Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI / In vara asta, cultura nu are odihna

BULETIN DE STIRI / In vara asta, cultura nu are odihna
15.07.2009, 12:36 69

Au cautat in Romania un refugiu si au gasit o patrie
Campania "Mari polono-romani" (vezi foto) face parte din Programul de Diplomatie Publica prin care ICR Varsovia isi propune sa genereze o atitudine favorabila fata de Romania si romani si sa neutralizeze stereotipurile cu privire la acestia din urma, manifestate uneori in societatea poloneza. Pentru protagonistii campaniei ICR, Romania a fost mai mult decat un spatiu de refugiu in momentele tulburi ale istoriei Poloniei, devenind un loc primitor, in care s-au putut realiza. Existenta acestor oameni remarcabili demonstreaza ca intre polonezi si romani legaturile sunt vechi, profunde si puternice si ca uneori, coborand spre sud, refugiatii care lasau in urma pamantul natal descopereau o noua patrie. Personalitatile selectate in cadrul proiectului "Mari polono-romani" sunt urmatoarele: Ciprian Porumbescu, compozitor, Colea Rautu, actor, Oleg Danovski, balerin si coregraf, Andrei Ostap, sculptor, Octavian Smigelschi, pictor, Theodor Rogalski, muzician, Gustav Otremba, medic militar, fondator de stabilimente medicale, Tadeusz Pirozynski, medic psihiatru, Leonard Mociulschi, general, comandant al Vanatorilor de Munte, Maria Lesiecka, luptatoare anticomunista, curier al Armatei Nationale Clandestine, Henri Cihoski, general si ministru, Victor Dombrovski, general si primar al Bucurestiului. Chipurile acestor personalitati, insotite de un scurt text biografic, sunt/vor fi imprimate pe panouri rezistente la intemperii si amplasate in spatii publice din Polonia.

Scurtmetraje romanesti in decor lusitan
"Curtas Vila do Conde" este cel mai important festival de scurtmetraje din Portugalia. Evenimentul exista din 1993, ajungand anul acesta la cea de-a 17-a editie (4-12 iulie). Participarea romaneasca (vezi foto) din acest an a fost sustinuta de ICR Lisabona si a constat in: 1. prezentarea filmelor "Megatron", de Marian Crisan si "Renovare", de Paul Negoescu in competitia internationala; 2. o selectie de 80 de minute a unor scurtmetraje romanesti recente, realizata de Asociatia ESTE’N'EST, in cadrul sectiunii "Panorama Europeana". Au fost prezenti la Festival Paul Negoescu, Raluca Paduraru si Ligia Soare. Din dorinta de a expune cele mai valoroase si recente creatii ale cineastilor romani, ESTE’N'EST a realizat o selectie de scurtmetraje care au inceput sa faca turul festivalurilor internationale si care au primit deja votul de incredere al juriului catorva festivaluri autohtone (Filmul de Piatra, Next, Timishort, Premiile Gopo).

Mozaic muzical pe malul marii
Cea de-a doua editie a Festivalului World Music va avea loc, in perioada 24-26 iulie, in statiunea Mamaia, evenimentul fiind organizat de Asociatia Dynamic Art si de Primaria Constanta. Potrivit organizatorilor, in cadrul festivalului vor evolua, in premiera in Romania, trei prestigioase formatii din Europa si America de Sud. Varttina, una dintre cele mai aclamate grupuri finlandeze de world, lanseaza, in prima seara a festivalului, un stil de muzica desprins din folclorul nordic, imbracat in pop si rock. A doua zi urmeaza o explozie de energie si culoare cu nominalizatii Grammy, grupul columbian LA-33. World Music Mamaia 2009 se incheie duminica, 26 iulie, cu recitalul formatiei argentiniene Astillero, care va aduce pe scena tangoul de avangarda intr-un spectacol imbogatit cu proiectii video incitante. A doua editie a Festivalului World Music Mamaia se va desfasura, in ultimul weekend din luna iulie, in aer liber, in Piateta Casino din statiunea Mamaia, incepand cu ora 21.00. Intrarea la spectacole va fi libera.

Cine sunt nominalizatii la Premiile Prometheus
Juriul format din Andrei Plesu – presedinte, Livius Ciocarlie (sectiunea Literatura), Dumitru Avakian (sectiunea Muzica), Aurelia Mocanu (sectiunea Arte vizuale) si Alexandru Dabija (sectiunea Artele spectacolului) i-a desemnat pe nominalizatii Marilor Premii PROMETHEUS pentru Opera Omnia si Opera Prima, editia a VIII-a, 2009. Premiile, acordate de Fundatia Anonimul unor artisti romani, pentru intreaga cariera si pentru debut, au o valoare neta de 100.000 RON (Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia) respectiv 10.000 RON (Marele Premiu Prometheus Pentru Opera Prima). De asemenea, se acorda trei premii in valoare de cate 10.000 RON finalistilor Marelui Premiu Prometheus pentru Opera Omnia.
Nominalizatii pentru Opera Omnia sunt:
- Literatura: Gabriela Adamesteanu, Nicolae Breban, Ileana Malancioiu;
- Muzica: Theodor Grigoriu, Catalin Ilea, Eduard Tumagian;
Arte vizuale: Florin Ciubotaru, Gheorghe Iacob, Vladimir Zamfirescu;
Artele spectacolului: Florin Mihailescu, Silviu Purcarete, Helmut Sturmer.
Nominalizatii pentru Opera Prima sunt:
- Literatura: Svetlana Carstean, Corina Sabau, Simona Sora;
- Muzica: Remus Azoitei, Dana Ciocarlie, Mihai Maniceanu;
- Arte vizuale: Ciprian Ciuclea, Nicu Ilfoveanu, Virgil Scripcariu;
- Artele spectacolului: Alexandru Mazgareanu, Gabriel Pintilei, Istvan Teglas.
In luna septembrie juriul va stabili finalistii, cate unul pentru fiecare sectiune, iar in luna octombrie, la Clubul Prometheus, vor fi desemnati castigatorii Marilor Premii Prometheus.

Avanposturi culturale de vara la ICR Budapesta
Pe perioada verii 2009, in capitala Ungariei, cultura romaneasca nu ia vacanta, ICR Budapesta stabilind in spatii expozitionale de traditie, adevarate „avanposturi" ale elegantei si rafinamentului artistic. Pana pe 26 iulie, Galeria de Arta Contemporana Mucsarnok-Dorottya din Budapesta ofera iubitorilor de arta ocazia de a vizita expozitia Liei Perjovschi „Schita (Muzeul cunoasterii)", cea de-a doua manifestare din seria „Timp intermediar", initiata de galerie si gazduita la sediul acesteia. Galeria Zikkurat, apartinand Teatrului National din Budapesta, gazduieste pana pe 30 septembrie expozitia „Straluciri - In memoriam Peter Jecza", prima prezenta consistenta a regretatutului artist roman in spatiul maghiar. Filiala Seghedin va gazdui la sediul acesteia din 6720 Szeged, Dugonics ter 2, pana in data de 26 septembrie, expozitia de tapiserie „Iluzii spatiale" a artistei Gazda Olosz Ella. Tot pana la finele lunii septembrie, ICR Budapesta aduce la sediul sau un „Omagiu lui Eugen Ionescu", prin expozitia "Absurdul in arta plastica". Lucrarile celor peste 40 de artisti plastici consacrati, membri ai Filialei UAP Timisoara, ilustreaza relatia artistilor contemporani cu conceptul ionescian.

Extraordinar cu Piano Duo
ICR Madrid a oraganizat un concert extraordinar de jazz (foto), sustinut de Jancy Korossy & Ramona Horvath joi, 16 iulie, la sediul Fundatiei Lazaro Galdiano din capitala Spaniei. Jancy Korossy, pianist si compozitor romano-american, este un maestru recunoscut al jazzului, gen muzical care l-a consacrat atat in Romania, cat si in America. Din anii ’60, este promotorul unui gen inedit de muzica americana de jazz cu influente pregnante de folclor romanesc, numit de acesta free style. Korossy este singurul muzician care a transpus "Rapsodia romana" de Enescu pe ritmuri de jazz. A colaborat si inregistrat cu multi artisti, printre care: Milt Jackson, Woody Herman, Phil Woods, Percy Heath, Ray Brown, Zoot Sims, Lee Konitz, James Martin sau Connie Kay. Ramona Horvath este de cativa ani discipolul maestrului Korossy, absolventa a Conservatorului de Muzica, specializare in muzica clasica, dar si compozitie de muzica de film si jazz. A lucrat cu Vladimir Cosma in Franta in industria muzicii de film, iar acum, impreuna cu maestrul Korossy, formeaza Piano Duo si participa la diferite concerte si festivaluri internationale din Europa.

Se intampla la Bistrita
De ieri, 16, pana duminica, 19 iulie, se afla in derulare Festivalul de Poezie de la Bistrita, organizat de Societatea de Concerte Bistrita si Primaria Bistrita, in parteneriat cu Muzeul de Arta Comparata din Singeorz-Bai – un proiect coordonat de Gavril Termure, Dan Coman si Marin Malaicu-Hondrari. Invitatii editiei din acest an sunt Constantin Acosmei, Daniel Banulescu, Romulus Bucur,
Ana Dragu, Teodor Duna, Adela Greceanu, Doina Ioanid, Vasile Leac, Angela Marinescu, Vlad Moldovan, Ion Muresan, Oana Catalina Ninu, Florin Partene, Cosmin Perta, Ioan Pintea, Adrian Popescu, Dan Sociu, Octavian Soviany.

65 de zile de muzica in Piata Primariei din Viena
Pentru al 19-lea an consecutiv, Piata Primariei din Viena sta sub semnul Festivalului de Film Muzical (foto). Este o traditie pe care a imprumutat-o si Bucurestiul, dar, spre deosebire de festivalul din Piata George Enescu, care dureaza de obicei cinci zile, evenimentul din capitala Austriei se desfasoara pe parcursul intregii veri - din 27 iunie pâna pe 30 august -, devenind un adevarat reper cultural si loc de intâlnire pe timpul verii, atât pentru vienezi, cât si pentru turisti. Anul trecut au participat la festival circa 640.000 de spectatori.
Editia actuala a manifestarii ii are in centrul atentiei pe cei trei mari sarbatoriti ai anului: Joseph Haydn, Georg Friedrich Handel si Felix Mendelssohn-Bartholdy. Operele acestora sunt prezentate publicului larg prin proiectii ale unor productii de exceptie: punerea in scena a operei lui Handel „Semele" la Opera din Zurich cu Cecilia Bartoli sau oratoriul „Creatiunea" de Haydn de la bazilica Saint-Denis. Printre proiectii se numara si Concertul de Anul Nou al Orchestrei Filarmonice din Viena sau Concertul pentru Europa din 2008 de la Moscova cu Sir Simon Rattle la pupitrul orchestrei. Din programul 2009 fac parte si un concert al legendarului saxofonist Sonny Rollins sau concerte ale starurilor Paul Anka, The Cure, Youssou n’Dour si Cyndie Lauper. Fanii jazzului au de asemenea ocazia sa se bucure de un concert live in fiecare duminica, de la ora 12.00 la ora 14.00, iar sub genericul „Best tastes of the world", 20 de standuri de gastronomie isi invita vizitatorii la o calatorie culinara prin intreaga lume, zilnic intre orele 11.00 si 24.00. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO