Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI / Tramvaiul Popescu face luna asta trei calatorii

BULETIN DE STIRI / Tramvaiul Popescu face luna asta trei calatorii
22.09.2009, 14:43 43
ICR pe axaAmsterdam-Seul-Damasc
Ministerul Afacerilor Externepropune, printr-un proiect legislativ, infiinţarea de noi instituteculturale româneşti la Amsterdam, Seul şi Damasc, transformareaCentrului Român de Informare de la Bruxelles in Institut CulturalRomân, dar şi posibilitatea ca ICR să poată infiinţa filiale aleinstitutelor culturale româneşti. De asemenea, proiectul legislativprevede menţionarea explicită a filialei de la Szeged a ICRBudapesta in textul HG 492/2004, lucru necesar pentru includereaacestei filiale in bugetul MAE. Potrivit notei de fundamentare adocumentului, la 12 decembrie 2007 a fost inaugurată, la Szeged, ofilială a Institutului Cultural Român de la Budapesta. Infiinţareafilialei de la Szeged s-a făcut in baza Acordului intre guverneleromân şi ungar privind funcţionarea ICR Budapesta şi a CentruluiCultural al Ungariei la Bucureşti, in contrapartidă cu deschidereain 2006 a unei filiale a Centrului Cultural Ungar la SfântuGheorghe.
In ceea ce priveştetransformarea Centrului Român de Informare de la Bruxelles (CRIB)in Institut Cultural Român, nota de fundamentare menţionează căCRIB a inceput să funcţioneze in reţeaua ICR in 2007, fiindasimilat unui institut cultural român din străinătate din punctulde vedere al finanţării programelor sale culturale. CRIB estemembru al reţelei institutelor culturale europene (EUNIC), al căreiprim-vicepreşedinte in 2009 şi preşedinte in 2010 va fi ICRBucureşti.
Ce merita sa stii ca sa nuplatesti taxa pe ignoranta
"Secrete Bine Păstrate. 1.500de sfaturi utile pentru a economisi timp si bani" (vezi fotocoperta) estecea mai recentă apariţie propusa de Reader's Digest.Titlul e disponibil incepând cu 14 septembrie şi se poate comandade pe site-ul www.erd.ro şi la tel 021/305.41.97. Carteadezvăluie o mulţime de "mici secrete" din diferite domenii alevieţii de zi cu zi (facturi la utilităţi, bănci, supermarketuri,dealeri sau reparaţii auto, hoteluri, linii aeriene, restaurante,sistemul sanitar, societăţile de asigurări, locul de muncă,sistemul educaţional etc.) şi oferă soluţii simple şi eficientepentru a evita cheltuielile inutile sau pierderea de timp - totuldirect de la profesioniştii din interiorul sistemului. Aflăm astfelpericole ce ne ameninţă sănătatea, strategii ale supermarketurilorpentru a te convinge să cumperi cel mai scump produs, şmecherii lacare recurg unii depanatori, tactici rar dezvăluite de vânzare amaşinilor, trucuri de pe urma cărora beneficiază companiile deasigurări, reguli nescrise de care managerii firmelor şispecialiştii in resurse umane chiar ţin seama, ponturi inteligentede la turiştii de sezon şi multe altele. In România,Reader's Digest s-a lansat in aprilie 2004.
Primul roman colectivfoileton publicat pe Internet
Portalulwww.bibliofagia.rogăzduieşte, incepând de pe 14 septembrie, primulroman foileton scris online la "zece mâini". "Complexul Europa" arecinci autori din noul val al literaturii române: Dan Sociu, AdrianŞchiop, Mitoş Micleuşanu, Vera Ion şi Răzvan Exarhu. Scrierearomanului funcţioneaza ca o cursă de ştafetă. Primul capitol a fostscris de Dan Sociu şi poate fi citit deja pe site-ulbibliofagia.ro. Următorul autor va continua povestea de unde alăsat-o cel de dinaintea lui şi tot aşa până la final. Un capitol"locuieste" pe site vreme de două săptămâni, timp in careinternauţii sunt invitaţi să comenteze şi chiar să scrie variantede continuare a foiletonului. Romanul va fi publicat la EdituraHumanitas. Acţiunea lui se desfăşoară intr-un Bucureşti imaginaracaparat de milioane de chinezi care "pun" de odictatură.
Un tramvai numit Popescu arepornit pe ruta Sibiu-Rasinari
La solicitarea publicului,spectacolul Un tramvai numit Popescu - scenariu pentru unspectacol de teatru comunitar de Gavriil Pinte, după opera antumăşi postumă a lui Cristian Popescu, regia Gavriil Pinte - revine inprogramul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. In aceastălună sunt trei reprezentaţii, in 20, 26 şi 27 septembrie, de laorele 14.00. Biletele costă 20 lei şi se găsesc la Agenţia Teatrală(Str. Nicolae Bălcescu, nr. 17) şi online, pewww.sibfest.ro. Un tramvai numit Popescu este unspectacol neconvenţional, experimental, ce se joacă, in mare parte,intr-un tramvai care circulă pe traseul Sibiu-Răşinari şi retur.Producţia s-a bucurat de un succes extraordinar la cea de-a XVI-aediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (InOvaţii- 2009), când toate biletele pentru cele patru reprezentaţiiprogramate s-au vândut in mai puţin de 24 de ore. Scenografiaspectacolului este semnată de Roxana Ionescu, iar din distribuţiefac parte Florin Coşuleţ, Veronica Popescu, Lerida Bucholtzer, DanaTaloş, Cătălin Neghină, Bogdan Sărătean, Ema Veţean, Maria Anuşcăşi Vlad Robaş. Un tramvai numit Popescu a avut premiera in24 mai 2007. Fotografiile reproduse la aceasta rubrica si indeschiderea Sumarului sunt semnate de Scott Eastman.
Grosan si Muntean, cuCaravana la Pusan
Filmul "CaravanaCinematografică", de Titus Muntean, "Amintiri din Epoca de Aur",produs de Cristian Mungiu, şi "Francesca", de Bobby Păunescu, vorrula la Festivalul Internaţional de la Pusan (Coreea de Sud), ce sedesfăşoară intre 8 şi 16 octombrie. "Amintiri din Epoca de Aur" şi"Francesca" rulează in secţiunea World Cinema, iar "CaravanaCinematografică" - in secţiunea Flash Forward, in premierămondială. "Caravana Cinematografică" este o ecranizare după nuvelacu acelaşi titlu de Ioan Groşan. Acţiunea filmului este plasată inRomânia anilor '60, intr-un sat izolat din Ardeal. Un camion vechitransformat in caravană cinematografică, dirijată de un activist departid, soseşte in sat pentru a proiecta filme ruseşti depropagandă. Deşi iniţial oamenii hotărăsc să ii pună piediciactivistului, in cele din urmă ajung la concluzia că cea maiinteligentă mişcare este să colaboreze cu reprezentantul partiduluiconducător. Mircea Diaconu, Dorian Boguţă (recent prezent şi peafişul filmului "Francesca") şi Iulia Luminare sunt câţiva dintreactorii care se regăsesc in distribuţia acestei pelicule. "CaravanaCinematografică" este al doilea film al regizorului Titus Muntean,după debutul său "Examen" (2004). Filmul este o coproducţieromâno-germană, a Libra Film (producător Tudor Giurgiu) şiFilmKombinat, şi beneficiază de sprijinul Centrului Naţional alCinematografiei şi HBO. Premiera in România este programată pentru2010. O noutate pentru cea de-a 14-a ediţie a FestivaluluiInternaţional de Film de la Pusan o reprezintă Flash Forward Award,trofeu in valoare de 20.000 de dolari acordat câştigătoruluisecţiunii Flash Forward. Secţiunea işi propune să descopere şi săpromoveze tineri regizori aflaţi la primul sau al doilea film,proveniţi din ţări din afara Asiei. Ajuns la cea de-a 14-a ediţie,Festivalul de Film de la Pusan este cel mai mare şi importanteveniment de gen de pe continentul asiatic, fiind supranumitCannes-ul Asiei. In acest an vor fi prezentate nu mai puţin de 355de filme din 70 de ţări, 143 dintre aceste producţii având premieramondială sau internaţională la Pusan.
Romanul secret al lui MichaelJackson
Editorii din New York suntimplicaţi in licitaţii şi negocieri care au ca miză drepturile depublicare a unui roman secret pe care l-ar fi scris MichaelJackson. Nu se ştie insă când anume a scris Jackson acest volum deficţiune, care spune povestea unui star rock aflat in culmeacarierei sale, ce se luptă cu problemele financiare, dar şi cufaima dobândită. Surse declară că starul a creat conceptulintrigii, precum şi personajele, dar a lucrat cu un colaboratorpentru a realiza povestea, ca şi ilustraţiile care o acompaniază.Michael Jackson a incetat din viaţă pe 25 iunie, in Los Angeles, lavârsta de 50 de ani, in urma unei supradoze de medicamente. Poliţiaamericană a calificat moartea sa drept "omucidere". Unul dintrepuţinii artişti care au fost introdusi de două ori in Rock and RollHall of Fame, Michael Jackson a intrat şi in Cartea Recordurilor cafiind cel mai de succes showman al tuturor timpurilor, cu 13 PremiiGrammy la activ, 13 single-uri clasate pe locul intâi in topuri şivânzări de peste 750 de milioane de albume in intreagalume.
Trei pentru Prix Europa2009
Trei producţii radio din Româniaau fost selectate la Prix Europa 2009, eveniment care a atras, anulacesta, un număr record de 665 de inscrieri din 40 de ţări. Lacategoria "Radio Fiction" a fost selectată "Planeta Mediocrilor" deIoan Groşan, regizor Attilla Vizauer, inscrisă de Radio România. La"Radio Documentary", pe lista selectaţilor figurează "Romii dinjudeţul Tulcea - ziua de azi contează", de Elena Tudor, regizorCristina Teaca, inscris in concurs de Europa FM/ Europe DevelopmentInternational, şi "Visarion, 8 - Recviem pentru o casă", scris şiregizat de Mihaela Helmis, inscris in concurs de Radio România. Incele opt categorii ale competiţiei dedicate programelor TV, radioşi pentru media emergente, producătorii trebuie să obţină aprobareajuriului pentru a lua unul dintre cele 13 Prix Europa. Trofeele vorfi decernate pe 24 octombrie, in cadrul unei gale. Prix Europa 2009va incepe pe 17 octombrie, cu un concert al formaţiei francezeBabylon Circus. Prix Europa este un eveniment susţinut de PrixEuropa Alliance, format din 25 de radiodifuzori din Europa de Estşi Occidentală, precum şi de mai multe instituţii europene şiLandul Berlin & Brandenburg.
Legiunea Romana a poposit laBAR
Luni, 21 septembrie, ambasadorulItaliei, Mario Cospito, a inaugurat, la Sala de Expozitii aBibliotecii Academiei Române, o expozitie de arta italianacontemporana, intitulata "Scoala romana contemporana", ce reunestesase renumiti artisti de la Roma: Roberto Dottorini, Walter Gatti,Vittorio Giusepponi, Tommaso Massimi, Claudio Munisso si PietroPerrone. Prezenti cu cate trei lucrari fiecare, artistii ofera oimagine coerenta si
documentata a unui moment plin de fecunditate pe scena artistica aRomei. Proiectul este o continuare in explorarea artelor figurativesi a culturii italiene, pe un parcurs
initiat anul acesta de Ambasada Italiei prin expozitia defotografii a lui Augusto Cantamessa si prin expozitia arheologica"Magie in chihlimbar. Talismane si bijuterii din Basilicataantica". Expozitia va fi deschisa pâna la data de 2 octombrie 2009,de luni pana
vineri intre orele 10.00 si 18.00, iar sâmbata, 26 septembrie, dela orele
10.00 la orele 14.00.
Un dublu Faust in coproductiegermano-germana
In aceste zile s-au reintâlnitla Timişoara echipa Teatrului German de Stat Timişoara (TGST) şicea a Teatrului de Stat din Bruchsal, din landul germanBaden-Wurttemberg, in vederea ultimelor pregătiri pentru premieracare va deschide stagiunea germană timişoreană 2009-2010. Aceastăprimă coproducţie, "GOETHE, LENAU, FAUST, explorarea unui mit", vavedea luminile rampei joi, 1 octombrie, in cadrul unei premiereoficiale la care va participa şi o inaltă delegaţie germană,condusă de dr. Dietrich Birk, secretar de stat in cadrulMinisterului Ştiinţei, Cercetării şi Artei din landulBaden-Wurttemberg. Spectacolul, in regia lui Carsten Ramm,directorul Teatrului de Stat din Bruchsal, este unul dintre celemai importante proiecte desfăşurate in cadrul relaţiilor departeneriat dintre cele două teatre, montarea având la bază atâttextele lui Johann Wolfgang Goethe - "Faust", partea I şi a II-a -,cat şi versiunea "Faust" a lui Nikolaus Lenau. In spectacol vorevolua actori ai ambelor teatre: Rene Laier, Alex Halka, MiriamGronau, Hannes Hochsmann, Andrea Nistor, Cornelia Heilmann, IosifCsorba şi Ramona Olasz. Costumele au fost concepute de Ines Unser,decorul este creaţia lui Carsten Ramm şi a lui Ines Unser, iarconducerea muzicală este asigurată de Hennes Holz. Reprezentaţiilese vor juca in limba germană cu traducere simultană in limbaromână.
Enescu-Brahms EuropeanEncounters
Institutul Cultural Românorganizează in această toamnă un turneu internaţional de muzică decameră in interpretarea duo-ului Remus Azoiţei (vioară) şiEduard Stan (pian), care se va derula in importante centreculturale din Europa şi in Statele Unite ale Americii, laWashington DC şi New York. Turneul işi propune să pună in valoarelucrările pentru vioară şi pian ale lui George Enescuprezentându-le publicului alături de importante piese camerale alelui Johannes Brahms. Muzicienii Remus Azoiţei şiEduard Stan sunt autorii unui album cu integrala lucrărilorpentru vioară şi pian ale lui George Enescu, un proiect in premierămondială. Albumul in două volume, editat de casa de discuriHanssler Classic (Germania) in 2007 şi 2008, s-a bucurat deaprecierea criticii muzicale din intreaga lume.
Program:
Enescu - Sonata Torso in la minor
Brahms - Sonata nr. 3 op.108
Brahms - Sonata nr. 2 op.100
Enescu - Sonata nr. 3 op.25 "In caracter popular românesc"

Calendarul turneului:

• 1 octombrie - München, Gasteig, Carl Orff Saal(
www.gasteig.de)
• 7 octombrie -Stockholm, Konserthuset, Grünewaldsalen (www.konserthuset.se)
• 13 octombrie -Bruxelles, Palais des Beaus Arts (www.kcb.be)
• 17 octombrie - Hamburg,Läiszhalle, Kleine Saal (www.laeiszhalle.de)
• 20 octombrie - Praga,Rudolfinum, Suk Hall (www.rudolfinum.cz)
• 27 octombrie -Copenhaga, Black Diamond, Royal Library (www.kb.dk/en/dia/index.html)
• 28 octombrie - Madrid,Auditorio Nacional, Sala de Camara
• 10 noiembrie - Paris,Salle Cortot (www.classictic.com/en/Paris/Salle-Cortot)
• 11 noiembrie - Dublin,National Concert Hall, John Field Room (www.nch.ie)
• 15 noiembrie -Amsterdam, Concertgebouw, Kleine Saal (www.concertgebouw.nl)
• 17 noiembrie - Viena,Wiener Konzerthaus, Schubert Saal (www.konzerthaus.at)
• 19 noiembrie - Berlin,Konzerthaus, Kleiner Saal (www.konzerthaus.de)
• 25 noiembrie -Bucureşti, Ateneul Român
• 9 decembrie - WashingtonDC, Kennedy Center for the Performing Arts (www.kennedy-centre.org)

• 10 decembrie - New York,Carnegie Hall, Weill Recital Hall (www.carnegiehall.org).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO