Ziarul de Duminică

Bujazzo la Bucuresti

Bujazzo la Bucuresti
07.03.2008, 00:41 9

Serile de duminica si de luni in care studiourile de concerte ale Radiodifuziunii gazduiesc concerte de jazz marcheaza aproape de fiecare data momente care, pentru un iubitor al genului, ar putea reprezenta o desfatare.

De multe ori insa, punctul nevralgic al acestor intamplari culturale este reprezentat de numarul spectatorilor, nu intotdeauna proportional cu nivelul artistic al productiilor jazzistice prezentate. Ele sunt difuzate in direct de Radio Romania Cultural sau Radio Romania Muzical, astfel incat pot ajunge la mai multi ascultatori. Totusi, jazzul exista mai mult ca oricand prin intermediul publicului sau viu, acele interventii spontane ale aplauzelor dupa fiecare solo instrumental potentand si vitalizand discursul.
O exceptie de la aceasta situatie a publicului concertelor de jazz din Bucuresti, care nu reuseste sa faca intotdeauna jonctiunea cu spatiile concertistice la care ne referim s-a petrecut la sfarsitul lunii februarie in Studioul de concerte "Mihail Jora" al Radiodifuziunii, la un concert sustinut la initiativa Deutsche Welle de catre Orchestra Federala de Jazz a Tineretului din Germania - BuJazzO - condusa de Bill Dobbins. Concertul de la Bucuresti a marcat finalul unui turneu intreprins de acest big band in tari din Europa de Sud-Est, cu aparitii pe scenele din Banja Luka si Sofia. Muzicienii din Germania condusi de Bill Dobbins au pregatit pentru cele trei concerte din Bosnia-Hertegovina, Bulgaria si Romania o succesiune extrem de grijuliu gandita de 17 piese, creatii ale unor compozitori avand cele mai diverse orientari, de la Count Basie la Peter Erskine. Concertul sprijinit de Institutul Goethe si de ministerul german de externe a marcat si aniversarea de 45 de ani a programului in limba romana al DW-RADIO.
Publicul, mult mai numeros ca de obicei (au fost peste 600 de spectatori), a avut placerea de a asculta un big band de valoare autentica si mai ales cu o extraordinara prospetime de atitudine. Totusi, big bands mai gasim si la noi, ceea ce insa cred ca prea putini dintre bucuresteni au auzit pe viu pe scenele noastre in ultimul timp este un cvintet vocal precum cel pe care l-am putut auzi alaturi de BujazzO. Ii numim aici pe tinerii Bianca Korner, Julia Zipprick, Sofie Grobler, Kai Podack si Peter Thoma (toti nascuti intre 1981 si 1985) pe care i-am auzit cu Yardbird Suite (Charlie Parker/Matthias Becker), cu There Will Never Be Another You, Blues in the Night, Over the Rainbow si I've Got the World on a String.
Un alt aspect care diferentiaza ceea ce am vazut la grupul german de situatia domeniului in Romania este tineretea membrilor acestuia (intre 18 si 25 de ani). Exista sectie de jazz la Universitatea de Muzica de ani buni, asa ca invatamantul ar fi trebuit sa genereze macar o orchestra universitara, care sa aiba ani mai buni sau mai slabi, in functie de nivelul generatiilor care trec prin scoala.
Totusi, asa ceva nu s-a intamplat decat la nivel de exceptie. Motivele sunt mai multe, dar unul dintre ele cred ca sta in cele trei randuri care incheie programele lor de sala.
BuJazzo este sustinut financiar sau sponsorizat de ministerul federal al tinerilor, femeilor si familiei, de West German Broadcasting Corporation, GVL, DaimlerChryler AG si Yamaha Music Central Europe GmbH.
In Romania, o gala anuala de jazz abia daca obtine fonduri guvernamentale (incerte si putine), ce sa mai vorbim de fonduri private... si asta nu in fiecare an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO