Ziarul de Duminică

Bunăstarea ursului brun depinde de ursul Panda/ de Ziarul de duminică

Bunăstarea ursului brun depinde de ursul Panda/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

18.06.2015, 23:53 198

Dan Tomozei

Diplomaţia Panda

Corint Books

Prefeţe de ambasador Viorel Isticioaia-Budura, Wu Min, şeful Secţie de limba română, Radio China Internaţional, Emil David, doctor în economie.

Prin intermediul volumului Diplomaţia Panda – spune autorul în cuvântul său introductiv –  doresc să lansez un semnal de alarmă mai ales cu privire la felul în care România se prezintă în relaţia cu unul dintre statele importante ale lumii: China. Prestaţia, în multe situaţii con­tradictorie, jignitoare, conduce România într-o zonă marginală, în ciuda şabloa­nelor potrivit cărora între cele două ţări există o prietenie tradiţională. România reuşeşte să îşi vândă sieşi imaginea de bun prieten al Chinei, deşi, de la cel mai înalt nivel în stat, lansează mesaje lipsite de o minimă diplomaţie. Mai mult, România pare să nu înţeleagă, la modul pragmatic şi eficient, competiţia conti­nentală sau regională (Uniunea Europeană - Europa Centrală şi de Est) pentru atragerea investiţiilor chineze. Privind numai spre Ungaria şi Bulgaria ţări membre UE, sau spre Serbia ţară în afara UE, analizele ar trebui să conducă la o schimbare de abordare din partea Bucurcştiului, căci falsele sau realele piedici semnalate odată cu invocarea Fondului Monetar Internaţional sau a Comisiei Europene pot fi depăşite numai printr-o politică inteligentă şi abilă.

Înţelegând faptul că Republica Populară Chineză reprezintă cel mai impor­tant vector de influenţă şi putere economică a secolului XXI, guvernările din România ar trebui să depăşească nivelul politicilor conflicluale personale, cău­tând să urmărească o politică în beneficiul românilor, europeni care au pierdut de mulţi ani competiţia bunăstării cu chinezii. Iată de ce, în timp ce oferă lecţii şi prezintă soluţii politicienilor din Republica Moldova, unde exportă modelul politic de la Bucureşti, România ar trebui să adopte ca model guvernările din marile capitale europene, acolo unde China îşi exprimă interesul şi prietenia prin intermediul urşilor Panda, cei mai importanţi şi mai semnificativi amba­sadori ai marelui stat asiatic. Altfel spus, una dintre ţintele României pentru următorii ani, odată ce va depăşi jocul politic de tip fanariot, va trebui să fie reprezentată de recuperarea relaţiilor de cooperare cu China, pentru ca într-un orizont nu foarte îndepărtat să putem admira şi la Bucureşti, alături de ursul brun, un urs Panda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO