Ziarul de Duminică

BESTSELLER INTERNATIONAL/ Doi titani ai literaturii americane rup tacerea - Jerome David Salinger

BESTSELLER INTERNATIONAL/ Doi titani ai literaturii americane rup tacerea - Jerome David Salinger
14.10.2009, 15:25 35
Nascut in 1919, a intrat pepoarta principala a literaturii universale prin "The Catcher in theRye" ("De veghe in lanul de secara"), publicat in 1951. A mai scoso culegere de nuvele (printre care faimoasele "Pestele-banana" si"Pentru Eseme, cu dragoste si abjectie"), "Franny and Zooey", in1961si "RaiseHigh the Roof Beam, Carpenters" en1963. Dupa care s-acufundat intr-o tacere netulburata, departe de viata literara saumediatica. Actualmente in varsta de 90 de ani, traieste, duparitualuri de pustnic, in casa lui din Cornish, New Hampshire. Depatruzeci de ani, zabrelit in schimnicie, nu scoate o vorba sinimeni nu stie nimic despre el (cu singura exceptie: interventiapublica din 1987, cand a cerut interzicerea publicariicorespondentei sale inedite cu alti scriitori). Iata ca, in urma cucirca o luna, Salinger a glasuit din nou (e drept, prin intermediulavocatilor sai), solicitand Tribunalului federal din Manhattaninterzicerea publicarii, in Statele Unite, a unei continuari aromanului care i-a adus notorietatea mondiala. Sequelul seintituleaza "60 Years Later: Coming Through the Rye" si a fostscris de un tanar suedez care semneaza sub pseudonimul (idiot, de-adreptul), John David California, care, dupa cum se poate vedea,pastreaza initialele celor doua prenume salingeriene. Carteanareaza aventurile lui Mr. C (un personaj care preia trasaturile dejunete ale lui Holden Caulfield, eroul din "De veghe..."), unindivid in varsta, acum, de 76 de ani.
Una peste-alta, justitiafederala i-a dat dreptate lui Salinger, interzicand publicarea, pepamant american, a cartii scandinavului si pecetluind legalconfesiunea acestuia: "Aceasta e convingerea mea, destul desubversiva, si anume ca un scriitor trebuie sa-si urmeze pornirea,daca vrea sa ramana in anonimat si in umbra". Nu stim daca Salingerva ramane fidel mutismului sau, insa putem banui (daca e sa damcrezare filelor care au transcris audierile din cadrul procesuluisau din 1987) ca va continua sa scrie (cum o facea si atunci), darca va refuza sa publice. Dupa aceea, adica postum, cu siguranta,oricare si oricate vor fi lacatele cu care isi va fi zavorat operanepublicata, mostenitorii, legatarii, pastratorii secretului nu vorintarzia sa-l incalce. Nu exista, se pare, absolut niciun caz inistoria literaturii in care paginile condamnate de vreun autor,spre sfarsitul vietii, la uitare sa nu fi iesit la suprafata,gratie aiurelii, in cel mai bun caz, constrangerilor, sau, cel maidesea, cupiditatii si ticalosiei, mostenitorilor.

Despre iesirea postuma din tacereal lui Hemingway (gratie unor istorici americani), in numarulviitor. Cand vom afla ca, desi parea ca a spus "adio armelor",talentatul, excentricul, dinamicul domn Ernest fusese recrutat deKGB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO