase la sectiunea ficcao din topurile stabilite de marile cotidiene O Globo si O Estado, din Sao Paulo, si a epuizat, in doar cateva saptamani de la aparitie, 100.000 de exemplare. In luna mai, editura a mai tiparit 110.000 de exemplare. Despre aceasta lovitura, Luiz Schwartz, directorul de la Companha..., spunea: "Romanul a fost primit de critica ca un clasic si a fost comparat cu opera lui Machado de Assis. Pentru noi, e mereu foarte important sa publicam carti capabile sa marcheze istoria literaturii braziliene. Cred ca, acum, asta se va intampla." La toata aceasta poveste de succes ar mai trebui adaugat ca drepturile de editare au inceput deja sa fie cumparate in Europa si ca Gallimard ii pregateste iesirea in 2010.

1,2,3,4, Romania, se aude? 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO