Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI / Asteptandu-l pe Mos Craciun

BULETIN DE STIRI / Asteptandu-l pe Mos Craciun
01.12.2009, 14:03 32
1 Decembrie romanesc laLisabona
Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei si in cadrul celei de-adoua stagiuni muzicale initiate de Institutul Cultural Roman dinLisabona, in aceste zile a avut loc la Museu Nogueira daSilva/Braga respectiv la Casa da Musica din Porto un recital devioara si pian in interpretarea artistilor Alexander Scherbakov siMadalina Slav. Tandemul Scherbakov/Slav este una dintre cele maistralucitoare aparitii din ultimii ani in domeniul interpretativ almuzicii culte, cu puternice filiatii romanesti. Desi inca foartetineri, ambii instrumentisti au atins o virtuozitate si ocapacitate de comprehensiune a textului muzical intru totulremarcabile, probate in numeroasele lor turnee efectuate pe glob.Concertul de Anul Nou 2006, sustinut in compania orchestreiFilarmonicii George Enescu, dirijata de maestrul Sabin Pautza, aconvins pe deplin, atat publicul cat si critica de specialitate, caduo-ul Scherbakov/Slav merita sa isi asume si un rol de propagatoral valorilor muzicale romanesti. Recitalul s-a deschis cu Sonatapentru vioara nr. 2 op. 6 de George Enescu si a cuprins, deasemenea, atractive compozitii de Serghei Prokofiev si AlexanderCourage.
Comedie pe intuneric
Piesa "Comedie pe intuneric", de Peter Shaffer, va fiprezentata in premiera la Teatrul German de Stat Timisoara sambata,12 decembrie 2009, de la ora 19.
Creatia dramaturgului englez Peter Shaffer este caracterizataprintr-o mare diversitate si prin utilizarea unei largi palete demijloace de expresie artistica, astfel ca piesele sale - printrecare "Amadeus", pentru a carei ecranizare, in regia lui MilošForman, Shaffer a scris un scenariu premiat cu Oscar - se numaraprintre cele mai des jucate texte ale literaturii dramaticecontemporane.
Actiunea "Comediei pe intuneric" aduce in prim-plancaracteristicile clasice ale comediei de situatie.
Anul Calvin in Romania
Pe data de 10 iulie 2009 s-au implinit 500 de ani de lanasterea reformatorului Jean Calvin (1509-2009,foto 2), in localitatea Noyon din Picardia, sub numele de JeanCauvin. In acest context, Centrul de Educatie Crestina si CulturaContemporana Areopagus din Timisoara s-a alaturat multelorinitiative similare din intreaga lume, organizand in perioada 4-5decembrie 2009 un simpozion international cu tema: "AnulCalvin în Romania: Receptarea ideilor reformate ale lui John Calvinîn spiritualitatea evanghelica europeana."
Bucuresti, Capitala bucuriei
Pana pe 18 decembrie in fiecare weekend si dupa 18 decembriein fiecare zi, Primaria Sectorului 1 organizeaza, in zona ParculuiKiseleff "Capitala bucuriei". Adica spectacole (inclusiv de magie),jocuri interactive pentru copii, patinoar in aer liber, concerte,colinde, spectacole de teatru de papusi, targ de antichitati, toateacestea asezonate cu ceai firbinte, vin fiert si "de toate laprotap". Program zilnic: 11-21.00. Intrarea este libera.
Festival de Film Francez in Timisoara
In perioada 3-5 decembrie, Centrul Cultural Francez dinTimisoara da intalnire prietenilor cinefili si marelui public lacinematograful Timis, pentru editia 2009 a Festivalului de FilmFrancez (foto 3). Sunt planuite trei seri festive cu un programcompus din sase filme. Cinci lung metraje recente de diferitegenuri si un film de animatie pentru copii sambata, 5 decembrie,dupa-amiaza.
Romania, tara oamenilor prietenosi
Joi, 3 decembrie 2009, la ora 18.30, la Institutul CulturalRoman (Aleea Alexandru 38) a avut loc vernisajul expozitiei defotografie "Romania, tara oamenilor prietenosi, realizata deprofesori si studenti ai scolii de Fotografie din Varsovia.Fotografiile infatiseaza chipuri si obiceiuri din Transilvania,Maramures si Moldova, in perioada 2005-2008. Proiectul a fostprezentat de Marian Schmidt, directorul Scolii de Fotografie dinVarsovia. Cele circa 50 de fotografii expuse la ICR constituie oselectie din albumul "Romania, tara oamenilor prietenosi" ("Rumunia- Kraj przyjaznych ludzi", Green Gallery, Varsovia, 2008). Aparutin Polonia la initiativa fotografului Marian Schmidt, albumul afost finantat prin programul PUBLISHING ROMANIA derulat de CentrulNational al Cartii din cadrul ICR.
O licitatie de sarbatori
Casa GOLDART a pregatit, pentru licitatia sa din 6 decembrie2009, prin diversitatea si calitatea obiectelor oferite, overitabila oferta de sarbatori. Bijuterii fastuoase, artadecorativa, icoane, carte rara, grafica, pictura si artacontemporana.
Unsprezece icoane romanesti la Roma
Realizarea "ieslei lui Iisus" (foto 1) este o traditieitaliana antica, o traditie care dateaza inca din secolul alXIII-lea si care pregateste calea catre ziua nasterii Fiului luiDumnezeu in trup omenesc. Reconstruirea ieslei lui Iisus, aadorarii magilor, evocarea stelei ce i-a calauzit devine astfel unmod de a trai si aprofunda misterul Craciunului, iar realizareaacesteia nu se pierde, asadar, in functii pur decorative ci afirmavalori importante cum ar fi familia si pacea.
Fiind una dintre cele mai populare si mai indragite traditiiitaliene, ca in fiecare an din 1976 incoace, se desfasoara la Romafaimoasa "Mostra dei 100 presepi", expozitia celor o suta de iesleale lui Iisus, acesta fiind numarul lor la prima editie aexpozitiei. In acest an vor fi expuse in spatiile primitoare aleSalii Bramante, adiacente bazilicii Santa Maria del Popolo (situatain chiar inima Romei, in faimoasa Piazza del Popolo) 165 de iesle.Acestea provin din muzee si colectii private italiene, suntrealizate de artisti, artizani, scoli, asociatii culturale dinItalia si din diferite tari ale Europei, Americii Latine siAsiei.
In acest context, Accademia di Romania propune publicului sprevizionare unsprezece icoane romanesti (foto) inspirate din temaNativitatii. Icoanele provin din colectii private din Roma (prof.Gheorghe Carageani, ing. Stefano Ionescu, Accademia di Romania) sausunt semnate de artistul Constantin Udroiu, unul dintre cei mairenumiti ambasadori ai icoanei ortodoxe in spatiu italian. Gratiecolaborarii dintre "Rivista delle Nazioni", organizatorulexpozitiei si Accademia di Romania aceasta este prima ocazie inistoria renumitei expozitii cand spiritualitatea orientala devinein mod concret cel de-"al doilea plaman" cu care papa Ioan Paul alII-lea spunea ca respira crestinatatea.
Bucurii pentru copii. Spectacole decolectie
Cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti si sub egidaUNIMA România, Teatrul Tandaricaderuleaza pana pe 7 decembrie2009, la sediul din Piata Lahovary, Festivalul Internationalal Teatrului de Animatie. Teatrul Tandarica si-a propus saorganizeze cea de a V-a editie a festivalului, intitulat "Bucuriipentru copii. Spectacole de colectie" (foto 4), din dorinta de a leoferi micutilor nostri spectatori si nu numai, un regal de culoare,de maiestrie, de voie buna. Participa trupe specializate dinRomania, Spania, Italia, Polonia, Israel, Bulgaria, Ungaria.
Un trio castigator la UniCredit 2009

Editia a doua a Concursului de debut literar UniCredit, initiatde Asociatia Catalist in parteneriat cu UniCredit Tiriac Bankpentru sustinerea scriitorilor ale caror lucrari nu au mai fostpublicate in volum, a atras participarea a peste 120 de manuscrisepentru trei sectiuni: poezie, proza scurta si roman. Câstigatoriidin acest an sunt Gabriela Toma din Bucuresti, la sectiunea"Poezie", pentru volumul "Cântecul geamanului", Carmen Dominte dinBucuresti, la sectiunea "Proza scurta", pentru "Soarele rasare dintelevizor" si Dorin Cozan din Vaslui, la sectiunea "Roman", pentru"Apocalipsa dupa Vaslui". Selectia lucrarilor premiate a fostrealizata de catre acelasi juriu de specialitate ca la prima editiea concursului: Paul Cernat, Liviu Papadima si Mircea Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO