Ziarul de Duminică

BOOK.COM/ Soriciul, cheia unei mari placeri

BOOK.COM/ Soriciul, cheia unei mari placeri
13.01.2010, 14:58 108
Nu mi-am ascuns niciodata pasiunea pentru sorici. In plinsezon al masacrarii porcilor, aceasta obsesie revine pe calelivresca.
De ce nu protesteaza nimeni impotriva taierii porcilor? De cevedetele de sex feminin nu se dezbraca oripilate de parlirearitualica a patrupedelor cu arzatorul montat la butelie? De ceJoanna Krupa nu-si pune o cruce intre sani pentru a se opuneimbucatatirii lui Babe? De ce Mihaela Radulescu nu lucreaza inphotoshop o poza in lenjerie pentru a propune o "alta placere" inlocul carnii tavalite cu usturoi in ceaun?
…Raspunsuri sunt mai multe. Vedetele stiu ca da bine saprotejezi un castor sau un bizam, dar nimanui nu-i pasa de godacel,intrucat, cu marul in gura, acesta e superfotogenic pe masa deCraciun sau Anul Nou. Mancam porc, dar cine ar savura o piftie denutrie?!? Apoi, porcul este, pe nedrept, considerat un animalmurdar, nedemn de mila publica. In fapt, nu purcelul e jegos, ciaceia care il "ingrijesc". Am vazut poze cu porcul-pet al luiGeorge Clooney si pot sa va asigur ca era cat se poate de dichisit,deloc ingalat. Nu in ultimul rand, grasunii nu prea emotioneaza,dimpotriva, mai mult enerveaza. Asadar, de ce sa investesti inimaginea ta de aparator al unui animal care, cu mici exceptii (veziblanosul Mangalita!), are putine sanse sa fie vanat pentru ceea ceexcede pielea sa rozalie?
Dar tocmai aici, am putea cauta un raspuns. Hypocrite mangeur,mon semblable, mon frere! Pielicica asta e, dincolo de parafrazabaudelairiana, cheia unei mari placeri, a unui fetis alimentardetestabil de delicios. Un fetis universal, de vreme ce, incrocantetea lui insinuanta, este savurat pana hat departe, in Cuba!Eu insumi, intr-un moment de magie culinara, am inventatinenarabilele clatite cu… sorici (a se vedea, totusi, reteta, inopuletu-mi "Istoria erotica a micului dejun"). In aceeasi ordine deidei, stiu o domnita rafinata care nu poate degusta decat piftieexclusiv cu sorici! Iar exemplele de canibalism gurmand - "totioamenii/barbatii sunt niste porci!" - ar putea continua lanesfarsit. Soriciul e pretutindeni in dictionarele apocrife alepasiunii, nu i ne mai putem impotrivi.

Bibliografie aleatorie: "The Joy of Pork" (cartea contine sisugestii de parteneriere a mancarurilor cu osebite vinuri), "TheSouthern Heritage. All Pork Cookbook" , "Pig Perfect" (aceasta,spre deosebire de primele doua, nu are autor colectiv, ci unulsingur - Peter Kaminski), "The Whole Beat: Nose to Tail Eating" (va e evident ca Fergus Henderson nu avea cum evita soriciul)… sitot asa, pana la ultima bucatica imbibata de colesterol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO