Ziarul de Duminică

Calatorie de la noi la noi

23.02.2007, 14:42 169

Calatorului ii sade bine cu drumul. Mi-am reamintit acest dicton in timp ce, alaturi de colegii mei de la ICR, semnam ultimele documente si faceam ultimele pregatiri in vederea unei expeditii culturale de o anvergura cu totul neobisnuita. Scriu cuvintele de fata inca impresionat de expresia, atat de neaosa: "Ii sade bine", adecvata mai curand artei vestimentare, de parca ar vrea sa spuna ca omul "se imbraca" cu drumul pe care urmeaza sa-l parcurga.

Totul e pus la punct. Exploratorii nostri sunt gata de plecare. Ii asteapta o calatorie lunga, o calatorie care, dus-intors, masoara cat intreg inconjurul Pamantului. O suta de lucrari de arta, dintre cele mai bune pe care le-a dat Romania in ultimele decenii (grafica, pictura ulei/panza, icoane executate in tehnici traditionale) ii vor insoti pe calatori ca un strigat in vis, un strigat care asteapta raspuns la rasaritul Soarelui.
Cei care le semneaza sunt: Viorel Marginean, Ion Grigore, Marcel Chirnoaga, Vasile Carp, Eugen Palade, Dorin Coltofeanu, Felix Lupu, Mihai Dumitru, Stefana Grimalschi, Ioan Popa, Eugen Palade, Ilie Ardeleanu, Ion Salisteanu, Vasile Pop-Negresteanu, Octavian Penda, Cristian Tarba, Marin Gherasim, Viorel Grimalschi, Anca Boeriu, Florin Stoiciu, Adriana Boerescu, Bob Niculescu, Mariana Cimpeanu, Vlad Ciobanu, Elena Murariu, Camelia Popa, Violeta Carp, Andrei Constantin, Stefana Marmureanu.
Destinatia: comunitatile romanesti din intinsul spatiu ex-sovietic. Traseul este fascinant: Bucuresti - Kiev (Ucraina) - Astana - Alma-Ata (Kazahstan) - Bishkek (Kirgistan) - Novosibirsk - Krasnoiarsk - Irkutk - Habarovsk - Vladivostok (Rusia); si intoarcerea: Vladivostok - Habarovsk - Ekaterinburg - Sankt Petersburg - Moscova - Bucuresti. Drumul e lung si nu lipsit de primejdii, si cere celui care-l strabate caracter si metoda.
Avva Isaia Pustnicul dadea drumetului imbunatatit un sfat: "Cand esti in calatorie cu fratii, indeparteaza-te putin pentru a pazi tacerea mergand". Mai devreme sau mai tarziu, intr-o calatorie lunga si epuizanta, cuvintele se sfarsesc si reintalnesti tacerea. Trebuie sa o pazesti. E tacerea celor care calatoresc impreuna. Atat de diferita de tacerea celui care calatoreste singur. O tacere a persoanei intai plural. O tacere la capatul careia e cuvantul. Fiindca drumetii nostri vor primi pentru tacerea lor o rasplata insutita, una pe care nu o primesti in fiecare zi: prin tarile pe care le vor traversa, ei isi vor regasi din loc in loc limba materna si vor avea privilegiul cu totul rar de a o vorbi fata catre fata cu suflete din comunitatile romanesti cele mai indepartate din lume, razletite prin tinuturile Siberiei, prin Sverdlovsk/Ecaterinburg (unde au fost asasinati tarii), prin Bishkek-ul Kirgistanului, ori prin asezari umane ale pustiului Karagandei din Kazahstan. Si asta timp de aproape doua luni si jumatate, intre 1 martie si 11 mai 2007.
Institutul Cultural Roman (prin Directia Romani din Afara tarii si Directia Programe Externe), in parteneriat cu Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, TVR si Jurnalul National, au pus la cale aceasta calatorie care ambitioneaza mai mult chiar decat expeditia de odinioara a lui Marco Polo sau cea a conationalului nostru Nicolae Milescu Spataru, pe drumurile atat de putin matasoase ale matasii. Ceea ce cauta exploratorii nostri de astazi nu mai este insa matasea, nici aurul, nici diamantele care sfideaza lumina. Ceea ce duc si aduc ei este Arta si Spiritualitatea. Ei calatoresc de la un cuvant la altul al aceleiasi limbi. O calatorie sintactica si morfologica. Ei calatoresc de la noi la noi.
Artizanii acestui proiect: Stefana Marmureanu, artist plastic, expert al ICR, si George Petrescu, expert UNESCO, impreuna cu ceilalti membri ai delegatiei: Maxim Trikhanov (Radio Moscova, Directia Emisie in Limba Romana), Ionela Gavriliu, reporter (Jurnalul National), Viorel Nicolau, director imagine si Horatiu Rusu, redactor (TVR) vor fi martorii si marturisitorii unui eveniment pe care il asteptam de mult. Ei vor face cunostinta, fireste, si cu nativi de alta limba, cu popoare si semintii alaturi de care convietuiesc. Tuturor le transmitem mesajul nostru de pace si de concordie. Traditia Bisericii spune ca sfarsitul lumii va veni atunci cand "nu va mai exista poteca intre un om si altul" pe Pamantul oamenilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO